Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζομαι από το γραφείο του σπιτιού μου.
Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζομαι κυρίως μέσω διαδικτύου με όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ξέρω λοιπόν από πρώτο χέρι ποια είναι τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι προϋποθέσεις για επιτυχημένη εργασία από το σπίτι.

Για όσους δεν με γνωρίζετε, είμαι αρχιτέκτονας με ειδίκευση στην ψυχολογία του χώρου και του χρώματος, σύμβουλος καριέρας και business coach για επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα και παθιασμένη blogger.
Έχω δημιουργήσει 2 blogs, ένα κανάλι στο YouTube, ενώ αρθρογραφώ για αμερικάνικα blogs στον τομέα του freelancing.

Ξέρω λοιπόν ότι μπορείτε να προσφέρετε άψογες υπηρεσίες σε πολλούς τομείς εργαζόμενοι από το σπίτι μέσω διαδικτύου, όπως κάνουν πάρα πολλοί επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια.
Φτάνει να γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα πράγματα, να εξοικειωθείτε με τον κόσμο του διαδικτύου (που δεν εξαντλείται στο Facebook και το Instagram) και να αξιοποιήσετε τις άπειρες εφαρμογές, εργαλεία και πλατφόρμες, πολλά από αυτά δωρεάν ή με χαμηλό κόστος, δημιουργώντας ένα σύστημα που δουλεύει για σας.

Προσωπικά η online εργασία από το σπίτι μου ταιριάζει απόλυτα, αφού αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια είμαι απείρως πιο δημιουργική και παραγωγική από παλιότερα.
Ωστόσο η τηλε-εργασία δεν είναι η ιδανική συνθήκη εργασίας για όλους και σίγουρα χρειάζεστε χρόνο προσαρμογής.

Σημείωση:
Απευθύνομαι κατά κύριο λόγο σε ελεύθερους επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα και όχι σε υπαλλήλους εταιρειών ή του δημοσίου, όπου ισχύουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες (π.χ. τα έξοδα κι ο εξοπλισμός θα πρέπει να επιβαρύνουν τον εργοδότη και όχι τον εργαζόμενο, ο υπάλληλος λογοδοτεί σε ανώτερό του κλπ.)

εργασία από το σπίτι - πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Photo by Anna Auza on Unsplash

Τα γνωστά κλισέ για την εργασία από το σπίτι δεν ισχύουν για όλους

Δεν θα αραδιάσω κλισέ που σίγουρα έχετε διαβάσει κι αλλού, για το πώς να εργάζεστε αποδοτικά από το σπίτι. Με κάποια δεν συμφωνώ καθόλου και είμαι σίγουρη ότι γράφτηκαν από ανθρώπους που δεν έχουν εργαστεί από το σπίτι.

Για παράδειγμα, διαβάζω συχνά ότι το να ντυνόμαστε και να καλλωπιζόμαστε όπως όταν πηγαίνουμε στο γραφείο έχει θετική επίδραση στην παραγωγικότητά μας.
Δεν το κάνω και πιθανόν να μην το κάνετε κι εσείς!
Ωστόσο δεν δουλεύω με τις πυτζάμες, εκτός από κάποια κρύα Κυριακάτικα πρωινά, που απολαμβάνω χαλαρά τον καφέ μου στο καθιστικό, γράφοντας και διαβάζοντας.
Έχω άνετα ρούχα για το γραφείο, με τα οποία μπορώ να εμφανιστώ αξιοπρεπώς σε μία τηλεδιάσκεψη με πελάτη, να πάω στο γυμναστήριο ή στο σούπερ μάρκετ.

Δεν θα σας πω να δουλεύετε ακολουθώντας το ακριβές ωράριο του γραφείου, βάζοντας το ξυπνητήρι την ίδια ώρα και “σχολώντας” συγκεκριμένη ώρα, γιατί ξέρω ότι δεν θα το κάνετε και δεν είναι απαραίτητο.
Όπως δεν είναι απαραίτητο να σηκώνεστε από τα άγρια χαράματα – όπως πολλοί επιτυχημένοι διαλαλούν πως κάνουν – ειδικά αν δεν είστε πρωινοί τύποι.
Μπορείτε κάλλιστα να εργάζεστε το απόγευμα και το βράδυ αν προτιμάτε, όπως αρκετοί δημιουργοί και καλλιτέχνες.
Μπορείτε να δουλέψετε το Σάββατο αν έτσι νιώθετε και να κάνετε κάτι άλλο τη Δευτέρα.

Στο κάτω-κάτω, επιλέξατε να εργάζεστε από το σπίτι επειδή ακριβώς θέλετε να αισθάνεστε πιο ελεύθεροι.

Θα σας πω όμως τι αποδίδει για μένα και πιθανόν να το βρείτε κι εσείς αποδοτικό.
Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείτε χρόνο να προσαρμοστείτε και να βρείτε τους δικούς σας ρυθμούς και πρόγραμμα, εφόσον δεν το έχετε συνηθίσει.
Θα πειραματιστείτε και θα δοκιμάσετε διάφορες τακτικές μέχρι να καταφέρετε να γίνετε δημιουργικοί και παραγωγικοί στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας.

Τα πλεονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι

Έχετε πολύ λιγότερα έξοδα

Αυτός είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς λόγους για να εργαστείτε από το σπίτι.
Μη έχοντας τα έξοδα ενός ανεξάρτητου επαγγελματικού χώρου αυτομάτως μειώνονται οι δαπάνες στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα να κερδίζετε περισσότερα χρήματα με λιγότερη δουλειά!
Αυτό δεν ονειρευόμαστε άλλωστε;
Μπορείτε λοιπόν να επιλέγετε για ποιους θα εργαστείτε, χωρίς να κυνηγάτε κάθε πιθανό πελάτη, απλώς για να καλύψετε το ενοίκιο, το ρεύμα και τα κοινόχρηστα του γραφείου.
Είναι η ιδανική συνθήκη για κάποιον που μόλις ξεκινάει, με ελάχιστο κεφάλαιο ή που κάνει τα πρώτα βήματα ώστε να μεταπηδήσει στο ελεύθερο επάγγελμα, ενώ ακόμη εργάζεται ως υπάλληλος κάπου αλλού.

Αποφεύγετε τις μετακινήσεις κερδίζοντας χρόνο, χρήμα (και γλιτώνοντας τον εκνευρισμό)!

Εκτός από τα χρήματα που εξοικονομείτε από τη βενζίνη, τη συντήρηση του αυτοκινήτου σας και το parking, κερδίζετε πολύ χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε όπου και όπως θέλετε.
Αποφεύγοντας τις καθημερινές μετακινήσεις σε ώρες αιχμής κερδίζετε καθημερινά από 2-4 ώρες – εκτός αν το γραφείο σας είναι απέναντι από το σπίτι σας.
Αυτό που απολαμβάνω είναι ότι έχω γλιτώσει το καθημερινό άγχος και χάσιμο χρόνου σε ένα μποτιλιάρισμα.
Όταν, σπάνια πλέον, μου συμβαίνει, αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι αντέχουν να το ζουν κάθε μέρα πηγαίνοντας και γυρνώντας από τη δουλειά τους!

Μπορείτε να διαθέσετε τον επιπλέον χρόνο στη δουλειά σας, έτσι ώστε να είστε πιο παραγωγικοί, στην ξεκούραση και διασκέδασή σας, στην οικογένειά σας ή και σε όλα τα παραπάνω, ανάλογα με τη διάθεση και τις ανάγκες σας.

Όταν εργάζεστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που πρέπει να κάνετε όπως το απαραίτητο marketing, οι δημόσεις σχέσεις και δικτύωση κλπ., οπότε ο επιπλέον χρόνος είναι μεγάλο κέρδος.

Αν έχετε μικρά παιδιά ή ζωάκια μοιάζει να είναι η ιδανική λύση – υπό προϋποθέσεις

Αρκετοί γονείς (ειδικά μητέρες) επιλέγουν αυτό τον τρόπο εργασίας ώστε να βρίσκονται περισσότερο χρόνο κοντά στα παιδιά τους, ειδικά αν πρόκειται για βρέφη ή μικρής ηλικίας παιδιά που δεν πηγαίνουν ακόμη στο σχολείο.

Αν βρείτε τις ώρες που μπορείτε να κάνετε παραγωγική δουλειά, χωρίς να σας αποσπά η φροντίδα και ενασχόληση με το παιδί, τότε έχετε την ιδανική φόρμουλα.
Είναι καλή λύση για εργασίες part-time, γιατί αν το επάγγελμά σας απαιτεί συγκέντρωση, πολλές ώρες εργασίας και συχνές επαφές με πελάτες, μάλλον είναι ανέφικτο να τα καταφέρετε.
Θα καταλήξετε να γίνεστε πτώμα, χωρίς να είστε ιδιαίτερα αποδοτικοί στη δουλειά σας, ούτε ήρεμοι γονιοί για τα παιδιά σας.

Αν έχετε ζωάκια στο σπίτι εκείνα είναι τρισευτυχισμένα, ενώ εσείς έχετε μια ήρεμη παρέα – εντάξει, όχι πάντα!

Η Bridget συχνά μου κάνει παρέα στο γραφείο όταν δουλεύω.

Εργάζεστε με τον τρόπο που θέλετε, τις ώρες που θέλετε

Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ενός ελεύθερου επαγγελματία του δημιουργικού τομέα είναι ακριβώς αυτό!
Εργάζεστε τις ώρες που έχετε διάθεση και είστε πιο δημιουργικοί και αποδοτικοί. (Αυτό δεν σημαίνει ότι δουλεύετε μόνο όποτε σας κάνει κέφι!)

Εργαζόμενη εδώ και χρόνια ως αρχιτέκτονας, graphic designer και blogger έχω διαπιστώσει ότι έχω έμπνευση για σχεδιαστική δουλειά μετά τις 3 το απόγευμα, συχνά ως αργά το βράδυ.

Έχω επίσης διαπιστώσει ότι συνήθως ξυπνάω με νέες ιδέες για άρθρα. Υπάρχουν μέρες που έχω ξεκινήσει ή σχεδόν ολοκληρώσει 2 και 3 άρθρα μαζί, πίνοντας τον καφέ μου.
Οι ενδιάμεσες ώρες είναι καλές για συνεννοήσεις με πελάτες, επισκέψεις σε εργοτάξια, ετοιμασία προσφορών κλπ.
Έχω καταλήξει στο πρόγραμμα που με βολεύει και το τηρώ σε γενικές γραμμές, όμως αν η διάθεση της στιγμής είναι άλλη, θα την ακολουθήσω.
Αυτό είναι και το μυστικό μου ώστε να είμαι δημιουργική και παραγωγική.

Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για μένα είναι ότι ξυπνάω όποτε θέλω! Αυτό δεν σημαίνει ότι σηκώνομαι το μεσημέρι, αλλά μπορεί να σηκωθώ στις 8 αν έχω ξεκουραστεί ή στις 9 30 ή αν έχω ξενυχτήσει το βράδυ.
Το ότι δεν χρειάζεται να μετακινηθώ, παρά μόνο 2 ορόφους είναι ένα άλλο συν, αφού κερδίζω ώρες ύπνου.
Μπορεί μια μέρα να δουλέψω 10 ώρες, να εργαστώ το σαββατοκύριακο και κάποια άλλη μόνο 4 ώρες ή να πάρω ρεπό!
Η αίσθηση της ελευθερίας είναι κάτι που δεν θα άλλαζα με τίποτα!

Τα διαλείμματά σας είναι παραγωγικά

Κάνω συχνά διαλείμματα όταν εργάζομαι και ξεμουδιάζω, συχνά κάνοντας κάποιες δουλειές στο σπίτι. Η πνευματική εργασία είναι καλό να εναλάσσεται με σωματική άσκηση ή εργασία που κάνουμε μηχανικά – όπως να πλύνουμε ένα πιάτο ή να σιδερώσουμε ένα ρούχο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζω χρόνο, αλλά και να μην είμαι αναγκασμένη να κάνω κάποιες δουλειές του σπιτιού μαζεμένες, που ομολογώ ότι είναι κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου!

(Τώρα που το σκέφτομαι, ακόμη και τα έξοδα για το καθάρισμα σπιτιού και γραφείου μειώνονται, αφού η καθαρίστρια θα έρθει μια φορά και για τα δύο!)

2 ή 3 φορές την εβδομάδα χωρίζω την μέρα στα δύο, δουλεύοντας από το πρωί μέχρι τις 12 30, μετά πηγαίνω γυμναστήριο, ψωνίζω από το σούπερ μάρκετ, τρώω, μπορεί να χαλαρώσω μισή ώρα και ξαναπιάνω δουλειά στις 4 το απόγευμα, μέχρι την ώρα που έχω διάθεση.

Τρώτε πιο υγιεινά και ξεκουράζεστε όποτε νιώσετε την ανάγκη

Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι.
Τρώτε σπιτικό φαγητό ή, ακόμη κι αν δεν μαγειρεύετε συχνά μπορείτε να τσιμπάτε πιο υγιεινά snacks.
Μπορείτε επίσης να ξεκουραστείτε ενδιάμεσα αν νιώσετε εξαντλημένοι, χαλαρώνοντας για λίγο ή παίρνοντας έναν υπνάκο στο κρεβάτι σας κι όχι σε κάποιον άβολο καναπέ.
Κάνω μια χαλάρωση διαλογισμού (yoga nidra) σχεδόν καθημερινά, η οποία εκτός από το γεγονός ότι με ξεκουράζει και με ανεβάζει ψυχολογικά, με βοηθά να έχω έμπνευση όταν μπλοκάρω και να βρίσκω λύσεις σε προβλήματα με καθαρό μυαλό.

Μπορείτε να συγκεντρωθείτε ευκολότερα και δεν νιώθετε να σας ελέγχουν

Αν και μπορώ να συγκεντρώνομαι εύκολα, ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα παραγωγική με άλλους γύρω μου. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για κουβέντα με τους συναδέλφους, ειδικά αν κάποιοι από αυτούς ψάχνουν ευκαιρία για διάλειμμα.
Ακόμη κι όταν συνεργάζομαι με άλλους προτιμώ να δουλεύω μόνη μου, κάνοντας όποτε χρειαστεί συναντήσεις ή τηλεδιασκέψεις με τους συνεργάτες μου ώστε να συντονιστούμε.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι δε νιώθετε να σας παρακολουθούν και να σας ελέγχουν ανά πάσα στιγμή. Ξέρετε ότι έχετε να διεκπεραιώσετε συγκεκριμένες εργασίες, αλλά κανένας δεν σας υποδεικνύει πώς και πότε, ούτε μετράει τις ώρες που εργαστήκατε.
Αυτό πιθανόν να πρέπει να το κάνετε εσείς για τον εαυτό σας, ώστε να προγραμματίζετε σωστά τον χρόνο σας και να είστε συνεπείς, αλλά και για να ξέρετε πόσες δουλειές μπορείτε να αναλάβετε και πόσο να τις κοστολογείτε.

Ανάλογα με τη φύση της δουλειάς σας μπορείτε να εργαστείτε από οπουδήποτε και με οποιονδήποτε

Το διαδίκτυο μας έδωσε αυτή την θαυμάσια δυνατότητα που κάποτε ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε!
Ως blogger ή σύμβουλος μπορώ να δουλέψω από οπουδήποτε με ένα laptop ή tablet.
Εργάζομαι και συνεργάζομαι με πελάτες και επαγγελματίες απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, χωρίς να κουνηθώ από το γραφείο μου.
Αυτό κάνουν πολλοί επαγγελματίες παγκοσμίως, κάποιοι μάλιστα εργάζονται ταξιδεύοντας συνεχώς, όπως ο Alex Mathers.

Διαβάστε τις συμβουλές που δίνουμε εγώ και άλλοι 16 ελεύθεροι επαγγελματίες για το πώς να είστε παραγωγικοί ενώ εργάζεστε από το σπίτι:
17 Long-Time Remote Workers Share Their Top Tip for Staying Productive at Home

Τα μειονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι

Χρειάζεστε οπωσδήποτε τον δικό σας χώρο

Η εργασία με ένα laptop από τον καναπέ σας μπορεί να είναι εφικτή για λίγη ώρα, αλλά όχι για ένα 6ωρο ή 8ωρο.
Ακόμη κι αν μένετε μόνοι σας, οπότε δεν θα σας ενοχλήσει κανένας, είναι δύσκολο να συγκεντρώνεστε καθημερινά στη δουλειά και να μην κουράζεστε σωματικά, εργαζόμενοι κατ’ αυτό τον τρόπο.
Είναι απαραίτητο, ανάλογα με τις ανάγκες της δουλειάς σας, μια γωνιά του σπιτιού σας να μετατραπεί σε μικρό γραφείο.
Θα πρέπει επίσης να επενδύσετε σε μία γρήγορη και σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ, το απαραίτητο λογισμικό κι έναν δυνατό υπολογιστή, μια (ή περισσότερες) ποιοτικές οθόνες, ένα αναπαυτικό κάθισμα και γραφείο στο σωστό ύψος.

Αν έχετε ανάγκη από ειδικό εξοπλισμό ή δέχεστε πελάτες, όπως εγώ, τότε είναι απαραίτητος ένας ανεξάρτητος χώρος.
Παρόλο που δεν δουλεύω σε σχεδιαστήριο εδώ και 23 χρόνια, όπως η πλειοψηφία των αρχιτεκτόνων σήμερα, χρειάζομαι αρκετό χώρο για μεγάλες οθόνες, εκτυπωτές, μικρόφωνο και κάμερα. Πολλοί επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα έχουν μετατρέψει κάποια δωμάτια ή και μεγαλύτερους χώρους του σπιτιού τους (υπόγειο ή σοφίτα) σε στούντιο ή γραφεία.

Αν μένετε μαζί με άλλους και δεν έχετε τον δικό σας χώρο, ώστε να απομονώνεστε όταν δουλεύετε, θα δυσκολευτείτε πολύ να εργαστείτε αποδοτικά από το σπίτι και δεν ξέρω αν τελικά τα καταφέρετε.
Σίγουρα πάντως θ’ αργήσετε να βρείτε τους ρυθμούς σας.

Ίσως δυσκολευτείτε να διαχωρίσετε την επαγγελματική από την προσωπική ζωή

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, ειδικά αν είστε εργασιομανής, όπως εγώ!
Όταν η δουλειά σας δεν διαφέρει από τα χόμπυ σας, κινδυνεύετε να περνάτε όλη την ημέρα και όλη την εβδομάδα δουλεύοντας.

Αυτό δεν είναι μεν κακό αν γίνεται πού και πού, αλλά αν γίνει τρόπος ζωής κινδυνεύετε να εξουθενωθείτε και να απομονωθείτε από φίλους και γνωστούς.

Από την άλλη πλευρά, αν ο/η σύντροφος και τα παιδιά σας δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να σας απασχολούν και να σας διακόπτουν εν ώρα εργασίας κι εσείς δεν καταφέρατε να βάλετε όρια και να τα τηρείτε, τότε θα τα βρείτε σκούρα.

Τα όρια είναι απαραίτητα και για τους πελάτες σας. Αν σας τηλεφωνούν όποια ώρα τους βολεύει κι εσείς απαντάτε, τότε θα ζοριστείτε ακόμη περισσότερο.
Όχι επειδή οι πελάτες είναι αγενείς και δεν σέβονται τα ωράριά σας, αλλά επειδή εσείς δεν θέσατε εξαρχής τους όρους (συν)εργασίας σας.

Τηρώ με μεγάλη ευλάβεια το ωράριο του γραφείου όσον αφορά emails και τηλεφωνήματα. Πάντα απαντά ο τηλεφωνητής μετά τις 6 30 μμ. και τα σαββατοκύριακα, ενώ δεν στέλνω emails σε πελάτες αυτές τις ώρες.
Μπορεί να δουλεύω πάνω σε κάτι και μετά από αυτή την ώρα, όμως αποφεύγω τις επαφές με πελάτες ή υποψήφιους πελάτες, εκτός από κάποια προγραμματισμένα ραντεβού.

Αυτό, μαζί με τον ανεξάρτητο χώρο του γραφείου με βοηθούν να διαχωρίζω τις ώρες εργασίας από τις ώρες που δεν δουλεύω και να μη νιώθω ότι βρίσκομαι συνεχώς σε work mode.
Μόλις κλείσω τον υπολογιστή και κατέβω από το γραφείο βρίσκομαι αυτομάτως εκτός χώρου δουλειάς. Τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες δεν θ’ ανέβω καθόλου στο γραφείο, ούτε θα περάσω από κει, αφού είναι εντελώς ανεξάρτητο από το υπόλοιπο σπίτι.
Επίσης, μπορώ να το αφήσω ακατάστατο, ώστε να συνεχίσω τη δουλειά την επόμενη μέρα, χωρίς πρόβλημα.
(Ξέρω ότι κάποιοι γελάνε με αυτό που εγώ θεωρώ ακαταστασία, αφού έχω μανία με την τάξη και την οργάνωση!)
Αν εργάζεστε από το τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Photo by Christian Wiediger on Unsplash

Μπορεί να περάσουν μέρες για να βγείτε από το σπίτι

Προσωπικά είναι κάτι που δεν μ’ ενοχλεί.
Αν και δεν θα με χαρακτήριζα εσωστρεφή, αντιθέτως είμαι αρκετά κοινωνική, υπάρχουν διαστήματα που κάνω μέρες να βγω από το σπίτι, γιατί περνάω καλά δουλεύοντας – αλλά και γιατί μου αρέσει το σπίτι μου!
Μπορώ κάλλιστα να αναβάλω να πάω στο σούπερ μάρκετ ή στο γυμναστήριο, γιατί έχω έμπνευση και δεν θέλω ν’ αφήσω τη δουλειά στη μέση.
Υπάρχουν μέρες που δεν έχω μιλήσει με κανένα στο τηλέφωνο – αν και σπανίως δεν θα έχω επικοινωνήσει με κανέναν απολύτως μέσω διαδικτύου.

Αν είστε άνθρωποι που δεν αντέχετε να μην βγείτε έξω έστω και για λίγο καθημερινά, τότε μάλλον θα δυσκολευτείτε αν εργάζεστε από το σπίτι.
Φυσικά, μπορείτε να βγαίνετε όσο συχνά θέλετε, δεν σας κρατάει κανένας κλειδωμένους μέσα. Όμως δεν θα υπάρχει η καθημερινή, αναγκαστική βόλτα στο γραφείο.
Φανταστείτε λοιπόν να πνίγεστε στη δουλειά, οπότε να μην έχετε καθόλου χρόνο για βόλτες χωρίς ουσιαστικό λόγο!

Αν η συχνή επαφή με συναδέλφους σάς είναι απαραίτητη θα δυσκολευτείτε πολύ

Όπως ανέφερα παραπάνω, ανέκαθεν προτιμούσα να εργάζομαι μόνη μου, στον δικό μου χώρο και να συναντώ όποτε χρειάζεται συναδέλφους και συνεργάτες.

Αν όμως για εσάς είναι απαραίτητη η καθημερινή επαφή με συναδέλφους, τότε θα δυσκολευτείτε πολύ να προσαρμοστείτε στη “μοναξιά” της εργασίας από το σπίτι. Αυτή η εργασιακή απομόνωση είναι εκείνο που ενοχλεί τους περισσότερους (ενώ βολεύει όσους δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί).

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρίσκεστε σε επαφή διαδικτυακά με τους συνεργάτες σας και να εργάζεστε αποδοτικά από απόσταση, όμως σίγουρα δεν συγκρίνονται με την επαφή και παρουσία άλλων γύρω σας, ειδικά αν είστε άνθρωποι που επιζητάτε την φυσική επαφή.

Χρειάζεστε μεγάλη αυτοπειθαρχία για να είστε αποδοτικοί

Όταν δεν υπάρχει έλεγχος, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αντί να δουλέψετε, είναι πολύ δυσκολότερο να συγκεντρωθείτε και να αποδώσετε.

Είναι γνωστή και πολύ συνηθισμένη σε ελεύθερους επαγγελματίες η ξαφνική, επιτακτική ανάγκη να καθαρίσουμε και να τακτοποιήσουμε το γραφείο μας όταν βαριόμαστε να στρωθούμε στη δουλειά!
Φανταστείτε λοιπόν να υπάρχει ολόκληρο σπίτι που μπορείτε να συγυρίσετε και να καθαρίσετε, ενώ μπορείτε να μαγειρέψετε, να δείτε τηλεόραση ή ταινίες ή να πιάσετε την κουβέντα με τον σύντροφο ή την οικογένειά σας.
Ειδικά αν καταπιαστείτε με δουλειές που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να κάνετε στο σπίτι, δε νιώθετε ενοχές, όπως αν απλώς τεμπελιάζατε. Έχετε ένα καλό άλλοθι, εις βάρος όμως της δουλειάς σας.

Είναι γεγονός ότι θα δυσκολευτείτε αρχικά να προσαρμοστείτε και πιθανόν να τεμπελιάζετε πολύ ευκολότερα με την πρώτη ευκαιρία, με αποτέλεσμα να αναγκάζεστε να εργάζεστε σαββατοκύριακα ή βράδια για να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο.
Όσο όμως περνάει ο καιρός θα συνηθίσετε να πειθαρχείτε, ενώ πού και πού θα δίνετε τα απαραίτητα ρεπό στον εαυτό σας.

Δύο πολύ καλά βιβλία που θα σας βοηθήσουν να εργάζεστε συγκεντρωμένα και να αποκτήσετε καλές συνήθειες, είναι τα Deep Work του Cal Newport και Atomic Habits του James Clear.

Γρήγορα θα διαπιστώσετε αν η εργασία από το σπίτι είναι για σας

Άφησα ένα γραφείο αρκετών τετραγωνικών όταν κατάλαβα ότι είχα περισσότερη διάθεση και έμπνευση να εργαστώ από το μικρό τότε, υποτυπώδες γραφείο του σπιτιού μου.

Αυτή τη στιγμή είναι 10 το βράδυ. Πριν λίγο γύρισα από έξω, ανέβηκα στο γραφείο για λίγο, έβαλα στη μία οθόνη να παίζουν τα αγαπημένα μου βίντεο και αποφάσισα ότι έχω διάθεση να γράψω.
Έτσι κι αλλιώς, η δημιουργική, σχεδιαστική δουλειά ξεκινάει για μένα συνήθως μετά τις 4 το απόγευμα.
Αν δεν εργαζόμουν από το σπίτι μάλλον θα καταπίεζα τη δημιουργικότητά μου μέσα σε συγκεκριμένα ωράρια και θα έκανα ελάχιστα πράγματα σε σχέση με όσα κάνω τώρα.
Ή δεν θα μ’ έβλεπε το σπίτι μου!

Η εργασία από το σπίτι δεν είναι για όλους, ειδικά αν πρόκειται για κύρια δουλειά και όχι μία part-time απασχόληση.
Για να καταφέρετε να είστε δημιουργικοί και παραγωγικοί θα πρέπει να έχετε μεγάλη αυτοπειθαρχία και αγάπη γι’ αυτό που κάνετε.
Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να βάζετε ξεκάθαρα όρια και να είστε ταυτόχρονα ευέλικτοι όταν χρειάζεται, αλλά και αυστηροί με το πρόγραμμά σας.

Αν όμως είναι αυτό που σας ταιριάζει ή προσαρμόζεστε εύκολα, τότε σύντομα θ’ αρχίσετε να απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα της τηλε-εργασίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους κι ευτυχισμένους επαγγελματίες ξεκίνησαν – και κάποιοι εξακολουθούν να εργάζονται – από το σπίτι τους.

Μάνια Μαυρίδου _ Αρχιτέκτων και Business Coach για Creatives
Ιούνιος 2020 (ενημέρωση Ιούνιος 2022)

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;
Η Συμβουλευτική Καριέρας και το Business Coaching δημιουργήθηκαν για σας.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights