Όταν ξεκινούσα αυτό το blog που απευθύνεται σε δημιουργικούς ανθρώπους, δυσκολευόμουν λίγο να βάλω τα άρθρα σε κατηγορίες. Καριέρα και προσωπική ζωή σχεδόν ταυτίζονται για αρκετούς από μας.
Στη ζωή πολλών καλλιτεχνών και δημιουργών είναι δύσκολο να διαχωριστεί το επαγγελματικό από το προσωπικό κομμάτι.
Μπορεί ένας υπάλληλος γραφείου, με το που αφήνει τον χώρο εργασίας του να γυρνάει το διακόπτη και να παύει να σκέφτεται τη δουλειά για το υπόλοιπο της ημέρας ή το σαββατοκύριακο. Ειδικά αν δεν τον ενθουσιάζει το επάγγελμά του!
Πόσο εύκολα μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο ένας ζωγράφος, ένας συγγραφέας, ένας μουσικός ή ένας σκηνογράφος, ακόμη κι ένας αρχιτέκτονας ή ένας φωτογράφος, όταν βρίσκονται σε δημιουργική φάση κι έχουν παθιαστεί με ένα νέο, ενδιαφέρον project;
Απλά δεν μπορούν!
Αιχμάλωτοι της έμπνευσης
Αυτή τη στιγμή γράφω από το πρωί, εδώ και δυόμισι ώρες ασταμάτητα, ενώ είχα προγραμματίσει να κάνω κάτι άλλο – που ευτυχώς δεν επείγει.
Η διάθεση να ‘φυλακίσω’ τις σκέψεις μου στο χαρτί για να μην τις χάσω (δεν έχω ανοίξει τον υπολογιστή ακόμη) υπερίσχυσε.
Έχω ξεκινήσει σχεδόν 5 άρθρα.
Θα μπορούσα να το αφήσω για αργότερα;
Πιθανόν! Όμως σίγουρα δεν θα είχα την ίδια διάθεση, ούτε όλες αυτές οι ιδέες που κυλούν αβίαστα τώρα θα βρίσκονται στο μυαλό μου μετά από λίγη ώρα.
Το ξέρω, γιατί πολλές φορές διαβάζω παλιότερες σημειώσεις μου και δεν θυμάμαι καν ότι είχα γράψει κάτι τέτοιο!
Παρόλο που η έμπνευση είναι αποτέλεσμα δουλειάς και όχι το αντίθετο, συχνά μας επισκέπτεται απροειδοποίητα.
Είμαστε λοιπόν αιχμάλωτοι της έμπνευσης, με την καλή έννοια.
Πολλές φορές μας επισκέπτεται σε ακατάλληλες ώρες, τότε που εγκέφαλος είναι πιο ήρεμος από εξωτερικά ερεθίσματα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ξυπνάω μέσα στη νύχτα για να σημειώσω μια ιδέα, γιατί ξέρω ότι αν δεν το κάνω, το πρωί δεν θα τη θυμάμαι.
Ή, δεν βλέπω την ώρα να ξημερώσει για να ξεκινήσω ή να συνεχίσω να εργάζομαι σ’ ένα νέο project που με έχει συνεπάρει.
Κάπως έτσι μετέφερα το γραφείο μου στη σοφίτα του σπιτιού μου πριν μερικά χρόνια. Για να αποφεύγω άσκοπες μετακινήσεις ή/και να μην περνάω όλη τη μέρα στο γραφείο.
Σε αυτό βοήθησε η τεχνολογία και ο τρόπος που επηρέασε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα.
Δεν υπήρχε πλέον λόγος να διατηρώ ένα αρχιτεκτονικό γραφείο 100 τ.μ. όταν η περισσότερη δουλειά γίνεται μέσω υπολογιστή και διαδικτύου.
Όμως, ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι με αυτό τον τρόπο μπορώ να δουλέψω όποτε έχω διάθεση και έμπνευση, κάνοντας τα απαραίτητα διαλείμματα που χρειάζομαι ενδιάμεσα.
Έχω αποδεχτεί ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω με αυστηρό πρόγραμμα, παρά μόνο όπου και όταν είναι αναγκαίο. Και ευτυχώς, συνήθως δεν υπάρχει λόγος να περιορίζομαι.
Έχω επίσης παρατηρήσει ότι το πρωί ξεπηδάνε οι περισσότερες ιδέες για νέα άρθρα ή καινούργια σχέδια και υπηρεσίες, ενώ σπανίως θα ασχοληθώ με σχεδιαστική δουλειά πριν τις 3 το απόγευμα.
Οπότε, εκμεταλλεύομαι τις πρωινές ώρες για να γράψω και να ασχοληθώ με διαδικαστικά θέματα που θέλουν καθαρό μυαλό και ασχολούμαι αργότερα, συχνά μετά το γυμναστήριο και το μεσημεριανό γεύμα, με τη δουλειά του αρχιτεκτονικού μου γραφείου.
Για πολλούς από εμάς λοιπόν, καριέρα και προσωπική ζωή είναι έτσι κι αλλιώς αλληλένδετα ή χωρίς ξεκάθαρα όρια.
Το επάγγελμά μας ταυτίζεται με το χόμπι μας!
Με τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, όλο και πληθαίνουν παγκοσμίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται από το σπίτι τους, από το αγαπημένο τους καφέ, από το πάρκο ή από χώρες στις οποίες ταξιδεύουν.
Εμείς καθορίζουμε τα όρια και τις ισορροπίες στη ζωή μας
Αντιθέτως με ό,τι συχνά υποστηρίζεται, δεν υπάρχουν ιδανικά ποσοστά ούτε ισορροπίες που ισχύουν για όλους.
Μπορεί να είστε εργασιομανείς επειδή δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε ή για να αποφύγετε να είστε σπίτι, όπως αρκετοί δηλώνουν.
Ίσως πάλι, επειδή αγαπάτε πολύ αυτό που κάνετε και σας δίνει μεγάλη χαρά.
Μπορεί να εργάζεστε πολλές ώρες επειδή είστε αναγκασμένοι. Ή επειδή το επιλέγετε, αφού το επάγγελμά σας είναι και το χόμπι σας.
Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχές όταν απολαμβάνετε τη δουλειά σας, βάζοντάς την σε πρώτη προτεραιότητα.
Φτάνει να μην παρεμελείτε άλλες σημαντικές υποχρεώσεις και ανθρώπους που εσείς επιλέξατε να βρίσκονται δίπλα σας.
Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές, ασχέτως τι περιμένει από σας η κοινωνία ή πιο σωστά, ο περίγυρος και οι γονείς σας.
Για παράδειγμα, δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για γάμο και οικογένεια και δεν είναι καθόλου απαραίτητα για την ολοκλήρωσή μας!
Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε πληρότητα και ευτυχία.
Μπορούμε μάλιστα να προσφέρουμε πιο πολλά, σε περισσότερους ανθρώπους, μέσα από τη δουλειά μας, απ’ ό,τι αν αφοσιωνόμασταν σε 2-3 άτομα του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος!
Από τις πιο δημιουργικές περιόδους για μένα είναι το καλοκαίρι, όταν όλα ησυχάζουν τριγύρω.
Απεχθάνομαι να ταλαιπωρούμαι για να στοιβαχτώ σε παραλίες με δεκάδες άλλους νοματαίους σε απόσταση αναπνοής, παιδάκια που τσιρίζουν και μουσική που μου παίρνει τ’ αυτιά και να το λέω αυτό διασκέδαση. Ειδικά όταν αντιπαθώ τον ήλιο και τη ζέστη και η θάλασσα – υπό αυτές τις συνθήκες – δεν μου λέει και πολλά.
Αντίστοιχα, δεν μου αρέσει να τρέχω να διασκεδάσω όταν το κάνουν όλοι οι άλλοι (γιορτές και σαββατοκύριακα) γιατί έτσι πρέπει. Ειδικά όταν μπορώ να το κάνω οποιαδήποτε άλλη μέρα.
Από τότε που έπαψα να υποβάλλω τον εαυτό μου σε τέτοια μαρτύρια είμαι πιο ευτυχισμένη και δημιουργική.
Επέλεξα το ελεύθερο επάγγελμα εκτός των άλλων και για την ελευθερία που μου δίνει να κάνω τα πράγματα που θέλω, όταν εγώ θέλω.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχω προσωπική ζωή;
Όχι, σημαίνει ότι η έννοια της ‘προσωπικής ζωής’ έχει διαφορετικό νόημα για τον καθένα.
Έχω ζήσει κι έχω διασκεδάσει με το παραπάνω στη ζωή μου και ακόμη το κάνω, με διαφορετικούς τρόπους απ’ ό,τι παλιότερα.
Όμως, περνάω υπέροχα όταν εργάζομαι και δημιουργώ και η αίσθηση αυτή συγκρίνεται ίσως μόνο με τον έρωτα.
Ακόμη καλύτερο είναι ότι διαρκεί περισσότερο!
Μήπως τελικά είναι υπέροχο όταν καριέρα και προσωπική ζωή ταυτίζονται;
Πολλά αριστουργήματα της τέχνης δεν θα υπήρχαν, πολλές ανακαλύψεις της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν θα είχαν γίνει, πολλές φιλοσοφικές ιδέες και θεωρίες δεν θα είχαν συλληφθεί, αν κάποιοι άνθρωποι δεν είχαν αφοσιωθεί στο πάθος τους, την τέχνη ή το επάγγελμά τους, στην καριέρα τους.
Για μερικούς από εμάς ή/και για κάποιες περιόδους της ζωής μας, η προσωπική ζωή και η καριέρα ταυτίζονται.
Σίγουρα είμαστε πιο τυχεροί από εκείνους που περνούν τη μισή ζωή τους κάνοντας κάτι που δεν τους συναρπάζει, περιμένοντας τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές για να ‘ζήσουν’.
Οι επιστήμονες λένε ότι όταν βρισκόμαστε σε φάση δημιουργικού οίστρου (creative flow) βιώνουμε μία από τις πιο ευεργετικές καταστάσεις για το νου και το σώμα μας, όπου κυριαρχούν συναισθήματα γαλήνης κι ευτυχίας.
Όσο πιο συχνά λοιπόν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.
Αν η εργασία μας μάς φέρνει σε αυτή την κατάσταση σχεδόν καθημερινά, μήπως τελικά είναι υπέροχο όταν καριέρα και προσωπική ζωή ταυτίζονται;
Μάνια Μαυρίδου
Αύγουστος 2019
Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.
0 σχόλια