Είναι πολύ ευκολότερο να προβλέψετε το επαγγελματικό σας μέλλον απ’ ό,τι φαντάζεστε!
Και όχι, δεν χρειάζεται να χάσετε τα χρήματά σας σε χαρτορίχτρες, αστρολόγους και καφετζούδες!

Το μέλλον μας δεν καθορίζεται από τυχαίους ή εξωτερικούς παράγοντες, αλλά από εμάς τους ίδιους και συγκεκριμένα από τις επιλογές μας.
Η τύχη παίζει μικρότερο ρόλο από αυτόν που ίσως πιστεύετε.

Tο παρόν μας καθορίζεται από το παρελθόν και διαμορφώνει το μέλλον μας.
Κι όμως, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους είναι μια αλληλουχία επιλογών.
Διαφορετικά θα άλλαζαν στάση και δεν θα επαναλάμβαναν τα λάθη που οδηγούν στα ίδια, κακά αποτελέσματα.
Αντιθέτως, όσοι το συνειδητοποιούν έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους!

Photo by Wes Hicks-Unsplash

Πόσες πιθανότητες έχετε να καταλήξετε στη φυλακή;

Αν ξεκινάτε την ‘καριέρα’ σας με κλοπές ή διακίνηση ναρκωτικών, οι πιθανότητες να καταλήξετε στη φυλακή είναι τεράστιες. Μάλιστα, αν σας τσακώσουν μια φορά, σύμφωνα με στατιστικές, έχετε 50% πιθανότητες να ξαναβρεθείτε έγκλειστοι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια από την αποφυλάκισή σας.
Αν εσείς πιστεύετε ότι θα τη γλιτώσετε επειδή είστε πιο έξυπνοι ή τυχεροί από τους άλλους κακοποιούς, τότε είστε μάλλον υπεραισιόδοξοι.
Αν όμως αποφασίσετε ν’ αλλάξετε σταδιοδρομία και να στραφείτε σε κάτι πιο έντιμο, οι πιθανότητες να γεράσετε στη φυλακή μειώνονται δραματικά.

Βεβαίως πρόκειται για ένα ακραίο παράδειγμα.
Υποθέτω ότι κανένας από τους αναγνώστες αυτού του άρθρου δεν έχει τέτοιες φιλοδοξίες! Αν ήσασταν επίδοξοι κλέφτες μάλλον θα αφιερώνατε τον χρόνο σας σε άλλες ασχολίες και επιμορφώσεις, που θα σας έφερναν πιο κοντά στο στόχο σας!

Εκεί λοιπόν βρίσκεται το κλειδί!
Oι τομείς που αφιερώνετε τον περισσότερο χρόνο σας σήμερα είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον σας.
Είτε το συνειδητοποιούμε, είτε όχι, γινόμαστε αυτό που κάνουμε περισσότερο.

Συχνά ούτε που φανταζόμαστε πόσο θα καθορίσουν το μέλλον μας κάποιες νέες, καλές συνήθειες και ασχολίες και πόσες ευκαιρίες μας ανοίγονται!
Διαβάστε το άρθρο: Πώς κατάφερα να εργάζομαι σε αμερικάνικα blogs ζώντας στην Ελλάδα

Αν περνάτε τον χρόνο σας βελτιώνοντας τις ικανότητές σας, εξασκώντας τα ταλέντα σας, μαθαίνοντας συνεχώς νέα πράγματα και αποκτώντας καινούργιες δεξιότητες, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα εξελιχθείτε στον τομέα που επιλέξατε ή ακόμη και σε κάποιον που δεν φαντάζεστε ακόμη!

Αν πάλι προτιμάτε να σκοτώνετε τον ελεύθερο χρόνο σας στα social media, στην τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια, χωρίς αυτά ν’ αποτελούν κομμάτι της δουλειάς σας, τότε μάλλον θα μείνετε στάσιμοι σε αυτό που κάνετε κι εύκολα κάποιοι θα σας ξεπεράσουν.

Το πού και πώς επενδύετε τον χρόνο σας σήμερα είναι ένα πολύ καλός δείκτης για την επαγγελματικής σας εξέλιξη.

Θέλετε χειροπιαστές αποδείξεις; Τις έχετε μπροστά σας!

Αν η παραπάνω διαπίστωση σας φαίνεται απλοϊκή, κάποια παραδείγματα από την καθημερινή ζωή βοηθούν πιο πολύ να το καταλάβετε.
Το σώμα σας και η υγεία σας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του τι τρώγατε και πόσο ασκούσασταν το προηγούμενο διάστημα.
Αν βάλατε ή χάσατε κιλά τον τελευταίο καιρό, το καθόρισε ο τρόπος ζωής σας και οι συνήθειές σας τους προηγούμενους μήνες ή χρόνια.

Ομοίως, αν και δεν είναι το ίδιο ορατό και χειροπιαστό, το πού βρίσκεστε τώρα πνευματικά, ψυχολογικά και επαγγελματικά εξαρτάται από αυτά που κάνατε τα προηγούμενα χρόνια.

Αν μεν είστε ευχαριστημένοι, σημαίνει ότι κάνατε σωστές κινήσεις και αφιερώνατε το χρόνο σας σε εποικοδομητικές ασχολίες.
Συνεχίζοντας με την ίδια νοοτροπία και διορθώνοντας πιθανά λάθη σας έχετε πιθανότητες να εξελιχθείτε ακόμη περισσότερο.

Αν πάλι δεν είστε ικανοποιημένοι από την ως τώρα πορεία σας, αρχίστε να λειτουργείτε διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Είναι μάταιο να περιμένετε διαφορετικά αποτελέσματα, ενώ εξακολουθείτε να κάνετε τα ίδια πράγματα!

Κάνοντας όμως μικρές αλλά καθοριστικές αλλαγές, έχετε μεγάλες πιθανότητες να βελτιώσετε την επαγγελματική σας κατάσταση.

Εξωγενείς παράγοντες – όπως μια κρίση – πάντα θα επηρεάζουν το μέλλον σας.
Ωστόσο, οι αποφάσεις που παίρνετε με βάση τα νέα δεδομένα, οι διορθώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης, η αναζήτηση και αξιοποίηση νέων ευκαιριών, καθορίζουν πόσο επιτυχημένη θα είναι η πορεία σας.

Αν λοπόν αντιμετωπίζετε μονίμως το ίδιο πρόβλημα και επαφίεστε στην τύχη για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, τότε είστε καταδικασμένοι ν’ απογοητεύεστε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιστέκονται στις αλλαγές, ακόμη κι όταν είναι αποδεδειγμένα προς όφελός τους.
Είναι εθισμένοι στο οικείο, ακόμη κι αν αυτό δεν τους ικανοποιεί ή ίσως τους ταλαιπωρεί.

Ξέρετε πόσοι αναβάλλουν την ανακαίνιση ή ανανέωση του σπιτιού τους, όχι λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά επειδή θα ξεβολευτούν για λίγο;
Ή πόσοι καθυστερούν επισκέψεις στον οδοντίατρο, ενώ πονάνε;

Οι συνήθειες και ασχολίες μας, μάς δείχνουν το δρόμο (και τίποτα δεν πάει χαμένο!)

Το καλοκαίρι του 2009 εγκατέλειπα την δωδεκάχρονη εκπαιδευτική μου καριέρα ως καθηγήτρια και αργότερα υπεύθυνη του τμήματος αρχιτεκτονικού σχεδίου σε μεγάλο φροντιστήριο της Θεσσαλονίκης, για ν’ αφοσιωθώ στο δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μου.
Ήξερα ότι δεν θέλω να ξαναδιδάξω σχέδιο, στεναχωριόμουν ωστόσο στη σκέψη ότι η μεγάλη εμπειρία που είχα αποκτήσει στη διδασκαλία θα πήγαινε χαμένη.

2 χρόνια αργότερα αποφασίζω να κάνω μια σειρά διαλέξεων με θέμα την ψυχολογία του χώρου.
Το υλικό αυτό μου δίνει την ιδέα να δημιουργήσω ένα blog με το ίδιο θέμα, την άνοιξη του 2014, το Design for Happiness.
Περνάω 10 με 12 ώρες online καθημερινά, διαβάζοντας χιλιάδες άρθρα, βλέποντας video και παρακολουθώντας σεμινάρια online πάνω σε διάφορους τομείς.
Υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέμαι πώς θα αξιοποιήσω τόση πληροφορία που δέχομαι καθημερινά, αφού μαθαίνω πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που μου είναι απαραίτητα για να διατηρώ και να προωθώ το blog μου.

Δεν γνωρίζω ακόμη πού θα με βγάλει αυτό το μονοπάτι, αλλά μου αρέσει. Ή καλύτερα, έχω παθιαστεί!

1 χρόνο αργότερα, το 2015, δημιουργώ πρωτοποριακές και καινοτόμες αρχιτεκτονικές υπηρεσίες που πρόσφερω online σε όλη την Ελλάδα (και το εξωτερικό).

Το 2016 ξεκινώ να αρθρογραφώ και να εργάζομαι ως υπεύθυνη ύλης σε αμερικάνικα blogs, συμβουλεύοντας επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα.

Όλο αυτό το διάστημα ενημερώνομαι από πρώτο χέρι για τα προβλήματα και τις ανησυχίες των δημιουργικών επαγγελματιών (creative freelancers) σε παγκόσμιο επίπεδο και προτείνω λύσεις και στρατηγικές για μια επιτυχημένη καριέρα.

Όλα λοιπόν οδηγούν στο Successful Blog.

Τίποτα δεν πήγε χαμένο! Ίσα – ίσα που όλα συνέβαλαν να κάνω κάθε φορά ένα βήμα παραπέρα, συνδυάζοντας τις γνώσεις που αποκτούσα στην πορεία.

Πολλά απ’ αυτά δεν τα φανταζόμουν ούτε τα σχεδίαζα!
Όμως, είχα μονίμως κάποιους στόχους, από τους οποίους δεν παρέκλινα.
Οι βασικότεροι ήταν, να κάνω πράγματα που αγαπώ και μ’ ενθουσιάζουν και να έχω κάτι καινούργιο να προσφέρω.
Να μην αντιγράφω άλλους, αλλά να καινοτομώ και να κάνω ό,τι κάνω με τον δικό μου τρόπο.

Διαβάστε το άρθρο: Όχι, το “μυστικό” της επίτευξης των στόχων σας δεν είναι η θετική σκέψη!

Είναι απλά μαθηματικά, φτάνει να καταφέρετε να μείνετε συνεπείς

Αν ξεκινήσετε να περπατάτε 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα, χωρίς ν’ αυξήσετε, ούτε να μειώσετε το φαγητό σας, σε ένα χρόνο θα έχετε χάσει 4-5 κιλά.

Αν 3 φορές την εβδομάδα κάνετε 1 σκίτσο ή σχέδιο, τραβάτε μερικές φωτογραφίες ή γράφετε ένα άρθρο, στο τέλος του χρόνου θα έχετε έναν μεγάλο όγκο δουλειάς και θα έχετε εξασκηθεί απίστευτα.

Απλό και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο!
Δύσκολο, γιατί πρέπει να δεσμευτείτε και να τηρήσετε την απόφασή σας, μέχρι να σας γίνει συνήθεια.

Τα 20 πρώτα άρθρα αυτού του blog γράφτηκαν αφιερώνοντας 1 ως 1,5 ώρα σχεδόν καθημερινά (με κάποια διαλείμματα) πίνοντας τον πρωινό μου καφέ, πριν ξεκινήσω να δουλεύω.
Μια αγαπημένη συνήθεια, ανάμεσα σε κάποιες άλλες, υγιεινές συνήθειες, με τις οποίες ξεκινώ τη μέρα μου: ένα καλό πρωινό, μερικές ασκήσεις γιόγκα, 10 λεπτά step και 120 κοιλιακούς.

Οι καλές συνήθειες μας βοηθούν αφάνταστα και καλό είναι να επιδιώκουμε να τις αποκτούμε.

Συνήθως αποτυγχάνουμε να προβλέψουμε το μέλλον μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας, όχι λόγω αστάθμητων παραγόντων, αλλά επειδή δυσκολευόμαστε να μείνουμε συνεπείς στις αποφάσεις μας.

Ο αγαπημένος τρόπος να ξεκινώ την ημέρα μου, γράφοντας, διαβάζοντας και προγραμματίζοντας, παρέα με έναν espresso freddo (πριν ανέβω στο γραφείο και ανοίξω τον υπολογιστή)

Δώστε κίνητρα στον εαυτό σας

Πολλές φορές είστε αναγκασμένοι ν’ ακολουθήσετε με συνέπεια ένα πρόγραμμα, όπως όταν σπουδάζετε ή παρακολουθείτε σεμινάρια με υποχρεωτικές παρουσίες.

Όταν όμως δεν υπάρχει κάτι να σας δεσμεύει ή κάποιος να σας ελέγχει, τότε είναι δυσκολότερο να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας.
Είναι πιο εύκολο ν’ ανοίξετε την τηλεόραση ή να σκρολάρετε στο Facebook, από το να ενημερώσετε την ιστοσελίδα σας, να γράψετε ένα νέο άρθρο, να τακτοποιήσετε τα αρχεία σας ή να μελετήσετε.

Δίνοντας κάποια κίνητρα στον εαυτό σας, βάζοντας μικρότερους στόχους και παρακολουθώντας την πρόοδό σας, κάνετε ευκολότερη την τήρηση μιας απόφασης.

  1. Σκεφτείτε ή ακόμη καλύτερα καταγράψτε τα μελλοντικά οφέλη που θα σας αποφέρουν οι τωρινές σας ενέργειες.
    Μπορείτε να οραματίζεστε την επιτυχία σας όσο θέλετε!
    Το ισχυρότερο κίνητρο για να επιτύχουμε τους στόχους μας είναι να το θέλουμε πολύ. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουμε τη διαδρομή εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τον προορισμό.
    Αν δεν σας αρέσει να χάνεστε στον κόσμο σας δημιουργώντας και το μόνο που σκέφτεστε είναι η μελλοντική επιτυχία, μάλλον διαλέξατε λάθος στόχο ή επάγγελμα!

  2. Οργανωθείτε αν χρειάζεται, μοιράζοντας τη δουλειά σε μικρότερα κομμάτια.
    Κάνοντας ένα πλάνο και μοιράζοντας οποιαδήποτε εργασία σε κομμάτια ή φάσεις, με πιθανό χρονοδιάγραμμα, δεν θα αισθάνεστε μπερδεμένοι, ούτε ότι έχετε ένα βουνό μπροστά σας.
    Συχνά αυτό που μας κάνει ν’ αναβάλλουμε κάτι είναι επειδή δεν ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε και τι βήματα ν’ ακολουθήσουμε.
    Στις περισσότερες δημιουργικές εργασίες ένα ξεκάθαρο πλάνο είναι απαραίτητο.
    Εμείς οι αρχιτέκτονες, που συχνά πρέπει να υλοποιήσουμε κάτι από το 0, περνώντας μέσα από πολλά διαφορετικά και χρονοβόρα στάδια, έχουμε εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία.

  3. Προγραμματίστε λίγο χρόνο κάθε μέρα ή όσο συχνά χρειάζεται.
    Το να μελετήσετε 1 οχτάωρο μοιάζει πολύ δυσκολότερο και βαρετό, από το να διαβάζετε 1 ώρα κάθε μέρα, 4 φορές την εβδομάδα.
    Συνήθως το ζόρικο είναι να γίνει η αρχή – μετά, η 1 ώρα μπορεί να γίνει άνετα δίωρο ή τρίωρο, χωρίς να το καταλάβετε.
    Αυτό είναι το τρικ που χρησιμοποιώ για εργασίες που βαριέμαι να ξεκινήσω – προγραμματίζω 30′ – 60′ το ανώτερο. Συνήθως θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο, αλλά και λίγο να δουλέψω πάλι είμαι ευχαριστημένη.

  4. Ξεκινήστε από το δυσκολότερο ή ευκολότερο κομμάτι, από το πιο ευχάριστο ή δυσάρεστο, ανάλογα με την εργασία και τον χαρακτήρα σας.
    Εφόσον έχω τη δυνατότητα, προτιμώ να ξεκινώ από το πιο ευχάριστο κομμάτι της δουλειάς κι αυτό με κινητοποιεί να συνεχίσω. Άλλοι προτιμούν να ξεμπερδεύουν με το δυσκολότερο.
    Σε κάθε περίπτωση, είτε η φύση της δουλειάς που έχετε να διεκπεραιώσετε, είτε ο χαρακτήρας σας θα σας καθοδηγήσουν.

  5. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας που μείνατε πιστοί στο πρόγραμμά σας.
    Μπορείτε ν’ ασχοληθείτε με μια δουλειά που σας ευχαριστεί περισσότερο ή να κάνετε ένα διάλειμμα, παρακολουθώντας την αγαπημένη σας σειρά στο netflix, εφόσον καταφέρατε να ολοκληρώσετε αυτό που είχατε προγραμματίσει.
    Είναι ένα καλό κίνητρο να έχουμε κάτι ευχάριστο να περιμένουμε.
    Συχνά προγραμματίζω μια ευχάριστη έξοδο με φίλους έπειτα από μια δύσκολη ημέρα.

  6. Παρακολουθείτε και καταγράφετε την πρόοδό σας.
    Να θυμίζετε συχνά στον εαυτό σας πού βρισκόσασταν πριν μερικές εβδομάδες, μήνες ή χρόνια και τι καταφέρατε σιγά-σιγά.
    Βρίσκω διασκεδαστικό μια στο τόσο να ξεφυλλίζω παλιά organizers και να διαπιστώνω ότι έχω πραγματοποιήσει αυτά που κάποτε ονειρευόμουν!
    Αυτό βοηθάει επίσης όταν νιώθετε απογοητευμένοι και έτοιμοι να τα παρατήσετε.
    Αφού επιτύχετε τον στόχο σας, η επιβράβευση θα είναι τεράστια.

Τι γίνεται όμως όταν οι κόποι σας δεν αποδίδουν;

Κάποιοι σίγουρα θα έχουν ενστάσεις ως προς τα παραπάνω.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει σημαντικές σπουδές, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και παρόλ’ αυτά δεν έχουν βρει την εργασία που τους αξίζει.
Ενώ το μέλλον τους διαγράφονταν λαμπρό, τελικά είναι άνεργοι ή έχουν μια δουλειά που δεν είναι αντάξια των προσόντων τους.

Έχω γνωρίσει ανθρώπους που προτιμούσαν να σπουδάζουν και να μελετούν, όχι όμως να εργάζονται.
Αυτό δεν είναι κακό για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα.
Υπάρχουν όμως κάποιοι που αρνούνται να ενηλικιωθούν. Γνωρίζουν τα πάντα θεωρητικά, αλλά αποφεύγουν να βγουν στην αγορά εργασίας, εφευρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες.
Χάνουν μεγάλο μέρος της παραγωγικής τους ηλικίας, όταν θα έπρεπε να μαζεύουν εμπειρία.

Είναι πιο σοφό να εργαστεί κάποιος μερικά χρόνια, να αποκτήσει εμπειρία και να διαπιστώσει τι ζητάει η αγορά, αλλά και σε ποιους τομείς μπορεί να βελτιωθεί και να επιμορφωθεί, πριν ξανακαθήσει στα θρανία.

Έχοντας τελειώσει τις βασικές σπουδές σας είναι ευκολότερο να αποκτήσετε εμπειρία, εργαζόμενοι σε χαμηλότερες θέσεις, πριν κάνετε το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό σας.

Υπάρχουν επίσης άνθρωποι, που επιμένουν πεισματικά, για χρόνια, σε κάτι που δεν αποδίδει οικονομικά ή δεν είναι φτιαγμένοι γι’ αυτό, αρνούμενοι να προσαρμοστούν ή ν’ αλλάξουν.

Υπάρχουν αρχιτέκτονες και διακοσμητές που ακόμη επιμένουν να σχεδιάζουν στο χέρι, αποφεύγοντας να μάθουν να χρησιμοποιούν τα σχεδιαστικά προγράμματα που έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Είναι αναμενόμενο να δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν όσους έχουν εκσυγχρονιστεί.

Η ευελιξία, το ανοιχτό μυαλό, η ανάληψη πρωτοβουλιών και ρίσκων, η συνεχής βελτίωση και επιμόρφωση είναι απαραίτητα στοιχεία για όποιον θέλει να επιτύχει στο ελεύθερο επάγγελμα, ειδικά αν πρόκειται για τον δημιουργικό τομέα.

Δημιουργήστε το μέλλον σας, αντί να προσπαθείτε να το προβλέψετε!

Αν όλοι όσοι προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον τους, χαλώντας χρήματα σε χαρτορίχτρες και αστρολόγους, αφιέρωναν αυτό το χρόνο προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον, σίγουρα θα έβγαιναν κερδισμένοι!
Τουλάχιστον, δεν θα έχαναν χρήματα άσκοπα.

Εξάλλου, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δημιουργείτε το μέλλον σας, βάζοντας στόχους και δουλεύοντας για να τους εκπληρώσετε, παρά να προσπαθείτε να προβλέψετε ένα αβέβαιο και τυχαίο μέλλον, το οποίο πιθανόν να μη σας ικανοποιεί.

Ξεκινήστε κάνοντας ένα πείραμα.
Πάρτε μια εύκολη (αρχικά) απόφαση και θέστε ένα σχετικά χαλαρό χρονοδιάγραμμα.
Μέχρι τον [ συμπληρώστε μήνα και χρονιά ] θα έχω καταφέρει να [ συμπληρώστε στόχο ].

Σε μερικούς μήνες θα δείτε αν πέσατε μέσα στην πρόβλεψή σας!

Μάνια Μαυρίδου
Ιούλιος 2019

υ.γ.
Ο οδηγός επιτυχίας του Successful blog που δίνεται δώρο με την εγγραφή σας στο newsletter θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το μέλλον που ονειρεύεστε!

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights