Το 2019, λίγο πριν ξεκινήσω την εκπαίδευση στο Business Coaching – εκεί όπου γνώρισα τον Άρη Ξυπολιτόπουλο – δημοσίευα στο Successful Blog ένα άρθρο με τίτλο:
Γιατί τα βιβλία αυτοβελτίωσης σπάνια έχουν αποτέλεσμα;

Ο Άρης απαντάει πολύ καλύτερα σ’ αυτό το ερώτημα με το νέο του βιβλίο “Antisoft – Life is training“.
Ένα βιβλίο που διαφέρει από τα συνηθισμένα light αναγνώσματα αυτοβοήθειας.
Ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, που εφόσον το αποφασίσει ο αναγνώστης, έχει αποτέλεσμα!

Συμφωνώ λοιπόν με όσα γράφει ο Άρης (και οι αποδείξεις βρίσκονται στο διαδίκτυο).
Όχι επειδή τα λέει ωραία, αλλά γιατί αυτά που υποστηρίζει μου δίδαξε η ζωή μου. Και είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η μόνη.

Όποιος αποφασίζει να ζει και όχι απλώς να επιβιώνει, όποιος βάζει στόχο να πετύχει αυτά που ονειρεύεται πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα, διαπιστώνει ότι η αυτοβελτίωση είναι μάχη με τον εαυτό” όπως υποστηρίζει ο Άρης και ότι “δεν αρκεί να πιστέψεις κάτι για να το πετύχεις.

Όποιος έχει να παρουσιάσει σπουδαία επιτεύγματα, θα σας πει πάνω-κάτω τα ίδια με τον αγαπημένο του Άρη, Peter Drucker:
“Η επιτυχία έρχεται σε εκείνους που ξέρουν τον εαυτό τους, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους και πώς αποδίδουν καλύτερα”.

Αυτογνωσία λοιπόν. Γνώθι σεαυτόν.
Μια λέξη της μόδας, όπως η αυτοβελτίωση, αλλά αρκετά παρεξηγημένη.
Γιατί, δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις ποιος είσαι, χωρίς πόνο σύμφωνα με τον Jung, αλλά και άλλους σοφότερους προγενέστερούς του – τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και τραγωδούς.


Η γνώση του εαυτού δεν είναι κάποια ξεκούραστη απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο μας, παρόλο που κάποιοι και κάποιες σκοτώνουν την ώρα τους, απολαμβάνοντας το καφεδάκι τους σε δήθεν ομάδες αυτογνωσίας.
“Η πραγματική αυτογνωσία είναι πένθος” γράφει ο Άρης. “Για να μάθει τον εαυτό του κάποιος, πρέπει να μπορέσει να δει τα χάλια του, όχι την καλοσύνη του.”

Ο Άρης αναλύει άψογα τι πραγματικά είναι η αυτογνωσία και τονίζει με πολλούς τρόπους ότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει νόημα και στόχοι στη ζωή.

Ευκαιρίες να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μάς δίνονται συνεχώς. Φτάνει να τις αναγνωρίσουμε.

Πώς;
“Ποτέ δεν σταματάει η ζωή να στέλνει ευκαιρίες στον άνθρωπο, μασκαρεμένες σαν εμπόδια, δυσκολίες και πίεση” γράφει ο Άρης.

Ευγνωμονώ τις δύο μεγαλύτερες κρίσεις στη ζωή μου γιατί αυτές με καθόρισαν. Πλέον δηλώνω ευτυχισμένη και το εννοώ.

Η πρώτη, που εκδηλώθηκε με μια κρίση άγχους, με έφερε αντιμέτωπη με τον εαυτό μου και τα ψέματα που του έλεγα ως τότε.

Γράφει ο Άρης:
Υποφέρεις επειδή κρύβεσαι και υποκρίνεσαι. Επειδή αντί να γυμνάζεσαι χαπακώνεσαι. Επειδή έκλεισες τα μάτια στην πραγματικότητα. Επειδή πίστεψες ότι είναι εύκολο.”

Όχι, δεν τα κατάφερα με τα δεκάδες βιβλία αυτοβοήθειας που είχα διαβάσει ως τότε, αλλά με την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία.
Ο ψυχοθεραπευτής με βοήθησε να τα βάλω με τα σκοτάδια μου και να βγω από αυτή τη διαδικασία δυνατή και σίγουρη ότι βρίσκομαι σε καλά χέρια. Στα δικά μου!

Στις συζητήσεις μας με τον Άρη και στα βιβλία του, αναγνώρισα πολλά χαρακτηριστικά εκείνης της προσέγγισης.

Η δεύτερη κρίση, επαγγελματική και οικονομική, που όλοι την βιώσαμε πριν μερικά χρόνια, με βρήκε προετοιμασμένη ψυχικά και αρκετά ανθεκτική.
Με ανάγκασε ωστόσο να δουλέψω πιο εντατικά στον επαγγελματικό τομέα, να δημιουργήσω, να πρωτοτυπήσω, να ανταγωνιστώ.
Όχι απλώς να περιμένω κλαίγοντας ν’ αλλάξουν τα πράγματα, ενώ εγώ παραμένω ίδια.
Έπρεπε να βγω από τη ζώνη άνεσής μου (comfort zone), μια αγαπημένη φράση των αυτοβελτιωτών coaches και ψυχολόγων.
Δεν είναι τελικά κανένα σπουδαίο κατόρθωμα να αφήνουμε τη ζώνη άνεσής μας πού και πού!
Όπως εύστοχα υποστηρίζει ο Άρης αυτή είναι η φυσική μας κατάσταση, η εργοστασιακή μας ρύθμιση.

Κάτι που οι νεότερες γενιές ξεχάσαμε ή δεν μάθαμε ποτέ, γιατί τα βρήκαμε έτοιμα, χωρίς να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια.
Όχι γιατί το σύμπαν μας τα χρωστούσε, αλλά επειδή πριν από μας είχαν κοπιάσει γι’ αυτά οι παππούδες μας.
Ταυτόχρονα, το κράτος μας εκπαίδευε να ζούμε με δανεικά και επιδόματα. Κι εμείς νομίσαμε ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να τα επιστρέψουμε!

Πιστέψαμε πως έτσι είναι η ζωή, γεμάτη αφθονία και ευκολίες, φτάνει να τις οραματιστούμε, όπως μας διαβεβαίωναν οι γκουρού της αυτοβελτίωσης.
Μέχρι να φάμε την πρώτη δυνατή κατραπακιά!

Κάποιος που είναι συνηθισμένος σε ελαφρά αναγνώσματα δήθεν αυτοβελτίωσης – αλλά στην ουσία εφησυχασμού – ειδικά αν δεν γνωρίζει τον Άρη και το γράψιμό του, θα πάθει ένα μικρό σοκ.


Βέβαια, ο Άρης μας προϊδεάζει για το περιεχόμενο από το καταπληκτικό εξώφυλλο.
Μαύρο φόντο, με έντονα, πέτρινα, ραγισμένα γράμματα, που προειδοποιούν ότι αν ψάχνετε για χάδια, δεν θα τα βρείτε στο AntiSoft.
Μια κίτρινη πινακίδα μας πληροφορεί ότι η ανοδική πορεία είναι γεμάτη στροφές. 

Ο υπότιτλος, με ήρεμα γαλάζια, στρογγυλά γράμματα μας καθησυχάζει κάπως:
“Life is training”. H ζωή είναι εκπαίδευση, προπόνηση. Δεν είναι κάτι τρομερό!

Η ζωή είναι μία διαρκής εκπαίδευση και αυτό ακριβώς είναι που μας διατηρεί ακμαίους και ζωντανούς, ενθουσιασμένους και χαρούμενους.
Αλίμονο σε όσους βολεύονται επειδή τα βρήκαν έτοιμα και καταπιέζουν τις φιλοδοξίες τους, χάριν πρόσκαιρης ευκολίας.

Αλίμονο όμως και σε όσους παλεύουν να κατακτήσουν κάτι που δεν τους αφορά και δεν τους ταιριάζει, κάτι που είναι ασύμβατο με τον χαρακτήρα, τις ικανότητες και τις αξίες τους.

Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται μια ζωή που τελικά δεν τους αρέσει και αποδεικνύεται ότι δεν ήταν γι’ αυτούς.
Το τραγικό είναι ότι έχουν πειστεί πως ακολουθούν το σωστό δρόμο και απορούν γιατί νιώθουν δυστυχισμένοι.

Οι καίριες ερωτήσεις που θέτει ο Άρης βοηθούν όποιον ψάχνει τι θα κάνει στη ζωή του στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τομέα, να πάρει τις σωστές απαντήσεις. 

Διαβάστε το άρθρο: Συμβουλευτική Καριέρας ή Business Coaching; Τι θα σας βοηθήσει περισσότερο;

Ο φαινομενικά άγριος Άρης νοιάζεται πραγματικά για τους άλλους – τους φίλους, τους εκπαιδευόμενους, τους πελάτες του. Πολύ περισσότερο από κάποιους γλυκερούς, υποκριτές, showmen και όχι coaches.
Νοιάζεται για την πρόοδο και την εξέλιξή μας και θυμώνει όταν αναγνωρίζει στους άλλους δυνατότητες που έχουν και δεν τις αξιοποιούν.
Όπως λέει ο ίδιος, πρώτα θυμώνει με τον εαυτό του.
Όλοι θυμώνουμε, είτε το παραδεχόμαστε, είτε όχι.
Όμως ο θυμός, όταν διοχετευτεί σε δημιουργικά κανάλια, γίνεται κινητήριος δύναμη.

Η αυτολύπηση και η κλάψα αντιθέτως, που μισεί ο Άρης αλλά και οι περισσότεροι από εμάς, μάς μετατρέπουν σε θύματα.
Πολλοί συνεχώς γκρινιάζουν και παραπονιούνται για τα πάντα.
Τα βάζουν με την κοινωνία, το κράτος, τους γονείς, τους συγγενείς, τους γείτονες, τους φίλους, τους συντρόφους, τους συνεργάτες, τους εργοδότες, τα παιδιά τους.
Τους φταίει η δουλειά τους, τα οικονομικά τους, η εμφάνιση, η υγεία, η ατυχία τους. Οι επιλογές τους, δηλαδή!
Όμως, για το μόνο που δεν παραπονιούνται, αλλά περιμένουν χάδια και κατανόηση, είναι ο εαυτός τους!

Ο Άρης αναλύει διεξοδικά γιατί υπάρχει τόση γκρίνια σήμερα, την εποχή που με ένα κλικ έχουμε τα πάντα στα πόδια μας.
Μετά το ανελέητο σφυροκόπημα του Άρη στο 1ο μέρος του βιβλίου και αφού μας προσγειώσει στην πραγματικότητα στο 2ο μέρος,
στο 3ο και μεγαλύτερο μέρος μάς περιμένει ένας χρήσιμος οδηγός.

Εύστοχες, μελετημένες ερωτήσεις που οδηγούν σε ουσιαστικές απαντήσεις, καθώς και εφαρμόσιμες πρακτικές που φέρνουν αποτελέσματα.
Το AntiSoft είναι ένα πραγματικό βιβλίο coaching, για ανθρώπους αποφασισμένους να γνωρίσουν τον εαυτό τους, νέους και μεγαλύτερους, αλλά και για όσους απογοητευμένοι παλεύουν, χωρίς να βλέπουν αποτέλεσμα. 

Ο Άρης μας καθοδηγεί. Αρχικά για να μάθουμε ποιοι είμαστε και τι επιθυμούμε, να καταλάβουμε για τι είμαστε φτιαγμένοι και για τι όχι.
Στη συνέχεια, έχοντας τα απαραίτητα εφόδια και γνωρίζοντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, μπορούμε να κυνηγήσουμε όσα ονειρευόμαστε. 
Με τη σταδιακή κατάκτηση των στόχων μας θα αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση μας και εντέλει, ο σεβασμός και η αγάπη για τον εαυτό μας.

Όσο κι αν πασχίζουμε να “αυτοαγαπηθούμε” και να νιώσουμε ότι αξίζουμε, με θετικές σκέψεις και συμπαντικές επικλήσεις, χωρίς ουσιαστικές πράξεις και επιτεύγματα, μονίμως θα νιώθουμε λίγοι και ανικανοποίητοι.

Κλείνοντας προειδοποιώ με τη σειρά μου ότι πρόκειται για ένα δυνατό, πρακτικό και αποτελεσματικό βιβλίο, που όμως δεν είναι για όλους.

Για να το θέσω καλύτερα.
Δεν είναι όλοι έτοιμοι, στη δεδομένη φάση που βρίσκονται, να το κατανοήσουν και να αφομοιώσουν τις πρακτικές του.
Κάποιοι θα εκνευριστούν και ίσως το παρατήσουν. Πιθανόν να ψάξουν λόγους να το απορρίψουν, γιατί δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν όσα λέει ο Άρης, με τον τρόπο που τα λέει.

Όσοι είναι έτοιμοι για το βιβλίο, θα προβληματιστούν, θα αναστατωθούν, πιθανόν να έρθουν αντιμέτωποι με τις αδυναμίες τους και τα θέματα που δεν έχουν λύσει ακόμη.
Σε αυτούς o Άρης δίνει τα εφόδια να ανακαλύψουν τις (ίσως κρυμμένες) δυνατότητές τους και να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο.
Να διεκδικήσουν αυτά που ονειρεύονται.

Τέλος κάποιοι άλλοι (όπως εγώ), θα αναγνωρίσουν καταστάσεις από τις οποίες πέρασαν, στα πρώτα βήματα του ταξιδιού τους προς την αυτογνωσία.
Ένα ταξίδι χωρίς τέλος, αλλά με ενδιάμεσους σταθμούς ξεκούρασης και απόλαυσης όσων κατακτήθηκαν.

Θα θυμηθούν ότι αυτά που κάποτε τους φαινόταν δύσκολα και επίπονα, τώρα δεν τους τρομάζουν, γιατί τους έγιναν τρόπος ζωής.
Αν πάλι το βιβλίο τους βρίσκει κουρασμένους ή απογοητευμένους για κάποιο λόγο, ο Άρης τους υπενθυμίζει ότι για μια ακόμη φορά θα τα καταφέρουν. Όπως τόσες άλλες που δεν τα έβαλαν κάτω.
Φτάνει να αξιοποιήσουν τον πολύτιμο οδηγό που έχουν στα χέρια τους, το Antisoft. 

Ένα δυνατό και εντέλει αισιόδοξο βιβλίο για όσους νιώθουν – ή θέλουν να νιώθουν – νικητές.      

Μάνια Μαυρίδου
Ιούνιος 2024

Το παραπάνω είναι το κείμενο που έγραψα για την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Ξυπολιτόπουλου “Antisoft – Life is training” στις 27/5/2024 στο βιβλιοπωλείο “Ιανός” στη Θεσσαλονίκη.

υ.γ.
Αν χρειάζεστε συμβουλές, ενθάρρυνση, σωστό σύστημα και έξυπνες στρατηγικές για να είστε πιο αποδοτικοί και να επιτύχετε τους στόχους σας, μπορώ να σας βοηθήσω.

Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με την συμβουλευτική καριέρας ή το business coaching.

Θέλετε να διαβάζετε κι άλλα άρθρα όπως αυτό;
Εγγραφείτε στο newsletter του Successful blog.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights