Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη σύγχιση και πολλές ερμηνείες και ορισμοί για το τι σημαίνει ο καθένας από τους όρους που στόχο τους έχουν να βοηθήσουν έναν επαγγελματία να εξελιχθεί.
Συμβουλευτική ή Consulting, Counseling, Mentoring, Coaching.
Βάλτε από δίπλα κι έναν προσδιορισμό και έχετε δεκάδες υποκατηγορίες:
Career Consulting, Business Consulting, Business Coaching, Executive Coaching, Leadership Coaching.
Δεν αναφέρομαι καν σε άλλου τύπου Coaching (Life, Health, Wellness Coaching κλπ.)
Εσείς λοιπόν πρέπει ν’ αποφασίσετε τι από τα παραπάνω θα σας βοηθήσει, συχνά μη έχοντας καθόλου ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς κάνει ο κάθε επαγγελματίας (ή μη!) που προσθέτει στην υπογραφή του έναν από τους παραπάνω τίτλους.
Θα προσπαθήσω να κάνω λίγο πιο ξεκάθαρο τι μπορεί να σας προσφέρει η κάθε προσέγγιση, και συγκεκριμένα το Business Coaching και η Συμβουλευτική Καριέρας (Career Consulting), παίρνοντας ως δεδομένο ότι θα απευθυνθείτε σε έναν σοβαρό και κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία σύμβουλο ή coach.
Στο τέλος του άρθρου αναφέρομαι στον πιο βασικό παράγοντα (κατά τη γνώμη μου) που πρέπει να σταθείτε επιλέγοντας Σύμβουλο Καριέρας ή Business Coach.
Καταρχάς και η Συμβουλευτική Καριέρας όπως και το Business Coaching απευθύνονται σε επαγγελματίες που επιθυμούν:
- να ξεκινήσουν σωστά την καριέρα τους, αποφεύγοντας λάθη και παγίδες (αν είναι νέοι επαγγελματίες),
- να βελτιωθούν σε κάποιους τομείς και να εξελιχθούν γρήγορα (αν ήδη εργάζονται και έχουν μικρή ή μεγάλη εμπειρία)
- να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους και να μάθουν να χειρίζονται αποτελεσματικά και με επιτυχία καταστάσεις που τους δυσκολεύουν.
Πρόκειται για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, με στόχο την αποτελεσματική επίτευξη στόχων, την επαγγελματική επιτυχία και τη γρήγορη εξέλιξη.
Ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, τις ανάγκες και τους στόχους σας και το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε επαγγελματικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μία ή η άλλη προσέγγιση.
Όμως, αυτό είναι κάτι που εσείς θ’ αποφασίσετε, πιθανόν με τη βοήθεια του ειδικού.
Θα γίνω αρκετά συγκεκριμένη και θ’ αναφερθώ στη συμβουλευτική καριέρας και το business coaching για ελεύθερους επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα, αφού αυτά γνωρίζω καλά και μπορώ να σας προσφέρω.
Συμβουλευτική Καριέρας για δημιουργικούς επαγγελματίες
Η Συμβουλευτική Καριέρας για επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα (Career Consulting, Business Consulting) απευθύνεται σε όσους:
– βρίσκονται στο ξεκίνημα της καριέρας τους και χρειάζονται καθοδήγηση στα πρώτα τους βήματα,
– εργάζονται ήδη αλλά θέλουν να εξελιχθούν, να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά, να οργανωθούν καλύτερα, να προσελκύσουν πιο ποιοτικούς πελάτες και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα με λιγότερο κόπο.
Η Συμβουλευτική Καριέρας μπορεί επίσης να απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές ή μαθητές, υπό την έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού.
Παρατηρώ ότι πολλοί, έμπειροι στον τομέα τους επαγγελματίες, δεν αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους προσφέρει το σωστό marketing και branding, η ξεκάθαρη επικοινωνία με πελάτες και υποψήφιους πελάτες, η σωστή διαχείριση του χρόνου και των πόρων τους, η οργάνωση και το σύστημα που θα διευκολύνει αυτούς και τους πελάτες τους.
Το αποτέλεσμα: εργάζονται σκληρά, για ελάχιστα χρήματα.
Η συμβουλευτική επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο τεχνικό-πρακτικό μέρος, στο πρόβλημα και τη λύση του, την οποία προσφέρει έτοιμη ο σύμβουλος κι εσείς πρέπει να εφαρμόσετε.
Αφού τεθεί και αναλυθεί ο στόχος ή το θέμα προς επίλυση, λαμβάνετε οδηγίες και τρόπους για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η Συμβουλευτική σας εφοδιάζει με τεχνικές και στρατηγικές, σας παρέχει δοκιμασμένες συνταγές που φέρνουν αποτέλεσμα.
Ο Σύμβουλος γνωρίζει καλύτερα από σας τι πρέπει να κάνετε, γι’ αυτό πρέπει να έχει εμπειρία της αγοράς.
Ακόμη καλύτερα είναι να έχει εργαστεί ή να εργάζεται στον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε ή σε κάποιο παραπλήσιο.
Επιτυχημένος σύμβουλος καριέρας δεν μπορεί να είναι κάποιος που έχει πολύ μικρότερη επαγγελματική εμπειρία από εσάς και είναι σίγουρο ότι κι εσείς δεν θα τον εμπιστευτείτε εύκολα.
Προσωπικά επικεντρώνομαι στο ουσιαστικό κομμάτι του επαγγέλματος και όχι στο γραφειοκρατικό και διεκπεραιωτικό.
Ρίξτε μια ματιά στα προβλήματα και ερωτήσεις που μπορεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις η Συμβουλευτική Καριέρας για επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα.
Business Coaching για δημιουργικούς επαγγελματίες
Με το Business Coaching μπορείτε να επιτύχετε τα ίδια πράγματα αλλά και πολλά επιπλέον, κάνοντας περισσότερη δουλειά με τον εαυτό σας με την καθοδήγηση του Coach κι εμβαθύνοντας περισσότερο.
Επικεντρώνεται σ’ εσάς και τις δυνατότητές σας, στην εξέλιξη και ανάπτυξή σας γενικότερα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και όχι μόνο στη λύση ενός πολύ συγκεκριμένου προβλήματος.
Κατ’ ουσίαν το Business Coaching είναι πρώτα απ’ όλα Life Coaching, με επαγγελματική θεματολογία.
Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται κατά βάση στις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας και χρησιμοποιεί τη διαλεκτική μέθοδο του Σωκράτη, ενώ έχει στοιχεία της συμβουλευτικής.
Ανάλογα με το μοντέλο του Business Coaching που θα επιλέξει ο Coach με βάση το στόχο ή τις περιστάσεις, μπορεί ο ρόλος του να είναι περισσότερο ή λιγότερο παρεμβατικός.
Όμως, εσείς είστε αυτοί που θα θέσετε τους στόχους, θα πάρετε τις αποφάσεις και θα δεσμευτείτε να τις εφαρμόσετε, αφού θεωρείστε ικανοί να το κάνετε και ισότιμοι με τον Coach.
Ρίξτε μια ματιά στα θέματα τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε με το Business Coaching για επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα.
Διαβάζω κάποιες απλουστεύσεις που γίνονται προκειμένου να επισημανθούν οι διαφορές:
“Στη συμβουλευτική κάνει ο σύμβουλος τη δουλειά, ενώ στο coaching εσείς.”
Διαφωνώ!
Και στις δύο περιπτώσεις εσείς τελικά θα κάνετε τη δουλειά.
Στην πρώτη περίπτωση θα στηριχθείτε σε συμβουλές και έτοιμες συνταγές που θα εφαρμόσετε και θα δοκιμάσετε, περιμένοντας σε κάποιες περιπτώσεις άμεσα αποτελέσματα.
Ο σύμβουλος σας καθοδηγεί και σας εκπαιδεύει.
Η δουλειά του είναι παρεμβατική.
Στη δεύτερη περίπτωση εσείς θα βρείτε τις λύσεις και απαντήσεις που χρειάζεστε, ψάχνοντας με τη βοήθεια του coach τι σας βοηθά και τι μπλοκάρει την επιτυχία σας.
Ο coach σας ενθαρρύνει να ανακαλύψετε αυτά που ήδη βρίσκονται μέσα σας και να κάνετε τις επιλογές που σας ταιριάζουν.
Σας παροτρύνει να εγκαταλείψετε τη “ζώνη άνεσης” σας που σαμποτάρει την εξέλιξη κι επιτυχία σας.
Η δουλειά του είναι υποστηρικτική.
Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τις διαφορές των 2 προσεγγίσεων.
Ας πούμε ότι ενώ εργάζεστε σκληρά, συχνά δυσκολεύεστε να πληρωθείτε, με αποτέλεσμα να χάνετε χρήματα και να ζείτε με μόνιμο άγχος, κυνηγώντας πελάτες να σας εξοφλήσουν.
Η στρατηγική, η μεθοδολογία και τα εργαλεία ώστε να πληρώνεστε προκαταβολικά για τη δουλειά σας και να ζητάτε τα χρήματα με επαγγελματισμό υπάρχουν.
Το πώς θα προσελκύσετε τους πελάτες που μπορούν να πληρώσουν τις υπηρεσίες, πώς θα τους πείσετε για την αξία των υπηρεσιών σας, ο τρόπος που θα κάνετε την προσφορά σας και τι θα περιλαμβάνει, οι γραπτοί όροι της συνεργασίας σας, το πώς και πότε ζητάτε τα χρήματα και το σύστημα που πρέπει να εφαρμόσετε ώστε να μην εργαστείτε ποτέ δωρεάν υπάρχουν και διδάσκονται.
Αρκετοί επαγγελματίες, ανάμεσά τους κι εγώ, τα εφαρμόζουμε και κοιμόμαστε ήσυχοι.
Με τη Συμβουλευτική (Consutling) λοιπόν μαθαίνετε τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε, ώστε να εξασφαλίζετε την αμοιβή σας για κάθε εργασία που κάνετε.
Αν ωστόσο ενώ γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, παρόλ’ αυτά δυσκολεύεστε να το εφαρμόσετε, επειδή σας μπλοκάρουν περιοριστικές πεποιθήσεις – είστε ενοχικοί με το χρήμα, έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, παρασύρεστε εύκολα από συναισθηματισμούς με αποτέλεσμα οι πελάτες να σας χειραγωγούν, τότε πιθανότατα θα σας βοηθήσει περισσότερο το Business Coaching.
Θα πρέπει δηλαδή ν’ απαλλαγείτε απ’ όσα σας μπλοκάρουν για να διεκδικείτε αυτό που σας αξίζει χωρίς δυσκολία.
Θα βοηθηθείτε πιο βαθιά και η μεταμόρφωσή σας θα έχει αντίκτυπο τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.
Αλλάζοντας νοοτροπία θα επιλύσετε επιπλέον δυσλειτουργίες σε πολλούς τομείς εκτός του να εισπράτετε την αμοιβή σας.
Αυτοεκτίμηση, διεκδίκηση δικαιωμάτων, θέσπιση ορίων, σωστή και ξεκάθαρη επικοινωνία είναι μόνο κάποια από τα θέματα στα οποία θα βοηθηθείτε και πιθανόν να “κρύβονται” πίσω από τη δυσκολία είσπραξης ή και αύξησης της αμοιβής σας.
Πώς να επιλέξετε Σύμβουλο Καριέρας ή Business Coach – τι να προσέξετε!
Η Συμβουλευτική Καριέρας προϋποθέτει επαγγελματική εμπειρία του συμβούλου.
Αν όχι απαραίτητα στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο ή επάγγελμα, γεγονός όμως είναι ότι κάποιος έμπειρος επαγγελματίας που γνωρίζει καλά την αγορά και τον τομέα σας θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο.
Γνώμη μου είναι ότι δεν μπορούμε να δίνουμε συμβουλές και καθοδήγηση χωρίς να έχουμε εργαστεί, να έχουμε κάνει λάθη, να έχουμε δοκιμάσει κι εφαρμόσει τις μεθόδους και τις στρατηγικές που διδάσκουμε, χωρίς να έχουμε δει οι ίδιοι αποτελέσματα ή οι πελάτες μας.
Γνωρίζω ότι κάποιοι θα έχουν αντίθετη άποψη, αφού δεν είναι λίγοι όσοι δηλώνουν σύμβουλοι και coaches ενώ έχουν ελάχιστη ως ανύπαρκτη επαγγελματική εμπειρία.
Τολμώ μάλιστα να πω (και ας έρθει κάποιος να με αντικρούσει) ότι πολλοί ανεπάγγελτοι και επί της ουσίας αποτυχημένοι έχουν το θράσος να δηλώνουν coaches και σύμβουλοι!
Είναι της μόδας, όπως κάποτε ήταν το χρηματιστήριο και ο κάθε άσχετος ξαφνικά αυτοαποκαλούνταν “χρηματιστής”.
Τα αποτελέσματα τα είδαμε!
Το Business Coaching έχει πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία και δεοντολογία, γι’ αυτό το λόγο ακόμη και κάποιος έμπειρος μεν επαγγελματίας, αλλά μη εκπαιδευμένος σ’ αυτό, δεν μπορεί να το ασκήσει σωστά.
Επιπλέον, κάποιος που δεν έχει μελετήσει αρκετά την ψυχολογία και τους ανθρώπους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει επιτυχημένος (Business) Coach.
Επειδή το Coaching (Life, Business, Executive κλπ.) έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια, πολλοί δηλώνουν coaches, χωρίς να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εξειδίκευση. Στην ουσία κάνουν συμβουλευτική και το βαφτίζουν coaching.
Στην χειρότερη περίπτωση κάνουν ό,τι νομίζουν αυτοί!
Προσωπικά έχω παρακολουθήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Business Coaching του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Ο λόγος που απευθύνομαι σε ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον δημιουργικό τομέα (creative freelancing) είναι επειδή γνωρίζω καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας του δημιουργικού τομέα και τις ιδιομορφίες του κλάδου, όντας η ίδια μία από αυτούς επί δεκαετίες.
Αλλά πολύ περισσότερο λόγω της πλούσιας εμπειρίας μου με creative freelancers απ’ όλο τον κόσμο.
Όμως, ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν επιλέγοντας τον επαγγελματία που θα σας βοηθήσει να προοδεύσετε και να εξελιχθείτε επαγγελματικά, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που ασκεί το επάγγελμα.
Πώς νιώθετε γι’ αυτόν; Ποιες είναι πρώτες σας εντυπώσεις;
Σας εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά; Αισθάνεστε ασφαλείς να τον εμπιστευτείτε;
Δείχνει να σας κατανοεί και να σας καταλαβαίνει, να ακούει αυτό που λέτε και να σας σέβεται; Είναι ειλικρινής μαζί σας;
Σας κάνει να αιθάνεστε καλά, σας εμπνέει και σας ενθαρρύνει;
Είναι άνθρωπος θετικός, που του αρέσει να προσφέρει;
Νιώθετε ότι έχει τη διάθεση, την υπομονή και την ικανότητα να σας βοηθήσει;
Ό,τι κι αν σας είπαν άλλοι, όσο σπουδαίο βιογραφικό κι αν έχει, όσο επιτυχημένος κι αν φαίνεται πως είναι, αν δε νιώσετε άνετα μαζί του, αν δεν βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος, τότε δεν είναι κατάλληλος για σας!
Μάνια Μαυρίδου _ Αρχιτέκτων & Business Coach
Σεπτέμβριος 2020
υ.γ.
Αποφάσισα να εκπαιδευτώ στο Business Coaching γιατί διαπίστωσα ότι έχω πολλά να προσφέρω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα και θα ήταν κρίμα να πάνε χαμένα!
Ωστόσο, η διαθεσιμότητά μου είναι αρκετά περιορισμένη, αφού η κύρια δραστηριότητά μου εξακολουθεί να είναι η αρχιτεκτονική που λατρεύω!
Γι’ αυτό το λόγο απευθύνομαι σε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα ελευθέρων επαγγελματιών, τους creatives, τους οποίους είμαι σίγουρη ότι μπορώ να βοηθήσω να απογειώσουν την καριέρα τους!
Αν είστε αποφασισμένοι να εργαστείτε πολύ (αλλά έξυπνα) για να γίνετε κάποιος από αυτούς, επιλέξτε τη Συμβουλευτική Καριέρας ή το Business Coaching.
Αν ωστόσο δεν είστε έτοιμοι γι’ αυτό το βήμα,
εγγραφείτε στο μηνιαίο newsletter του Successful Blog και γίνετε κι εσείς μέλη του Successful Group στο Facebook για να μη χάνετε καμία συνταγή επιτυχίας!
0 σχόλια