“Ποια θα λέγατε ότι είναι τα δυνατά σημεία σας και ποιες οι αδυναμίες σας;
Ποιο είναι το κυριότερο προτέρημά σας και πιο το χειρότερο ελάττωμά σας;”

Μια ερώτηση που γίνεται σχεδόν πάντα σε συνεντεύξεις, επαγγελματικές και μη.

Οι απαντήσεις είναι συνήθως κλισέ.
Τα χειρότερα ελάττωματα των περισσότερων φαίνεται να είναι η τελειομανία και η ειλικρίνεια!
Λίγο περίεργο που τελικά ζούμε σε μια χώρα που κυριαρχεί ο αντιεπαγγελματισμός, η προχειρότητα και η αναξιοπιστία!

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στον εαυτό μας ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά ή δεξιότητες που βοηθούν στην εξέλιξή μας και ποια είναι εκείνα που στέκονται εμπόδιο ή μας δυσκολεύουν.

Γνωρίζοντας το δυναμικό μας μπορούμε να βελτιωθούμε θεαματικά.
Μπορούμε να στραφούμε προς κατευθύνσεις και τομείς που θα μας φέρουν πιο κοντά στην επιτυχία, αποφεύγοντας άσκοπες ταλαιπωρίες με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε σε τι είμαστε ικανοί να διαπρέψουμε, σε ποιους τομείς επιδεχόμαστε βελτίωση και σε ποιους οποιαδήποτε επένδυση είναι μάταιος κόπος;

Ποια είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί, σπαταλώντας ενέργεια και πολύτιμες δυνάμεις που θα μπορούσαν να διοχέτευαν αλλού;

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να πάρετε απαντήσεις.

Photo by ThoughtCatalogue – Unsplash 

Παρατηρήστε και ακούστε τον εαυτό σας

Πώς σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας;
Υπάρχουν πράγματα στα οποία έχετε μεγάλη υπομονή και μπορείτε να αφιερώσετε πολλές ώρες, ενώ άλλα σας φαίνονται εξαιρετικά δύσκολα;
Υπάρχουν τομείς που είστε πολύ πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί από φίλους ή συναδέλφους και συνεργάτες;

Εγώ για παράδειγμα, είμαι πολύ κακή σε εργασίες που χρειάζονται χειρωνακτική ψιλοδουλειά.
Με κουράζει αφάνταστα και είμαι μάλλον αδέξια στο να συναρμολογώ, να κόβω και να ράβω, να φτιάχνω μακέτες ή κοσμήματα.
Έχω όμως εξαιρετική υπομονή και προσαρμοστικότητα στο να μαθαίνω καινούργια προγράμματα ή εφαρμογές στον υπολογιστή, να πληκτρολογώ γρήγορα και να χρησιμοποιώ συντομεύσεις.
Μπορώ να δουλεύω σε 3 ή περισσότερα σχεδιαστικά ή άλλου τύπου, πολύπλοκα προγράμματα κι εφαρμογές ταυτόχρονα, χωρίς να μπερδεύομαι.

(Αυτή τη στιγμή γράφω και επαξεργάζομαι αυτό το κομμάτι στην πλατφόρμα του WordPress για το blog μου, αντιγράφω κάποια κομμάτια στο Mailchimp και επεξεργάζομαι το newsletter, ετοιμάζω τον οδηγό που θα βρείτε παρακάτω στο Google Docs Presentation, επεξεργάζομαι μια φωτογραφία στο Photoshop, ενώ βάζω μια ανάρτηση στο Facebook.
Δυστυχώς, ταυτόχρονα ρίχνω κλεφτές ματιές στα email μου και στις ειδοποιήσεις του Facebook, ενώ επιλέγω πού και πού κομμάτια στο YouTube. Αλλιώς θα είχα τελειώσει νωρίτερα!
Να διευκρινίσω βέβαια ότι έχω 2 μεγάλες οθόνες δεν τα κάνω όλα αυτά μέσω κινητού! )

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι επέλεξα να εργάζομαι μέσω διαδικτύου και να διατηρώ 2 blogs και μια ιστοσελίδα. Μου είναι εύκολο κι ευχάριστο. Όταν κάθομαι στον υπολογιστή μου νιώθω σαν στο σπίτι μου – και ξεχνάω να σηκωθώ!

Αν κάτι σας ευχαριστεί πολύ το κάνετε ευκολότερα και καλύτερα από άλλους, τότε μάλλον πρόκειται για ένα δυνατό σας σημείο.

Ακούστε τι λένε οι άλλοι για εσάς

Αν δυσκολεύεστε να δώσετε απάντηση στα παραπάνω, ρωτήστε τους γύρω σας.
Προσπαθήστε να έχετε μια σφαιρική εικόνα, ρωτώντας διαφορετικά άτομα που θα είναι ειλικρινή μαζί σας.
Δεν μπορείτε να στηρίζεστε στη γνώμη ενός ή δύο ανθρώπων για να βγάλετε συμπεράσματα. Ειδικά αν αυτοί είναι πολύ κοντινοί σας άνθρωποι που δεν θέλουν να σας κακοκαρδίσουν.

Αν για παράδειγμα αρκετοί άνθρωποι:
– τρέχουν σε εσάς για συμβουλές σε ένα συγκεκριμένο θέμα και εμπιστεύονται τη γνώμη σας,
– συχνά σας αναθέτουν να οργανώσετε κάτι,
– σας ζητούν να ελέγξετε κάτι που έγραψαν ή σας αναθέτουν να σχεδιάσετε κάτι γι’ αυτούς,
– επιζητούν την παρέα σας γιατί είστε ευχάριστοι και διασκεδαστικοί,
ή αν έχετε την τάση να γνωρίζετε πολύ κόσμο εύκολα και να φέρνετε άτομα σε επαφή,
τότε έχετε μια ιδέα για το που υπερτερείτε.

Αν πάλι, ενώ εσείς επιμένετε να κάνετε δώρα σε φίλους τις δημιουργίες σας, δεν βλέπετε ενθουσιασμό από την πλευρά τους, τότε είτε δεν απευθύνεστε στο κατάλληλο κοινό, είτε δεν είστε τόσο καλοί όσο θα θέλατε.

Υπάρχει βέβαια πάντα η περίπτωση να έχετε κάποια κρυφά ταλέντα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν.

Ο λόγος που αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το blog είναι ότι έχω πολλά να μοιραστώ που θα βοηθήσουν κι άλλους δημιουργικούς ανθρώπους να επιτύχουν και ξέρω τον τρόπο να το κάνω.
Σε αυτό βοηθά η αρκετά μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία μου.
Φίλοι, συνάδελφοι, πελάτες και αναγνώστες που εμπιστεύονται τη γνώμη μου και τις συμβουλές μου σε διαφορετικά θέματα, με παρότρυναν προς αυτή την κατεύθυνση
λέγοντας ότι τους επηρεάζω θετικά, τους ενθαρρύνω και τους βοηθώ να γίνονται καλύτεροι.
Αν κανένας δεν μου έλεγε τίποτα, αν δεν έβλεπα θετική ανταπόκριση στο πρώτο μου blog, στα άρθρα που δημοσιεύω στο αμερικάνικό blog που αρθρογραφώ και στα διαδικτυακά γκρουπ που συμμετέχω βοηθώντας άλλους επαγγελματίες, δεν θα σκεφτόμουν να ξεκινήσω ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τι κάνετε καλά και σε τι ξεχωρίζατε από μικροί;

Όσο για κάποιους είναι εύκολο και προφανές αρκετοί άνθρωποι είναι μπερδεμένοι ανάμεσα στο τι θα ήθελαν και στο τι τελικά κάνουν καλά.

Συχνά φταίει το ότι δεν ξέρουν πραγματικά τι θέλουν ή δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά με κάποιο αντικείμενο ώστε να δουν αποτελέσματα.

Παρασύρονται βλέποντας κάποιους άλλους να ασχολούνται με έναν τομέα και να είναι ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι και πιστεύουν ότι θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν κι εκείνοι τον ίδιο δρόμο.

Όπως συχνά γράφω, από πολύ μικρή μπορούσα να χαθώ στον κόσμο μου, αρχικά ζωγραφίζοντας και αργότερα διαβάζοντας και γράφοντας.
Από τότε που κράτησα μολύβι ζωγράφιζα ιστορίες, η αγαπημένη απασχόληση ήταν το διάβασμα και είχα την τύχη να περιβάλλομαι από χιλιάδες βιβλία.
Στα δέκα μου “έγραφα” το πρώτο μου αστυνομικό διήγημα – διάβαζα πολλά αστυνομικά τσέπης – ενώ έμαθα να γράφω με τυφλό σύστημα στα 14, σε κλασική παλιά γραφομηχανή.

Θα ήταν λοιπόν περίεργο να μην ασχοληθώ με κάτι από τα παραπάνω – τελικά ασχολούμαι με όλα!

Μετρήστε τις επιτυχίες σας και διδαχτείτε από τις αποτυχίες σας

Σίγουρα είστε καλοί σε κάτι όταν υπάρχουν απτά αποτελέσματα.
Είτε πρόκειται για χρήματα που κερδίζετε σχετικά εύκολα, είτε για επαίνους και βραβεία, είτε για θετικά σχόλια.

Αν πάλι σε κάτι ζορίζεστε πολύ, έχοντας πενιχρά κέρδη και ανταμοιβή, μάλλον δεν πρόκειται για το δυνατό σας σημείο.
Μπορεί να πρόκειται για κάτι που βελτιώνεται με λίγη προσπάθεια ή σωστή καθοδήγηση.

Αν παρόλ’ αυτά δεν είναι απαραίτητο και δεν σας ευχαριστεί καθόλου, ίσως θα πρέπει να το αφήσετε ή να το αναθέσετε σε κάποιον άλλον και να επικεντρωθείτε αλλού.

Για παράδειγμα, ενώ είμαι άνετη και καλή στην επικοινωνία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και μου αρέσει να γνωρίζω καινούργιους ανρθώπους, είμαι επιλεκτικά κοινωνική (όπως με χαρακτήρισε καλή μου φίλη).
Δεν είμαι καλή στις δημόσιες σχέσεις και δεν θα γίνω ίσως ποτέ, γιατί δεν μ’ ενδιαφέρει και κατά βάθος, το θεωρώ σπατάλη πολύτιμου χρόνου που μπορώ να αφιερώσω σε δημιουργική εργασία.
Επέλεξα το blogging και το content marketing για να προωθήσω τη δουλειά μου επειδή μου ταιριάζουν, με συναρπάζουν και επομένως, μπορώ να τα κάνω καλά, να επιμορφώνομαι και να βελτιώνομαι συνεχώς.

Επικεντρωθείτε στα δυνατά σας σημεία, αποφεύγοντας την πιο συχνή παγίδα

Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί άνθρωποι.
Αντί να επικεντρωθούν στα πλεονεκτήματά τους, αφιερώνουν πολύ χρόνο προσπαθώντας να διορθώσουν τα προβληματικά τους σημεία.

Είναι ίσως μάταιο να προσπαθείτε να γίνετε πολύ καλοί σε έναν τομέα στον οποίο αποδεδειγμένα υστερείτε.
Θα σπαταλήσετε άδικα πολύτιμο κόπο και χρόνο.
Το να γίνετε όμως άριστοι σε κάτι που ήδη κάνετε καλά θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε πολύ ευκολότερα.

Ένας μεγάλος αριθμός δημιουργικών επαγγελματιών που εργάζονται online παραδέχονται ότι είναι φοβερά εσωστρεφείς ή πάσχουν από κοινωνικές φοβίες. Αυτό δεν τους εμπόδισε να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα.
Μπορεί για παράδειγμα να μην είναι καθόλου απαραίτητο να είστε ιδιαίτερα κοινωνικοί αν δουλεύετε μέσω διαδικτύου. Ίσως μάλιστα και να σας διευκολύνει, αφού είναι απαραίτητο να περνάτε πολλές ώρες μόνοι σας.

Ξεκινήστε αξιολογώντας τις ικανότητές σας και βαθμολογώντας τον εαυτό σας:

1. Καταγράψτε όσα κάνετε καλά, όσα κάνετε μέτρια και αυτά στα οποία είστε απαράδεκτοι.
2. Καταγράψτε πόσο απαραίτητες είναι κάποιες ικανότητες και δεξιότητες για να επιτύχετε στον τομέα που έχετε επιλέξει.
3. Συγκρίνετε τις 2 λίστες κι έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι απαραίτητο και μπορείτε να βελτιώσετε, τι δεν χρειάζεται βελτίωση γιατί είστε καλοί ή δεν είναι απαραίτητο και ποια είναι εκείνα που πρέπει να ξεχάσετε ή να αναθέσετε αλλού.

Ένας εύχρηστος οδηγός, δώρο με την εγγραφή σας στο newsletter του Successful Blog, θα σας βοηθήσει να το κάνετε πιο οργανωμένα.
Καλή επιτυχία!

Ο Οδηγός Επιτυχίας δώρο με την εγγραφή σας

Μάνια Μαυρίδου
Ιούνιος 2019

υ.γ.
Αν χρειάζεστε βοήθεια για ν’ αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το δυναμικό σας, δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με τη Συμβουλευτική Καριέρας ή το Business Coaching.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights