Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η αρχική ιδέα για τo Successful Blog γεννήθηκε 2,5 χρόνια πριν βγει στον αέρα και συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2016.

Ήταν μια από εκείνες τις ημέρες που ξυπνώ με δεκάδες ιδέες στο μυαλό μου!
Μία από αυτές ήταν να κατοχυρώσω το domain name thesuccessfulblog.com, μη έχοντας ακόμη μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς θα κάνω.

Εκείνο το διάστημα δούλευα εξοντωτικά:

  1. Εργαζόμουν για πελάτες του αρχιτεκτονικού μου γραφείου DesignMania, προσφέροντας αρχιτεκτονικές και γραφιστικές υπηρεσίες.
  2. Αρθρογραφούσα για το 1ο μου blog Designing for Happiness.
  3. Αρθρογραφούσα για το αμερικάνικο blog Millo, που απευθύνεται σε creative freelancers. Είχα συμφωνήσει να γράψω 8 άρθρα – 2 κάθε μήνα.
  4. Μόλις μου είχε ανατεθεί η επιμέλεια ενός δεύτερου αμερικάνικου blog που απευθυνόταν επίσης σε creative freelancers, το Freelance Report.
    Επέλεγα κάθε εβδομάδα 9 άρθρα από τα πιο σημαντικά αγγλόφωνα blogs με θέμα το freelancing, τα προλόγιζα και δημοσίευα ένα μικρό απόσπασμα, δίνοντας το link για το πρωτότυπο άρθρο. (Ο σωστός τρόπος αναδημοσίευσης, που στην Ελλάδα επιμένουμε να αγνοούμε!)
    Ταυτόχρονα ετοίμαζα το εβδομαδιαίο newsletter του blog.

Για περίπου 2 χρόνια διάβαζα από 5 ως και 50 άρθρα την ημέρα με θέμα τα freelancing, blogging, web design, graphic design, content και digital marketing, copywriting.
Κάπως έτσι μου προτάθηκε και τελικά μου ανατέθηκε η δουλειά στο Freelance Report.

Βρισκόμουν λοιπόν μέσα στα πράγματα, παρακολουθώντας από κοντά τι συμβαίνει παγκοσμίως στον τομέα των δημιουργικών ελεύθερων επαγγελμάτων (creative freelancing).

Παρατηρούσα ότι κάποια προβλήματα είναι κοινά σε όλους τους επαγγελματίες, ασχέτως αν βρίσκονται στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία ή την Αφρική.
Η μόνη διαφορά που έβλεπα είναι ότι Αμερικάνοι και Αυστραλοί είναι πιο απενοχοποιημένοι σχετικά με την προώθηση της δουλειάς τους.
Γι’ αυτούς το marketing είναι βασικό κομμάτι της εργασίας τους και προσπαθούν να μάθουν να το κάνουν καλά.

Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πλευρά και ειδικότερα οι Έλληνες, βλέπουν το θέμα του marketing πιο ενοχικά.
Διστάζουν να “πουλήσουν” τη δουλειά τους και τον εαυτό τους (εφόσον είναι αυτοαπασχολούμενοι), θεωρώντας ότι οι υποψήφιοι πελάτες θα πρέπει μόνοι τους να ανακαλύψουν το ταλέντο και την αξία τους.
Συχνά σνομπάρουν το marketing, έχοντάς το ταυτίσει με κακές πρακτικές περασμένων δεκαετιών.
Καταλήγουν να είναι μονίμως απογοητευμένοι, αφού ελάχιστοι είναι τελικά εκείνοι που θα αναγνωρίσουν την αξία τους και θα τους πληρώσουν ανάλογα.

Στην αρχή η σκέψη μου ήταν να κάνω ένα αγγλόφωνο blog, αφού έβλεπα τι απήχηση είχαν τα άρθρα μου και οι μακροσκελείς αναρτήσεις – συμβουλές που έδινα σε διάφορα επαγγελματικά διαδικτυακά groups που συμμετείχα.
Δεν συναντούσα σχεδόν κανέναν Έλληνα σε αυτά τα groups, ενώ επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο μ’ ευχαριστούσαν και ρωτούσαν αν κάνω coaching.

Συζητώντας όμως με φίλους, συναδέλφους και πελάτες, κατάλαβα ότι ένα τέτοιο blog, που θα αντιμετωπίζει το θέμα της εξειδικευμένης (σε ελεύθερους επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα) συμβουλευτικής καριέρας με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, λείπει από την Ελλάδα.

Τελικά, η κάπως θολή αρχική ιδέα ωρίμασε με τον καιρό κι έγινε συγκεκριμένη στις 25 Μαρτίου του 2019.
Εκείνη την ημέρα ξύπνησα, έχοντας ξεκάθαρα στο μυαλό μου το θέμα και η δομή του Successful Blog, τους στόχους του, σε ποιους ακριβώς θα απευθύνεται και με ποιον τρόπο.

Ήξερα ακριβώς πώς θα ξεκινήσει, σε τι θα διαφέρει από άλλα παρόμοια blogs και πώς θα σας βοηθήσει να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας! (Λίγο κλισέ το τελευταίο, αλλά είναι αλήθεια!)

Ήξερα ότι θα είναι μοναδικό κι εκπληκτικό και ότι θα το αγαπήσετε.
Ίσως και να το μισήσετε κάποιες φορές, επειδή θα σας φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό σας.
Σίγουρα πάντως δεν θα σας αφήσει αδιάφορους εφόσον στοχεύετε να πραγματοποιήσετε όσα ονειρεύεστε στον επαγγελματικό τομέα και στην προσωπική σας ζωή.

Εύχομαι να επιτύχει τους στόχους του, που δεν είναι άλλοι από το να βοηθήσει εσάς να επιτύχετε τους δικούς σας!

Μάνια Μαυρίδου – Αρχιτέκτων & Business Coach for Creatives