Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για το blogging και την εργασία μέσω internet, που παραπληροφορούν και αποπροσανατολίζουν όσους δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με τον χώρο.

Σε πολλούς το blogging μοιάζει να είναι ο μαγικός κι εύκολος δρόμος για να επιτύχουν ό,τι ονειρεύονται: χρήματα, αναγνωρισιμότητα, αυθεντία, δόξα!
Μπορεί πράγματι έτσι να είναι για κάποιους, λίγους, μετά από συστηματική δουλειά.

Προσοχή όμως, ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός!
Ειδικά στο διαδίκτυο μπορεί να εξαπατηθείτε πολύ εύκολα από κάποιους που υπόσχονται άμεσα κέρδη και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Σύφωνα με παλιότερο άρθρο των New York Times, το 95% όσων ξεκινούν ένα blog θα το παρατήσουν σύντομα.
Συνήθως, επειδή είχαν μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες γρήγορα διαψεύστηκαν.

Όπως με οποιοδήποτε άλλο εγχείρημα, είτε αποφασίζετε να μπείτε στον κόσμο του blogging για επαγγελματικούς λόγους είτε για διασκέδαση και επικοινωνία, τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα των προσπαθειών σας.

Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους μύθους παρουσιάζονται παρακάτω, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι πριν κάνετε το μεγάλο βήμα.

1.Το blogging είναι χόμπυ

Το blogging ξεκίνησε σαν χόμπυ, με τα πρώτα blogs να μοιάζουν περισσότερο με διαδικτυακά ημερολόγια, όπου κάποιοι, συχνά ανώνυμα ή με ψευδώνυμο, μοιράζονταν τις σκέψεις τους.

Πλέον για ένα μεγάλο ποσοστό το blogging είναι επάγγελμα, επιχείρηση ή εργαλείο της δουλειάς τους.

To blogging μπορεί να είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης για αρκετούς bloggers ή για κάποια διαστήματα για πολλούς από εμάς.
Απαιτεί αφοσίωση και πειθαρχία, διαρκή ενημέρωση σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και συστηματική ενασχόληση.

Μην αυταπατάσθε! Για να δημιουργήσετε ένα blog που θα έχει απήχηση κι επιτυχία θα πρέπει να δουλέψετε αρκετά και να ασχοληθείτε με πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.
Χρειάζεται επίσης συνέπεια και μεγάλη αυτοπειθαρχία, επιμονή και υπομονή.
Γιατί, σε αντίθεση με όσα σας υπόσχονται πολλοί προκειμένου να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους ή τα βιβλία τους, τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται τόσο εύκολα!

2.Ο καθένας μπορεί να στήσει ένα blog σήμερα και να γνωρίσει επιτυχία

Θεωρητικά, ναι, ο καθένας που έχει κάποιες γνώσεις και άνεση με το διαδίκτυο μπορεί να στήσει ένα blog σήμερα. Όπως ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με τη μαγειρική, με τη ζωγραφική ή να μάθει να οδηγεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα το κάνουν με επιτυχία!

Χρειάζονται αρκετά ‘συστατικά’ για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε ένα blog που θα έχει απήχηση – δεν φτάνει μόνο να γράφετε καλά ή να τραβάτε ωραίες φωτογραφίες.
Αν θέλετε να το εκμεταλλευτείτε επαγγελματικά θα πρέπει να μελετήσετε αρκετά το online και το content marketing, και να γνωρίζετε αρκετά πράγματα από web design – εφόσον δεν αναθέσετε σε κάποιον άλλο το στήσιμο του blog σας.

Εξαρτάται λοιπόν πώς αντιλαμβάνεται κάποιος την επιτυχία.
Για μερικούς είναι αρκετό να τους διαβάζουν μερικοί φίλοι και γνωστοί τους.
Για άλλους είναι θέμα επιβίωσης – εκεί στηρίζεται μεγάλο κομμάτι της δουλειάς τους ή είναι η ίδια δουλειά τους.
Για μένα το Design for Happiness είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο εργαλείο της δουλειάς μου.
Το 80% των πελατών μου τα τελευταία χρόνια με έχουν βρει μέσα από αυτό, ενώ βοήθησε αφάνταστα ώστε να με αντιμετωπίζουν ως ειδικό στον τομέα της ψυχολογίας του χώρου και του χρώματος.

Είναι αναμενόμενο να το αντιμετωπίζω με επαγγελματισμό και με σοβαρότητα.

3.Η αρχή είναι δύσκολη, μετά όλα παίρνουν το δρόμο τους

Η αρχή είναι πράγματι δύσκολη για κάποιον αρχάριο που ξεκινά να στήνει ένα blog μόνος του. Χρειάζονται ώρες δουλειάς, πολλή μελέτη και έρευνα.

Όμως, αυτό είναι ένα κομμάτι.
Το δυσκολότερο κομμάτι είναι να διατηρήσεις το blog σου, ανανεώνοντας το περιεχόμενό του αλλά και τη δομή του, την εικόνα του όταν χρειάζεται, να παρακολουθείς τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου και να αλλελεπιδράς με το κοινό σου, να κάνεις διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται και να καινοτομείς ή να διαφοροποιείσαι από τη μάζα.
Πρόκειται για κάτι ζωντανό, που απαιτεί διαρκή ενασχόληση.

Όσο προοδεύεις, τόσο οι απαιτήσεις και οι φιλοδοξίες αυξάνονται.
Κάποτε μπορεί να ενθουσιαζόμασταν όταν μερικοί αναγνώστες ανακάλυπταν ένα άρθρο μας και το διάβαζαν.

Σήμερα, όταν ένας μήνας έχει μικρότερη κίνηση από τον αντίστοιχο περσινό, κάτι που πλέον μεταφράζεται σε χιλιάδες επισκέψεις, αρχίζουμε να ανησυχούμε και ν’ αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει και υπάρχει κάμψη, ψάχνοντας τρόπους να το διορθώσουμε.
Για πολλούς bloggers η κίνηση μεταφράζεται σε έσοδα από διαφημίσεις, affiliate links και χορηγούς ή σε υποψήφιους πελάτες.

4.Μπορείς να γίνεις πλούσιος από το blogging

Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος που κυκλοφορεί παγκοσμίως για το blogging.
Για κάποιους το χρήμα είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να ξεκινήσουν κάτι, οπότε η διαιώνιση αυτούς του ψέμματος εξυπηρετεί μια ολόκληρη βιομηχανία.

Ελάχιστοι παγκοσμίως είναι εκείνοι που έγιναν πλούσιοι από το blogging, οι υπόλοιποι παραπληροφορούν και κοροϊδεύουν.
Το να βγάζεις ένα μικρό χαρτζηλίκι από το blogging πολύ απέχει από το να κάνεις περιουσία από αυτό!
Αλλά κι εκείνοι που έγιναν πλούσιοι ή καλύτερα, βοήθησαν την καριέρα τους με το blogging, δεν το έκαναν χωρίς να επενδύσουν χρήματα και χρόνο σε αυτό.

Είναι όπως με οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Πολλοί θ’ ανοίξουν fast food, αλλά λίγοι θα γίνουν Goody’s ή Mc Donalds.
Κάποιοι μάλιστα θα κλείσουν πολύ σύντομα.

Διαβάστε ποιες είναι οι 5 αναγκαίες προϋποθέσεις για ένα blog ή κείμενο που πουλάει.

5.Δεν χρειάζεσαι κεφάλαιο για να στήσεις ένα blog

Πράγματι, μπορείς να στήσεις ένα ερασιτεχνικό μπλογκ με ελάχιστα χρήματα ή σχεδόν δωρεάν. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν υπολογίζεις στο κεφάλαιο τον χρόνο που θα αφιερώσεις, ο οποίος είναι πολύτιμος.

Άρα, αν αφιερώσεις αρχικά (στην καλύτερη περίπτωση) 100 ώρες για να στήσεις ένα blog και 5 ώρες εβδομαδιαίως για να το τροφοδοτείς, ήδη έχεις ξοδέψει εργατοώρες για να έχεις ένα ερασιτεχνικό blog σε μια πλατφόρμα όπως το blogger ή το wordpress, χωρίς δικό σου domain name, χωρίς πολλές δυνατότητες επιλογών θέματος, μοφοποίησης, γραμματοσειρών, pluggins.

Αν θέλεις ένα blog που να είναι και να δείχνει επαγγελματικό, σίγουρα πρέπει να πληρώνεις για δικό σου domain name και hosting, πιθανόν για επαγγελματικό σχεδιασμό έναν web designer, αν μάλιστα θέλεις να το διαφημίσεις σωστά θα χρειαστεί ν’ απευθυνθείς κάποια στιγμή σε έναν digital marketer.
Στην πορεία, αν αναθέσεις σε άλλους να γράφουν θα πρέπει να τους πληρώσεις (ναι, στην Ελλάδα αυτό είναι ανέκδοτο!) και βέβαια, θα πληρώσεις για να το διαφημίσεις.

Τα μεγάλα blogs έχουν ολόκληρες ομάδες που εργάζονται γι’ αυτά.

6.Αν γράφεις καλά θα έχεις επιτυχία

Αν γράφεις καλά και το blog σου στηρίζεται στο κείμενο, τότε θα δυσκολευτείς λιγότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας λογοτέχνης έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας!
Μάλλον θα δυσκολευτεί περισσότερο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της διαδικτυακής γραφής, που είναι πιο απλοϊκή και έχει άλλες απαιτήσεις και κανόνες.

Όσοι ακολουθούν τους κανόνες του έντυπου γραπτού λόγου στο διαδίκτυο, απλώς δεν διαβάζονται! Αποτρέπουν και κουράζουν τον αναγνώστη.
Και παρατηρώ αρκετούς bloggers να το κάνουν.

Αν θέλουμε το περιεχόμενό μας να είναι ‘φιλικό’ στον αναγνώστη, θα πρέπει να μελετήσουμε τι κάνουν τα πετυχημένα blogs.
Η μορφοποίηση, οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιούμε, το χρώμα του κειμένου και του φόντου, οι μικρές παράγραφοι, οι πολλές κεφαλίδες που διαχωρίζουν το κείμενο, οι εικόνες που παρεμβάλλονται καθορίζουν το πόσο εύκολα θα διαβάζεται το κείμενό μας, άρα πόσο θα κρατήσει τον αναγνώστη.

Εκτός αυτού, αν θέλουμε το blog μας να βρίσκεται εύκολα και να προωθείται από τις μηχανές αναζητήσεων, πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες (SEO) που καμιά σχέση δεν έχουν με τον έντυπο γραπτό λόγο!

Αν επιπλέον θέλουμε να προωθήσουμε ή να πουλήσουμε υπηρεσίες ή προϊόντα με το κείμενό μας, τότε χρειάζονται επιπλέον γνώσεις content marketing, προκειμένου να το κάνουμε επιτυχημένα.

Ένα από τα παλαιότερα, κορυφαία blogs για να διδαχτείτε όλα τα παραπάνω είναι το Copyblogger.

7.Αν έχεις καλό περιεχόμενο ο κόσμος θα σε διαβάζει

Πιθανότατα, φτάνει να σε ανακαλύψει!
Για να φτάσει όμως να σε ανακαλύψει ο αναγνώστης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά προώθησης και διαφήμισης, με κάθε πιθανό τρόπο.

Πολλοί πιστεύουν ότι φτάνει να στήσουμε ένα blog ή website και αυτομάτως θα το επισκεφτούν όλοι όσοι θα θέλαμε.
Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια!

Στον χαώδη και ανταγωνιστικό κόσμο του διαδικτύου είναι πανεύκολο να είστε αόρατοι!
Θέλει πολλή δουλειά, γνώσεις SEO και ασταμάτητη προώθηση με διάφορους τρόπους για να φτάσουν να σε ανακαλύπτουν τυχαία, μέσω μηχανών αναζητήσεων.
Και πάλι, αυτό μπορεί να μην το επιτύχετε ποτέ αν δεν έχετε καλoγραμμένο και πρωτότυπο περιεχόμενο, ώστε να ανεβάζει σε υψηλές θέσεις η Google τα άρθρα σας.

8.Αν είσαι δημοφιλής στον κύκλο σου θα αποκτήσεις μεγάλο κοινό

Εκτός αν ο κύκλος σας αποτελείται από άτομα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα του blog σας, είναι απίθανο να σας διαβάζουν οι φίλοι σας συστηματικά.
Αρχικά πολλοί θα μπουν να διαβάσουν τα άρθρα σας όταν τους προσκαλέσετε.
Όμως, θα παραμείνουν πιστοί αναγνώστες λίγοι από αυτούς, εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται για το θέμα σας.

Αν οι bloggers περίμεναν από τους φίλους τους να τους διαβάζουν θα απογοητεύονταν οικτρά!
Τα likes στα social media σπανίως αντιστοιχούν σε επισκέψεις στα άρθρα μας. Είτε είναι λιγότερα από τις πραγματικές επισκέψεις, είτε περισσότερα.
Όπου βλέπεις πολλά likes, κράτα μικρό καλάθι!

Τα blogs με πολλούς και πιστούς αναγνώστες και εγγεγραμμένους στα newsletters τους είναι εκείνα που προσφέρουν σε στοχευμένο κοινό αυτό που το ενδιαφέρει.
Μπορεί ένα αξιόπιστο blog με πολύ ειδικό θέμα, να έχει πολύ περισσότερους πιστούς αναγνώστες από ένα μεγάλο blog ποικίλης ύλης, όπου όλοι μπορεί να βρεθούμε εκεί περιστασιακά, όμως δεν θα το επισκεφτούμε ξανά.

Απώτερος σκοπός μας πρέπει να είναι οι σταθερές επισκέψεις από τις μηχανές αναζητήσεων, όπως η Google, ειδικά όταν οι στόχοι μας είναι επαγγελματικοί.
Αυτό απαιτεί χρόνο, ποιοτικό περιεχόμενο και σωστή στρατηγική.

Επίσης, είναι πολύ προτιμότερο να στοχεύουμε το πιστό κοινό μας να αποτελείται από εκείνους που λαμβάνουν το newsletter μας (όσους δηλαδή μας εμπιστεύονται το email τους), παρά από followers στα social media, που δεν μας ανήκουν και μπορεί εύκολα να παρακμάσουν ή και να καταργηθούν! (Βλέπε Myspace και Google+).

9.Δεν χρειάζεται ν’ αφιερώνεις πολύ χρόνο στο blogging

Το πόσο χρόνο αφιερώσατε στο blog σας φαίνεται με την πρώτη ματιά – τουλάχιστον σ’ ένα έμπειρο μάτι!
Από τον όγκο και την ποιότητα της ύλης, την γενική του εικόνα, την συχνότητα των δημοσιεύσεων.
Ένα παρατημένο ή παρωχημένο μπλογκ, που ξεχωρίζει αμέσως μόνο από το στήσιμο και την εικόνα του, αμέσως χάνει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του.

Αν δεν μπορείτε να περάσετε ώρες μπροστά σε μια ή περισσότερες οθόνες χωρίς να κουραστείτε και να δυσανασχετήσετε, καλύτερα να το ξεχάσετε!

Πίσω από κάθε ποιοτικό και επιτυχημένο blog κρύβεται ένας παθιασμένος blogger (ή περισσότεροι) και αμέτρητες ώρες δουλειάς από έναν ή πολλούς ανθρώπους σε διάφορους τομείς και ειδικότητες.

Κάποια άρθρα μου στο Design for Happiness χρειάστηκαν μέρες δουλειάς κι έρευνας και όχι απλώς ώρες.
Όμως, άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, αφού στέλνουν συνεχώς πελάτες στο γραφείο μου, τους οποίους δεν χρειάζεται πλέον να πείσω για τις γνώσεις και την αξία μου.
Αυτή τη δουλειά την έχουν ήδη κάνει τα κείμενά μου!
Κάποια άρθρα αξίζουν χιλιάδες ευρώ!

10.Δεν χρειάζεται να μελετήσεις ή να σπουδάσεις για να γίνεις blogger

Πράγματι, ακόμη δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές σπουδές για το blogging αυτό καθ’ αυτό.
Θα βρείτε ωστόσο πολλά σεμινάρια και σπουδές για ό,τι μπορεί να αφορά ένα blog και την προώθησή του (content marketing, SEO, web design, graphic design, digital marketing κλπ).

Χρειάζεται αρκετή μελέτη για να στήσουμε ένα επιτυχημένο blog που θα έχει απήχηση.
Τα πράγματα στο διαδίκτυο αλλάζουν καθημερινά, όλα κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.
Νέες δυνατότητες δημιουργούνται και νέες απαιτήσεις προκύπτουν.

Η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση είναι απαραίτητες για να διατηρήσουμε ένα σύγχρονο blog και να προσφέρουμε φρέσκο και ποιοτικό περιεχόμενο, σε όποιον τομέα έχουμε επιλέξει.

11.Μπορείς να στηρίζεσαι στον κόπο των άλλων για να έχεις περιεχόμενο

Δυστυχώς, αυτό κάνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα περισσότερα blogs στην Ελλάδα! Στηρίζονται στον κόπο των άλλων, είτε αντιγράφοντας είτε αναδημοσιεύοντας ολόκληρα άρθρα από άλλα blogs, χωρίς άδεια, παραθέτοντας μόνο ένα λινκ.

Αυτό είναι αντιδεοντολογικό και παράνομο, αλλά δεν το γνωρίζουν συχνά ούτε οι ίδιοι οι bloggers.
Καταρχήν, ποιος θα επισκεφτεί την αρχική πηγή, όταν έχει διαβάσει ολόκληρο το άρθρο αλλού;
Τι κερδίζει λοιπόν ο αρθρογράφος του πρωτότυπου κειμένου, όταν το άρθρο του αναδημοσιεύεται, χωρίς την άδειά του, προσφέροντας δωρεάν ύλη σε ένα άλλο blog;

Ο σωστός και νόμιμος τρόπος αναδημοσίευσης είναι αυτός που ακολουθώ στο blog της ιστοσελίδας μου, και παραπέμπει στο blog Design for Happiness.

Αν νομίζετε ότι μπορείτε να στήσετε ένα μπλογκ, στηριγμένοι στον κόπο των άλλων, προσέξτε μην πέσετε σε blogger που θα σας κυνηγήσει – όπως εγώ!
Γιατί οι τρόποι (και οι νόμοι) υπάρχουν, απλώς πολλοί τους αγνοούν!
Η Google μάλιστα μπορεί να τιμωρήσει τους παραβάτες με ‘εξαφάνιση’ από τ’ αποτελέσματα, που έτσι κι αλλιώς δεν προωθεί στις πρώτες θέσεις άρθρα που στηρίζονται σε αναπαραγωγές.

Ούτε η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να υποκαταστήσει έναν καλό blogger – μόνο να τον βοηθήσει να δουλέψει γρηγορότερα.

Ωστόσο, το blogging είναι συναρπαστικό!

Το θετικό είναι ότι σήμερα μπορεί κάποιος, σχετικά εύκολα, να δοκιμάσει την τύχη του στο blogging και να διαπιστώσει αν του αρέσει και του ταιριάζει.
Δεν είναι για όλους και δεν είναι εύκολο – όσο κι αν τα φαινόμενα απατούν!

Όμως, είναι αυτή τη στιγμή ο ευκολότερος τρόπος να απευθυνθεί κάποιος σε συγκεκριμένο κοινό, με μικρό κόστος.
Κάτι που πριν μερικά χρόνια ήταν αδύνατο για τους περισσότερους από εμάς.

Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, αφοσίωση, πειθαρχία, καλή γνώση και αγάπη για το διαδίκτυο και τον υπολογιστή.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο να δοκιμάσετε.
Αν είστε ενημερωμένοι για το τι θα αντιμετωπίσετε, δεν θα τα παρατήσετε με την πρώτη δυσκολία.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί νιώθουμε το blog μας σαν παιδί μας.
(Το Successful blog είναι το δεύτερο ‘παιδί’ μου!)
Πράγματι, υπάρχουν πολλά κοινά. Είναι κάτι που δημιουργήσαμε από το μηδέν, που αφιερώσαμε πολύ χρόνο και φροντίδα ώστε να το δούμε να αναπτύσσεται σιγά-σιγά και να προοδεύει, που ξενυχτήσαμε μαζί του, χαρήκαμε για τις επιτυχίες του και απογοητευτήκαμε με τις αποτυχίες του.

Η ικανοποίηση μας, έχοντας χτίσει κάτι από το μηδέν είναι τεράστια!
Ειδικά όταν οι κόποι μας αρχίζουν να αποδίδουν και σταδιακά πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Μάνια Μαυρίδου αρχιτέκτων – business coach
Ιούλιος 2019

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights