Ακούω και διαβάζω διάφορες ανακρίβειες για το freelancing, που παραπλανούν και πιθανότατα να απογοητεύσουν κάποιον που θέλει ν’ ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι. Διακινούνται συνήθως από αδαείς και ερασιτέχνες.

Όποιος ασκεί χρόνια το ελεύθερο επάγγελμα στην παροχή υπηρεσιών και βιοπορίζεται από αυτό, γνωρίζει καλά ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και ρόδινα όσο παρουσιάζονται.
Ειδικά για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Για όσους δεν με γνωρίζετε, ακολουθεί ένα συνοπτικό βιογραφικό.
Εργάζομαι ως creative freelancer για σχεδόν 30 χρόνια.
Είμαι αρχιτέκτων και interior designer, ειδικεύομαι στην Ψυχολογία του Χώρου και του Χρώματος, διατηρώ δύο blogs και ένα κανάλι στο YouTube.
Πριν από μερικά χρόνια εκπαιδεύτηκα στο Business Coaching, με σκοπό να βοηθήσω επιλεκτικά creative freelancers.
Για 2 χρόνια αρθρογραφούσα και επέλεγα ύλη για αμερικάνικα blogs με θέμα το creative freelancing.
Παράλληλα, υπήρξα part-time υπάλληλος στην ιδιωτική εκπαίδευση για 12 χρόνια, διδάσκοντας αρχιτεκτονικό σχέδιο και CAD, εργάστηκα στο ξεκίνημά μου σε αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ έζησα για λίγο και το δημοσιοϋπαλληλίκι, όταν ως φοιτήτρια εργάστηκα για σχεδόν ενάμιση χρόνο στην HELEXPO ΔΕΘ.

Γνωρίζω λοιπόν πολύ καλά το creative freelancing και επιπλέον, μπορώ να το συγκρίνω με τη δουλειά του ιδιωτικού αλλά και του δημοσίου υπαλλήλου.
Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο είναι για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.

Το άρθρο απευθύνεται κατά βάση σε εσάς που είστε σχετικά νέοι στο ελεύθερο επάγγελμα.
Απευθύνεται επίσης σε εσάς που είστε υπάλληλοι και ονειρεύεστε ή προγραμματίζετε τη μετάβαση στο freelancing.

Στόχος του είναι να αποκαλύψει τους πιο διαδεδομένους μύθους για το freelancing, προετοιμάζοντάς σας για την πραγματικότητα και προφυλάσσοντάς σας από άσκοπες απογοητεύσεις.

Όπως, ότι αν δεν γίνετε πλούσιοι και περιζήτητοι μέσα σε λίγα χρόνια, έχετε αποτύχει ως freelancers!

Ποιοι διαδίδουν ανακρίβειες για το freelancing;

Αρχικά, είναι εκείνοι που δεν έχουν πραγματική εμπειρία ως freelancers. Δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ στην πραγματικότητα είναι χομπίστες.
Συνήθως έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές που χρηματοδοτούν το “χόμπι” τους. Οπότε μιλούν εκ του ασφαλούς και συχνά λένε ψέματα, παριστάνοντας τους επιτυχημένους.

Αν δεν κερδίζεις πραγματικά χρήματα (όχι χαρτζιλίκι), τότε δεν ασκείς επάγγελμα, αλλά κάνεις το χόμπι σου.
Καλό είναι να μην συγχέουμε αυτά τα δύο, κάτι που συμβαίνει συχνά στον τομέα του creative freelancing.

Είναι έπειτα κάποιοι άλλοι, που γράφουν και μιλούν για πράγματα που δεν γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να παραπληροφορούν.
Δημιουργοί περιεχομένου (content creators) όπως αρθρογράφοι, bloggers, youtubers και influencers αναμασούν γενικότητες που ψάρεψαν από δω κι από κει, χωρίς να έχουν οι ίδιοι βιωματική εμπειρία.

Τέλος, υπάρχει πληθώρα ατόμων που δηλώνουν “σύμβουλοι” και “coaches”, όχι μόνο χωρίς καμία εκπαίδευση και εμπειρία, αλλά συχνά, χωρίς να έχουν εργαστεί καθόλου οι ίδιοι στο ελεύθερο επάγγελμα!
Ανεπάγγελτοι ή αποτυχημένοι επαγγελματίες, υποστηρίζουν ότι θα σας διδάξουν πώς να επιτύχετε επαγγελματικά, στηριζόμενοι σε αυτά που διάβασαν και ποστάροντας χιλιοειπωμένες κλισέ “σοφίες” στα social media.

Δυστυχώς, όλοι οι παραπάνω δεν είναι αρμόδιοι να σας συμβουλέψουν για μια τόσο σημαντική επαγγελματική επιλογή ή αλλαγή καριέρας, όπως το freelancing!

Ποιοι είναι οι 6 πιο διαδεδομένοι μύθοι για το freelancing;

Μύθος 1. Δεν χρειάζεστε κεφάλαιο για να ξεκινήσετε το freelancing

Αν το επάγγελμα που επιλέξατε είναι παροχή υπηρεσιών και μπορείτε να εργάζεστε από το σπίτι σας, τότε ναι, δεν χρειάζεστε μεγάλο κεφάλαιο.
Όμως, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε χωρίς δεκάρα στην τσέπη σας!
Θα πρέπει να έχετε ένα εξασφαλισμένο εισόδημα από άλλη πηγή ή οικονομίες, που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε και να καλύψετε τα έξοδά σας για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Όχι μόνο για μερικούς μήνες!

Θα πρέπει να επενδύσετε στον κατάλληλο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για το επάγγελμά σας. Για κάποιους freelancers, όπως ένας copywriter, ίσως είναι αρκετές κάποιες online εφαρμογές με μηδαμινό ή ελάχιστο κόστος. Ωστόσο, ένας αρχιτέκτονας, γραφίστας, φωτογράφος ή videographer έχουν ακριβό εξοπλισμό και software.

Δεν χρειάζεται να επενδύσετε στις ακριβότερες εκδοχές όταν ξεκινάτε, όσο κερδίζετε θα μπορείτε να αναβαθμίζετε τον εξοπλισμό σας.

Θα πρέπει να κάνετε έναρξη στην εφορία για να μπορείτε να εργαστείτε νόμιμα, ειδικά αν οι πελάτες σας είναι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεστε ένα ελάχιστο μηνιαίο ποσό για την ασφάλισή σας, ανεξαρτήτως αν έχετε δουλειά ή όχι τον συγκεκριμένο μήνα, θα πρέπει να υπολογίσετε τους φόρους που θα πληρώσετε, όπως και διάφορα – δίκαια και άδικα – έξοδα που επιβάλλει το κράτος στον ελεύθερο επαγγελματία.

Ένας καλός, συνεπής, έντιμος και γνώστης λογιστής είναι μια σημαντική επένδυση, γιατί μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά άχρηστα έξοδα, είτε στο ξεκίνημα της καριέρας σας, είτε όταν αρχίσετε να κερδίζετε χρήματα.

– Τέλος, θα χρειαστείτε ένα μικρό ποσό αρχικά για την προώθηση της δουλειάς σας, που μπορεί ανάλογα με τα έσοδά σας να αυξάνεται.
Απαραίτητο είναι το στήσιμο μιας απλής ιστοσελίδας, το hosting και η αγορά ενός domain name ή ο σχεδιασμός και εκτύπωση καρτών ή φυλλαδίων (προαιρετικό σήμερα, ειδικά αν εργάζεστε κυρίως online).

Έστησα την online εκδοχή του αρχιτεκτονικού μου γραφείου, λανσάροντας πρωτότυπες υπηρεσίες και όλη την προώθησή του, με ελάχιστο εισόδημα, μέσα στην κρίση.
Το πέτυχα με 12ωρα προσωπικής εργασίας και μελέτης σε διαφορετικούς τομείς (marketing, copywriting, graphic και web design, blogging, video shooting και editing).
Το βασικό κεφάλαιό μου ήταν οι ατέλειωτες ώρες προσωπικής εργασίας, σε τομείς που με γοήτευαν.
Ευτυχώς, το διαδίκτυο μας προσφέρει άπειρες λύσεις και ευκολίες, με ελάχιστο κόστος, ακόμη και εντελώς δωρεάν.


Μύθος 2. Αν είστε έξυπνοι και ικανοί η επιτυχία θα έρθει σε μερικούς μήνες

Είναι πολύ εύκολο να πέσετε σε αυτή την παγίδα!
Οι περισσότεροι που ξεκινούν ένα νέο εγχείρημα ή μια επιχείρηση, τα παρατάνε πολύ σύντομα. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι πίστεψαν το παραπάνω ψέμα!
Νομίζουν ότι απέτυχαν, επειδή ενώ εργάζονται σκληρά, δεν βλέπουν τα θεαματικά αποτελέσματα που κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι είχαν γρήγορα.
Μόνο που αυτούς τους επιτυχημένους κάποιους συνήθως δεν τους γνωρίζουν από κοντά!

Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει κάποιον επιτυχημένο επαγγελματία χωρίς χρόνια εργασίας στην πλάτη του ή που δεν έχει επενδύσει αρκετά χρήματα μέχρι ν’ αρχίσει να εισπράττει.
Ακόμη και όσοι έχουν την τύχη να κληρονομήσουν το γραφείο ή την επιχείρηση των γονιών τους, δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουν μακροπρόθεσμα.
Πολλοί είναι εκείνοι που κατέστρεψαν και έκλεισαν επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Χρειάζονται χρόνια – όχι μήνες – σκληρής δουλειάς και έξυπνων αποφάσεων, για να φτάσετε να κερδίζετε αρκετά χρήματα, να έχετε ποιοτικούς, πιστούς πελάτες και να απολαμβάνετε τον σεβασμό και την εκτίμησή τους.

Είστε διατεθειμένοι να εργαστείτε πολύ και έξυπνα για αρκετά χρόνια, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα;
Πόσα;
Εξαρτάται από εσάς και τις κινήσεις που κάνετε, τον τομέα που δραστηριοποιείστε και το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, τον ανταγωνισμό που υπάρχει και κατά πόσο εσείς διαφοροποιείστε, τις συγκυρίες (όπως μια οικονομική κρίση), τον τόπο που βρίσκεστε κλπ.

Σε γενικές γραμμές υπολογίστε:

1- 2 χρόνια να εργάζεστε για μηδαμινό εισόδημα ώστε να καλύπτετε τα λιγοστά έξοδά σας ή να μπαίνετε μέσα,
3 – 5 χρόνια να ξεπατώνεστε για ελάχιστο κέρδος,
6 – 10 χρόνια για σταθερή ροή ποιοτικών πελατών,
11 – 15 χρόνια για να αποκτήσετε όνομα στην αγορά και να επιλέγετε πελάτες και projects.

Όχι, σε 3, 5 και 12 μήνες δεν θα γίνετε πλούσιοι! Όσοι υποστηρίζουν ότι τα κατάφεραν, μάλλον σας κοροϊδεύουν!
Μην ξεγελιέστε από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, νιώθοντας ότι εσείς αποτύχατε.

Απογοητευτήκατε ή ανακουφιστήκατε;

Μύθος 3. Ένας freelancer δεν έχει αφεντικό πάνω από το κεφάλι του

Σωστό, εν μέρει.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας είστε εργοδότης του εαυτού σας – με όσα θετικά και αρνητικά συνεπάγεται αυτό. Δεν έχετε ένα αφεντικό ή προϊστάμενο να σας αναθέτει δουλειές και να σας ελέγχει.
Έχετε όμως πολλούς πελάτες που στηρίζονται σε σας και περιμένουν να τους εξυπηρετήσετε με τον καλύτερο τρόπο.
Μάλιστα, αν δεν καταφέρετε να πείσετε και να επιβάλετε την αξία σας, να κερδίσετε το σεβασμό τους και να θέσετε ξεκάθαρα όρια, θα καταλήξετε να νιώθετε υπάλληλος πολλαπλών εργοδοτών – των πελατών σας!

Χρειάζεται να έχετε αρκετή πειθαρχία και υπευθυνότητα ως εργοδότες του εαυτού σας, ειδικά αν είχατε συνηθίσει να εργάζεστε κάτω από την επίβλεψη και καθοδήγηση.

Ναι μεν δεν υπάρχει κάποιος που σας ελέγχει και σας επιπλήττει όταν κάνετε λάθος.
Δεν υπάρχει όμως και κάποιος να αναλαμβάνει την ευθύνη όταν πάει κάτι στραβά και να φροντίζει να διορθώσει τα λάθη που προκύπτουν.

Αυτό και πολλά άλλα που ούτε φανταστήκατε όσο ήσασταν υπάλληλος, θα πρέπει να τα κάνετε εσείς.
Είτε σας αρέσουν είτε όχι.

Μύθος 4. Ένας freelancer εργάζεται όποτε θέλει αυτός

Όχι ακριβώς!
Είδατε κάποιον έμπορο να ανοίγει όποτε θέλει το κατάστημά του;
Αν είστε χομπίστας – και δηλώνετε επαγγελματίας – πιθανόν να το κάνετε.

Όμως, εφόσον είστε ενεργοί στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να έχετε κάποιο ωράριο που ο πελάτης θα σας βρίσκει. Συχνά θα πρέπει να προσαρμόζετε τις ώρες εργασίας σας σε αυτές των πελατών σας.
Και αν δεν βάλετε αυστηρά όρια έγκαιρα (όπως παραλείπουν να κάνουν αρκετοί freelancers), θα καταλήξετε να εργάζεστε 24/7.

Το θετικό είναι ότι έχετε επίσης την ευελιξία να καθορίσετε το ωράριό σας, γνωρίζοντας πότε είστε πιο δημιουργικοί και αποδοτικοί.
Εγώ για παράδειγμα, σπανίως θα αφοσιωθώ σε δημιουργική εργασία πριν από το μεσημέρι.
Συχνά μάλιστα έχω έμπνευση αργά το βράδυ.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ έχω ανέβει στο γραφείο για να κλείσω τον υπολογιστή, τελικά ξεμένω να σχεδιάζω μέχρι τα μεσάνυχτα!

Όμως, ποτέ δεν θα απαντήσω στο τηλέφωνο ή θα στείλω email εκτός του ωραρίου μου. Αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πελάτες μου, οι οποίοι το σέβονται.
Αν όχι, τότε, δεν είναι καλό σημάδι και ίσως πρέπει να βάλετε στη θέση του ή να διώξετε τον πελάτη!
Διαβάστε τις 10 ενδείξεις ότι ο πελάτης θα σας ταλαιπωρήσει (και πώς να το χειριστείτε)

Τα πρωινά μου είναι συνήθως αφιερωμένα σε επικοινωνία, επισκέψεις σε εργοτάξια και εργασίες που χρειάζονται εγρήγορση και καθαρό μυαλό.
Επίσης, πολύ συχνά θα εργαστώ την Κυριακή γιατί έχω διάθεση ή για να ξαλαφρώσω την εβδομάδα μου, ενώ μπορεί να δώσω στον εαυτό μου ρεπό μια καθημερινή που δεν έχω σημαντικές υποχρεώσεις.
Για παράδειγμα, συχνά η Παρασκευή είναι ελεύθερη από το μεσημέρι και μετά.

Γεγονός όμως είναι, ότι ένας freelancer ή επιχειρηματίας που τώρα ξεκινάει ή που έχει υψηλούς στόχους, δεν έχει ωράριο.
Ακόμη κι όταν δεν είναι στη δουλειά, το μυαλό του εργάζεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι καλοί μου φίλοι είναι και εκείνοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες και όταν βγαίνουμε έξω και περνάμε καλά, στην ουσία κάνουμε brainstorming, με συνοδεία ποτού και φαγητού.

Γι’ αυτό είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να προοδεύσετε ως freelancers σε έναν τομέα που δεν αγαπάτε ή δεν σας συναρπάζει.
Είναι επίσης πολύ πιθανό να καταλήξετε εργασιομανείς, παραμελώντας άλλους τομείς της ζωής σας ή την ξεκούρασή σας.

Μύθος 5. Ένας freelancer εργάζεται λιγότερο και κερδίζει περισσότερα από έναν υπάλληλο

Αν ήταν έτσι, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ήταν πάμπλουτοι!

Πολλοί υπάλληλοι ονειρεύονται το freelancing για να γλιτώσουν από τα κακά αφεντικά που τους “ρουφούν το αίμα” κι εκμεταλλεύονται την αξία τους, ενώ εκείνα απολαμβάνουν μόνο τα χρήματα και την αναγνώριση, χωρίς να κάνουν τίποτα.

Ναι, πιθανόν να υπάρχουν κι αυτά τα αφεντικά.
Όμως, μεγάλη πλειοψηφία των εργοδοτών υπήρξαν κι αυτοί κάποτε ελεύθεροι επαγγελματίες που εξελίχθηκαν, παλεύοντας χρόνια μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στην αγορά, ώστε να αναθέτουν δουλειά ή να προσλαμβάνουν άλλους.

Όπως σημειώνω παραπάνω, τα πρώτα χρόνια, αν δεν έχετε έτοιμο γραφείο και πελατεία, θα σκοτώνεστε στη δουλειά για ψίχουλα!
Πιθανόν να μπαίνετε μέσα και να χρωστάτε ή μόλις που θα τα βγάζετε πέρα.
Αν τα καταφέρετε και αντέξετε, θα φτάσετε να έχετε κέρδος, που πιθανότατα, θα επανεπενδύετε στη δουλειά.
Αν τέλος γίνετε επιτυχημένοι και περιζήτητοι στον τομέα σας, τότε ναι, θα κερδίζετε περισσότερα από έναν υπάλληλο!

Προσοχή όμως! Μην μπερδεύετε τον τζίρο με το κέρδος.
Ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει πολλά έξοδα, που ένας υπάλληλος ούτε που τα φαντάζεται, γιατί τα πληρώνει ο εργοδότης του!

Μύθος 6. Το ταλέντο ενός (creative) freelancer είναι το εισιτήριο για την επιτυχία

Ίσως ο πιο παραπλανητικός μύθος απ’ όλους.

Ξέρετε πόσοι ταλαντούχοι δημιουργοί και καλλιτέχνες πέθαναν φτωχοί;
Κανένας δεν θα σας ανακαλύψει αν δεν πασχίσετε να σας μάθουν και κανένας δεν θα σας εκτιμήσει και θα σας εμπιστευτεί αν δεν τους πείσετε πρώτα εσείς γι’ αυτό.
Επίσης, αν είστε ανοργάνωτοι, ασυνεπείς και σπάταλοι, πιθανόν να μη μακροημερεύσετε στο επάγγελμα.

Σας αρέσει δεν σας αρέσει, το marketing, οι πωλήσεις και οι καλές σχέσεις με τους πελάτες είναι απαραίτητα στο ελεύθερο επάγγελμα, όπως είναι η οργάνωση, η σωστή διαχείριση του χρόνου και των οικονομικών.

Δεν υπάρχουν Marketing, Sales και PR Τeams που θα αναλάβουν αυτούς τους τομείς, ενώ εσείς θα αφοσιώνεστε απερίσπαστοι στο ευχάριστο, δημιουργικό κομμάτι της εργασίας σας.
Δεν υπάρχουν οικονομικοί διευθυντές και τμήματα προμηθειών, που θα φροντίζουν τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων σας.
Είναι τομείς που θα πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας, ως εργοδότες του εαυτού σας!

Είτε λοιπόν θα μάθετε να το κάνετε, είτε θα συνεταιριστείτε ή (όταν το αντέχει η τσέπη σας) θα προσλάβετε κάποιους που θα κάνουν όλα αυτά για σας. Τους οποίους θα πρέπει να ελέγχετε.

Για παράδειγμα, δεν είμαι ο τύπος που κάνει δημόσιες σχέσεις και ξοδεύει χρόνο στα social media.
Επέλεξα το blogging και το email marketing ως κύρια κανάλια προώθησης της δουλειάς και των γνώσεων μου, επειδή μου αρέσει και μου είναι πιο εύκολο να γράφω.
Αλλά, πάνω απ’ όλα, γιατί έτσι με βρίσκουν οι “ιδανικοί” πελάτες μου.

Από την άλλη, η έμφυτες οργανωτικές μου ικανότητες με βοηθούν απίστευτα να κερδίζω πολύτιμο χρόνο και να βάζω σε τάξη το χάος των εργασιών που πρέπει να διαχειριστώ.

Δεν είναι απαραίτητο να είστε καταπληκτικοί σε όλα.
Φτάνει να βρείτε τον τρόπο που σας ταιριάζει για να προωθήσετε και να οργανώσετε τη δουλειά σας – ενισχύοντας τα δυνατά σας σημεία και βελτιώνοντας όσο μπορείτε τις αδυναμίες σας.

Μυστικά επιτυχίας: Εστιάστε στα δυνατά σημεία σας και αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας

Εξακολουθεί να σας γοητεύει το freelancing;

Δεν ξέρω αν σας απογοήτευσα ή σας καθησύχασα.

Καλώς ή κακώς, το freelancing δεν είναι για όλους!
Κάποιοι μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα εργαζόμενοι ως υπάλληλοι σε μια εταιρεία ή οργανισμό που αξιοποιεί τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.
Κάποιοι άλλοι είναι φτιαγμένοι να ηγούνται, να χαράζουν τη δική τους πορεία και να καινοτομούν, να παλεύουν μόνοι τους ή με ελάχιστη βοήθεια και να μην τα βάζουν κάτω.

Αν γνωρίζετε σε ποιους ανήκετε, τότε έχετε ένα ισχυρό πλεονέκτημα και μπορείτε να διαπρέψετε στον τομέα σας!
Αν πάλι έχετε αμφιβολίες, το επόμενο άρθρο του Successful Blog θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν το freelancing είναι για σας.

Μάνια Μαυρίδου – Αρχιτέκτων & Business Coach για Creatives
Μάρτιος 2025

υ.γ.
Αν θέλετε συμβουλές, ενθάρρυνση, σωστό σύστημα και έξυπνες στρατηγικές για να είστε πιο αποδοτικοί και να επιτύχετε τους στόχους σας, μπορώ να σας βοηθήσω. Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με την συμβουλευτική καριέρας ή το business coaching.

Θέλετε να διαβάζετε κι άλλα άρθρα όπως αυτό;
Εγγραφείτε στο newsletter του Successful blog & αποκτήστε το χρήσιμο Coaching Workbook “Τι θέλω να επιτύχω;“.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights