Αυτό που παρατηρώ είναι ότι αρκετοί επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα δουλεύουν σκληρά, είναι ικανοί και ταλαντούχοι, ωστόσο εξακολουθούν να αμείβονται χαμηλά.

Οι πιο προφανείς λόγοι αναλύονται στο άρθρο:

7 λόγοι που δεν αμείβεστε όσο επιθυμείτε και ποιες είναι οι λύσεις!

Αυτό το άρθρο εξετάζει τους βαθύτερους, ψυχολογικούς λόγους που πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες κερδίζουν πολύ λιγότερα απ’ όσα αξίζει η εργασία που προσφέρουν.

Αν γνωρίζετε τι φταίει και πώς να το διορθώσετε, αλλά αδυνατείτε να το κάνετε, εξακολουθώντας να επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, προφανώς φταίνε κάποιες βαθιά ριζωμένες, περιοριστικές πεποιθήσεις σας.

Οι 4 βαθύτεροι λόγοι που σας εμποδίζουν να διεκδικήσετε αυτό που αξίζετε περιγράφονται παρακάτω.

Photo by Michael Longmire on Unsplash

1. Υποτιμάτε την αξία των υπηρεσιών που προσφέρετε

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ο βασικός λόγος που δεν κερδίζετε όσα αξίζετε.
Αυτό ισχύει τόσο σε προσωπικό όσο και σ’ επαγγελματικό επίπεδο.

Αν δεν είστε οι ίδιοι σίγουροι για την αξία των υπηρεσιών που προσφέρετε και για τις ικανότητές σας, τότε δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν άλλο.
Το αποτέλεσμα είναι να κοστολογείτε την αξία των υπηρεσιών σας χαμηλότερα απ’ όσο θα έπρεπε.

Μάλιστα, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα κάνουν το εξής λάθος:
υπολογίζουν την αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν βασιζόμενοι στο χρόνο που αφιερώνουν σε ένα project.
Επιπλέον, τον χρόνο που απασχολούνται σε αυτό τον γνωρίζει ο πελάτης.
Πληρώνονται με την ώρα, όπως ένας υπάλληλος.

Όμως, σκεφτείτε το εξής απλό: όσο πιο άπειρος είναι ένας επαγγελματίας, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί να διεκπεραιώσει κάτι. Αντιθέτως, ο έμπειρος θα κάνει την ίδια και καλύτερη δουλειά, σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Άρα, με το παραπάνω μοντέλο, όσο πιο γρήγοροι και έμπειροι γίνεστε, τόσο λιγότερα θα κερδίζετε! Παράλογο δεν είναι;

Τι θα σας βοηθήσει

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι κάτι που δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Κάποιοι σας έπεισαν ότι δεν αξίζετε ή δεν θα τα καταφέρετε ποτέ αρκετά καλά.
Πιθανόν να χρειαστείτε βοήθεια ειδικού, αν είναι κάτι που επηρεάζει δραματικά ολόκληρη της ζωή σας.

Στην περίπτωση όμως που διαπιστώνετε αυτή την αδυναμία μόνο στον επαγγελματικό τομέα, μερικές σκέψεις που θα σας βοηθήσουν:

  • Αναλογιστείτε τι θα κατάφερνε ο πελάτης χωρίς την βοήθειά σας. Προφανώς τίποτα άξιο λόγου, ίσως μάλιστα να είχε καταστροφικά αποτελέσματα!
  • Θυμηθείτε πόσες φορές εσείς έχετε πληρώσει άλλους επαγγελματίες για να λύσουν προβλήματα που αδυνατούσατε να λύσετε ή για να σας προσφέρουν υπηρεσίες που σας έκαναν χαρούμενους και αναβάθμισαν τη ζωή και την εικόνα σας.
  • Σκεφτείτε πόσα πράγματα κερδίζει ο πελάτης αναθέτοντάς σας την δουλειά, εκτός από ένα καλό ως εκπληκτικό αποτέλεσμα:
    Την ηρεμία του και τη σιγουριά ότι θα λύσετε το πρόβλημά του, την άσκοπη σπατάλη χρημάτων, τον ελεύθερο χρόνο που θα ξόδευε προσπαθώντας μάταια να τα καταφέρει.
  • Δείτε τι κάνουν άλλοι συνάδελφοι. Όχι οι καλύτεροι, αλλά οι χειρότεροι! Και συχνά χρεώνουν παραπάνω.

Διαβάστε:
Τα 12 συστατικά της συνταγής αποτυχίας ενός επαγγελματία (για να τ’αποφύγετε) και πώς Ο επαγγελματισμός μπορεί να γίνει το συγκριτικό σας πλεονέκτημα σε μια χώρα ερασιτεχνών.

2. Είστε ενοχικοί με το χρήμα

Ακούω συχνά από συναδέλφους:
“Περνάει δυσκολίες ο καημένος (ο πελάτης) και δεν μπορεί να πληρώσει”, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν εκείνους που τους χρωστούν χρήματα.

Γνωρίζω πολλούς που χρωστάνε από δω κι από κει και κάνουν διακοπές, ακριβές αγορές και μεγάλη ζωή!
Όπως γνωρίζω πολλούς που ξοδεύουν για πανάκριβα (και συχνά άχρηστα) έπιπλα και εξοπλισμό, αλλά παζαρεύουν την αμοιβή ενός αρχιτέκτονα ή διακοσμητή.

Δεν τους λυπάμαι (ίσως γι’ αυτό δεν μου χρωστάει κανείς) και δεν πρέπει να τους λυπάστε κι εσείς!
Κάνετε ένα επάγγελμα και όχι χόμπι, προσφέρετε σημαντικές υπηρεσίες από τις οποίες τις πιο πολλές φορές οι πελάτες σας θα έχουν πολλαπλάσιο κέρδος.
Μην υποκύπτετε σε χειριστικές συμπεριφορές.
Είναι άλλο να ενδιαφέρεστε για τους πελάτες σας, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείτε γι’ αυτούς και άλλο να σας εκμεταλλεύονται.

Στο κάτω – κάτω, όταν μας λείπουν τα χρήματα δεν αποφασίζουμε να ανακαινίσουμε το σπίτι μας, να αναβαθμίσουμε την εικόνα της επιχείρησής μας ή να κάνουμε πανάκριβες αγορές. Το αφήνουμε γι’ αργότερα.

Photo by Aneta Pawli2k on Unsplash

Τι θα σας βοηθήσει

Συχνά αυτό που σας μπλοκάρει είναι ο τρόπος που μεγαλώσατε, πιθανόν σε ενοχικό ή χειριστικό περιβάλλον.
Μπορεί να ακούγατε ότι “οι πλούσιοι είναι ανέντιμοι και κλέφτες”, ότι “το χρήμα είναι βρώμικο” ή ότι δεν πρέπει να είστε άπληστοι, αλλά να βοηθάτε όσους έχουν ανάγκη.

Με αποτέλεσμα, να βρίσκεστε συχνά εσείς στην ανάγκη!
Πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δυσκολεύονται με τις δικές τους υποχρεώσεις, επειδή τους χρωστάνε για εργασίες που έχουν ήδη κάνει;

Αν δεν απαλλαγείτε από τέτοιες πεποιθήσεις είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνετε πλούσιοι!
Προσπαθήστε να αποσυνδέσετε το χρήμα από όσα λανθασμένα σας έχουν φυτέψει στο μυαλό και να το δείτε ως έχει: σαν μέσο ανταλλαγής αλλά και επιβράβευσης.

Ναι, είναι σημαντικό να πληρωνόμαστε γι’ αυτά που προσφέρουμε, όπως πληρώνουμε κι εμείς καθημερινά άλλους για όσα μας προσφέρουν.

Μην ξεχνάτε τέλος ότι είναι εντελώς άλλο να προσφέρετε οικειοθελώς και να κάνετε φιλανθρωπίες (συνήθως από αυτά που σας περισσεύουν), από το να σας εκμεταλλεύονται κάποιοι που καθόλου δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες!

Αυτό που προσωπικά έχω διαπιστώσει είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι που “ζητιανεύουν” και κλαψουρίζουν είναι απλώς αναξιοπρεπείς και απατεώνες.

3. Δεν τολμάτε να πείτε όχι

Αυτό είναι το πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των ανθρώπων που γνωρίζω και ειδικά εκείνων που ζητούν βοήθεια.

Αισθάνονται άσχημα να πουν όχι σε κάτι που τους ζητάνε, ακόμη και σε παράλογες απαιτήσεις: να δώσουν δανεικά, να κατεβάσουν την αμοιβή τους, να φέρουν εις πέρας εργασίες που δεν ήταν στη συμφωνία, να εργαστούν δωρεάν για συγγενείς και “φίλους”.
Μάλιστα, συχνά αναρωτιούνται πώς γίνεται κάποιοι να έχουν το θράσος να ζητάνε παράλογα πράγματα και να τα παίρνουν.

Η αλήθεια είναι ότι οι θρασείς τα καταφέρνουν, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δειλιάζουν να ορθώσουν το ανάστημα τους και να θέσουν όρια.

Επίσης αλήθεια είναι ότι αυτό που σας κάνει να υποκύπτετε στις απαιτήσεις των άλλων, όχι μόνο πελατών αλλά και δικών σας ανθρώπων, είναι η ανάγκη σας να είστε αρεστοί.
Φοβάστε ότι ο άλλος θα δυσαρεστεθεί, θα στεναχωρεθεί, θα θυμώσει, θα πάψει να σας συμπαθεί ή να σας αγαπά, αν δεν ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις του.

Ίσως να είστε και λίγο δειλοί.
Για παράδειγμα, πολλοί προβάλλουν την αξιοπρέπειά τους (γι’ αυτό πχ. δεν ενοχλούν κάποιον που τους χρωστάει), ενώ από πίσω κρύβεται η δειλία.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Τι θα σας βοηθήσει

Καταρχάς, είναι καλό να μάθετε να θυμώνετε φανερά και να μην το καταπνίγετε!
Όχι με τους άλλους, αλλά πρώτα με τον εαυτό σας, για τις παραχωρήσεις που κάνετε σε χρόνο ή χρήμα για ανθρώπους που συνήθως δεν το αξίζουν.
Ξεκινήστε να λέτε όχι χωρίς ενοχές και θα δείτε ότι αν κάποιοι απομακρυνθούν από δίπλα σας θα είναι μόνο εκείνοι που ήθελαν να σας εκμεταλλευτούν.

Κάτι ακόμη που ισχύει, όσο κι αν πιστεύετε το αντίθετο, είναι ότι σεβόμαστε και εκτιμάμε περισσότερο εκείνους που έχουν προσωπικότητα, που θέτουν όρια και που σέβονται και εκτιμούν οι ίδιοι τον εαυτό τους.
Αντί να είστε το παιδί για όλες τις δουλειές, που κανείς δεν υπολογίζει, δεν είναι καλύτερο να γίνετε ο επαγγελματίας που ο χρόνος, οι γνώσεις και η εμπειρία του είναι πολύτιμες, άρα πληρώνονται ακριβά;

Διαβάστε το άρθρο: Εξουδετερώστε τα 6 επιχειρήματα όσων θέλουν να εργαστείτε (σχεδόν) δωρεάν!

4. Διστάζετε να αναλάβετε πιο απαιτητικές εργασίες

Αν κάνετε ό,τι σας φαίνεται εύκολο και βατό και διστάζετε να αναλάβετε πιο απαιτητικές εργασίες και projects, τότε είναι φυσικό να μην εξελίσσεστε.
Παλεύετε να επιβιώσετε, ενώ ανταγωνίζεστε την πλειοψηφία των συναδέλφων σας που κάνουν το ίδιο.

Δεν μπορείτε να είστε και βολεμένοι και υψηλά αμειβόμενοι ταυτόχρονα.
Εκτός αν είστε δημόσιοι υπάλληλοι ή πολιτικοί!
Δεν γνωρίζω κανέναν που πέτυχε στον τομέα του και επαναπαυόταν ή δεν ρίσκαρε.

Κανένας δεν ξεκίνησε έτοιμος ή έχοντας απόλυτη σιγουριά ότι θα τα βγάλει πέρα.
Συχνά η τελειομανία που επικαλείστε απλώς καλύπτει την ανασφάλειά σας!

Τι θα σας βοηθήσει

Δεχτείτε μια πρόταση που σας τρομάζει και μετά βάλτε τα δυνατά σας να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Θα ζοριστείτε αρχικά, θα χρειαστεί να δουλέψετε πολύ περισσότερο, αλλά θα μάθετε στην πορεία. Η επόμενη φορά θα είναι ευκολότερη.
Άλλωστε, πώς αλλιώς μαθαίνουμε;

Επίσης, αποδεχτείτε ότι μπορεί να μην είστε άψογοι σε κάτι που κάνετε για πρώτη φορά. Θυμηθείτε με πόσο άγχος και αγωνία ξεκινήσατε πολλά από αυτά που τώρα κάνετε με κλειστά τα μάτια!

Αυτό που προσωπικά με βοηθούσε όταν αναλάμβανα κάτι που δεν είχα ξανακάνει ήταν να βλέπω πόσοι άλλοι, που έκαναν πολύ χειρότερη δουλειά από μένα, πλασάρονταν ως επαγγελματίες και μάλιστα, κάποιοι πληρωνόταν! (Το τελευταίο ακόμη μ’ εξοργίζει ώρες-ώρες!)
Υπάρχουν πάντα οι καλύτεροι, από τους οποίους διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών σε κάθε τομέα κάνουν μέτρια, ως κακή δουλειά. Απλώς, δεν έχουν συναίσθηση της ανεπάρκειάς τους ή τολμούν περισσότερο!

Όσο περισσότερο τολμάτε, τόσο αυτό σας γίνεται τρόπος ζωής και πλέον αναζητάτε καινούργιες προκλήσεις.

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις;

Εδώ και αρκετά χρόνια πληρώνομαι πάντα προκαταβολικά για τη δουλειά μου και δεν μου χρωστάει κανένας, ούτε έχω άγχος να ξοφληθώ. Σε πολλούς ακούγεται απίστευτο, όμως είναι αλήθεια.

Γι’ αυτό είναι δύσκολο να πιστέψουν κάποιοι που με γνωρίζουν ότι όλα τα παραπάνω (ειδικά τα 2, 3 και 4) ίσχυαν και για μένα.
Όχι, δεν ήμουν ανέκαθεν διεκδικητική, δυσκολευόμουν συχνά να πω όχι και να θέσω όρια και δεν μου άρεσε να ζορίζομαι.
Εκτός αυτού, έλεγα ψέμματα στον εαυτό μου ότι αυτά δεν μ’ ενοχλούν.

Για μένα όλα αυτά άλλαξαν (και πολλά ακόμη) κάνοντας ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία πριν πολλά χρόνια. Ήταν ό,τι καλύτερο πρόσφερα στον εαυτό μου.

Γι’ αυτό πιστεύω απόλυτα ότι μπορούμε ν’ αλλάξουμε οτιδήποτε σαμποτάρει την εξέλιξη και επιτυχία μας, φτάνει να το αναγνωρίσουμε, να πάρουμε την απόφαση και να δουλέψουμε γι’ αυτό.

Όπως συνηθίζω να λέω, δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, μόνο αποφάσεις που δεν έχουμε πάρει ακόμη.

Είναι στο χέρι σας να κερδίζετε όσα αξίζετε και ακόμη περισσότερα!
Φτάνει να το πιστέψετε πρώτα εσείς.

Μάνια Μαυρίδου – Αρχιτέκτων & Business Coach
Ιανουάριος 2022

υ.γ.
Αν χρειάζεστε συμβουλές, ενθάρρυνση, σωστό σύστημα και έξυπνες στρατηγικές για να είστε πιο αποδοτικοί και να επιτύχετε τους στόχους σας, μπορώ να σας βοηθήσω.

Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με την συμβουλευτική καριέρας ή το business coaching.

Θέλετε να διαβάζετε κι άλλα άρθρα όπως αυτό;
Εγγραφείτε στο newsletter του Successful blog.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


2 σχόλια

Αγγελική Βούρτση · 31/01/2022 στο 11:04 πμ

Μέσα στην “καρδιά” του προβλήματος, αυτό το άρθρο, για τον δημιουργικό τομέα που μερικοί άνθρωποι (εκτός του τομέα) το μπερδεύουον με τα “χόμπι” και εκτιμούν οτι οι αμοιβές θα πρέπει να είναι μικρές έως ανύπαρκτες.

    Mania Mavridou · 31/01/2022 στο 12:44 μμ

    Έτσι είναι Αγγελική και το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν πολλοί επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα.
    Είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα νοοτροπίας καταρχάς των ίδιων των δημιουργών, το οποίο ως επακόλουθο περνάει στον πελάτη.
    Όμως διορθώνεται με τη στάση μας και τον επαγγελματισμό μας.

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights