Ακολουθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Ξυπολιτόπουλου “Business Basics – Η μέθοδος του ναυαγού”, που έκανα στις 8 ιουνίου 2022 στο βιβλιοπωλείο “Ιανός” στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από μία δεκαετία, το να παρουσιάσω ένα βιβλίο για το επιχειρείν μου φαινόταν αδιανόητο.
Ίσως επειδή είχα λανθασμένη εντύπωση για την επιχειρηματικότητα, όπως πολλοί επαγγελματίες. Άλλωστε, ποιος να μας τη διδάξει;

Όπως γράφει ο Άρης:
Πηγαίνετε σε ένα βιβλιοπωλείο. Θα βρείτε εκατοντάδες βιβλία οικονομικού περιεχομένου, που αντί να μιλάνε τη γλώσσα της μικρής επιχείρησης, βρωμάνε ακαδημαϊσμό και καθηγητικό ναρκισσισμό, γραμμένα από ανθρώπους που θέλουν να εντυπωσιάσουν τους όμοιούς τους και όχι να διδάξουν μικρομεσαίους.” 

Παρουσίαση βιβλίου Άρη Ξυπολιτόπουλου στον Ιανό – Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2022
(Μάνια Μαυρίδου, Άρης Ξυπολιτόπουλος, Γιώργος Ξυπολιτάς)

Αφότου γνωριστήκαμε με τον Άρη, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μας στο Business Coaching, τον άκουγα να περιγράφει ακριβέστατα ανθρώπους και εμπειρίες που είχα ζήσει.

Όπως έναν μεγαλόσχημο μέντορα, χωμένο σε θερμοκοιτίδες και αξιολογήσεις startups, που με πλεύρισε πριν μερικά χρόνια. Βάλθηκε να με συμβουλεύει (αφιλοκερδώς ευτυχώς), υποστηρίζοντας ότι κάνω καινοτόμα πράγματα, άρα είμαι startup, γι’ αυτό και πρέπει να κάνω ομάδα και business plan πριν προχωρήσω.

Να θυμήσω ότι είμαι αρχιτέκτονας και όχι σχεδιάστρια εφαρμογών που ονειρεύομαι να τις πουλήσω μια μέρα στη Google και να γίνω εκατομμυριούχος!

Ο Άρης αποτυπώνει την κατάσταση με ειρωνία. Γράφει:
Σήμερα οι νέες επιχειρήσεις είναι μόνο startup, καινοτομία σημαίνει μόνο τεχνολογία και το μάρκετινγκ είναι μόνο digital!

Ο “μέντορας”, πρώην μεγαλομάνατζερ πολυεθνικής, με συμβούλευε να κάνω τα αντίθετα ακριβώς από αυτά που πολύ σωστά υποστηρίζει ο Άρης στο βιβλίο του.
Αντί να με βοηθάει με μπλόκαρε.
Κατά τη γνώμη του, πρώτα θα έπρεπε να αναγνωρίσουν το αρχιτεκτονικό μου έργο και όσα γράφω ακαδημαϊκοί και συνάδελφοι αρχιτέκτονες.
Εκείνοι δηλαδή που δεν θα γίνουν ποτέ πελάτες μου και που επιπλέον διαφωνώ με την οπτική τους, στηρίζοντας ακριβώς σε αυτή τη διαφοροποίηση το marketing του γραφείου μου!

Το αποκορύφωμα ήταν να με συμβουλέψει να κάνω παύση στο blog μου Design for Happiness.
Tην πιο επιτυχημένη κίνηση στην καριέρα μου!
Το νούμερο 1 εργαλείο marketing της δουλειάς μου, που εργάζεται για μένα 24 ώρες το 24ωρο, στέλνοντας ασταμάτητα, εδώ και 8 χρόνια στοχευμένη, ποιοτική πελατεία στο γραφείο μου!

Τότε σιγουρεύτηκα ότι δεν ξέρει τι λέει και ίσως είναι επικίνδυνος.
Όχι μόνο δεν τον άκουσα, αλλά 1 χρόνο μετά έστηνα το 2ο blog μου!

Το 90% των startups αποτυγχάνει, λένε τα στατιστικά, στα οποία με μεγάλο ζήλο αναφερόταν συνεχώς ο μέντορας.
Αναμενόμενο όταν, όπως γράφει ο Άρης: τους συμβουλεύουν κουρασμένοι μάνατζερ που ποτέ δεν στήσανε ένα μαγαζί μόνοι τους από το μηδέν και η τελευταία τους ανάμνηση ανταγωνισμού ήταν την δεκαετία του 1980, όταν η αγορά ήταν τρεις και ο κούκος.

Πόσο εύστοχη η περιγραφή του, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος manager μου είχε αποκαλύψει ότι είχε αποτύχει ως ελεύθερος επαγγελματίας, πριν βρει καταφύγιο στην πολυεθνική.

Αρχικά νόμιζα πως είχα πέσει σε κακή περίπτωση.
Συζητώντας με τον Άρη κατάλαβα ότι πρόκειται για ολόκληρο κύκλωμα!

Ευτυχώς, για μένα, ο μεγαλομάνατζερ βρέθηκε στο δρόμο μου όταν ήδη είχα αρκετή εμπειρία και έβλεπα τους κόπους μου να αποδίδουν. Τον έκανα γρήγορα πέρα.

Πόσο εύκολο όμως είναι να αμφισβητήσεις αυτόκλητους μέντορες και συμβούλους επιχειρήσεων, που παρουσιάζονται ως αυθεντίες, όταν βρίσκεσαι στο ξεκίνημα της καριέρας σου;
Πόσο εύκολο είναι να τα βάλεις με αυτούς που έχοντας τα μέσα και τις γνωριμίες κατέλαβαν σημαντικά πόστα, γλείφοντας ο ένας τον άλλον, αραδιάζοντας χιλιοειπωμένα κλισέ και ανακρίβειες;

Πόσοι έχουν το σθένος και τις γνώσεις να τους βάλουν στη θέση τους;

Αυτό ακριβώς έχει το θάρρος να κάνει ο Άρης μέσα από τα άρθρα και το βιβλίο του.
Και μόνο γι’ αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια! Κάποιος έπρεπε να μας ανοίξει τα μάτια!

Διάβασα το βιβλίο του μέσα σε μερικές ώρες από τη στιγμή που έφτασε στα χέρια μου.
Διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, χωρίς να είναι ένα ελαφρύ ανάγνωσμα.
Ο Άρης κατάφερε να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά (να συμμαζέψει, να αφαιρέσει τα περιττά, να τονίσει τα σημαντικά και να τα συνοψίσει) πριν προσφέρει τις γνώσεις του στον αναγνώστη.
Το κάνει με μικρά κεφάλαια που οδηγούν σταδιακά ακόμη και τον εντελώς αμύητο αναγνώστη στην επόμενη σελίδα, στο επόμενο βήμα.
Το κάνει με χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρηματικού σχεδιασμού.
Παρουσιάζει το επιχειρείν όπως πραγματικά είναι: συναρπαστικό!

Ξεκίνησα να ξεχωρίζω τα σημαντικά σημεία για την παρουσίαση και κατέληξα να υπογραμμίσω όλο το βιβλίο!

Ο Άρης γράφει απλά και κατανοητά, χιουμοριστικά και άμεσα, είναι ειλικρινής και ευθύς, δίνει πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές πηγαίνοντας κατευθείαν στην ουσία.
Κάνει τα πολύπλοκα απλά, κάτι που μόνο ένας βαθύς γνώστης καταφέρνει.

Επιπλέον, αντιμετωπίζει το marketing και το χρήμα εντελώς απενοχοποιημένα.

Με λίγα λόγια, γράφει σαν Αμερικάνος και αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο που του έκανα!
Δε νομίζω να υπάρχει καλύτερο κομπλιμέντο από αυτό για κάποιον που γράφει για business!

Μελέτησα πολύ πώς γράφουν οι Αμερικάνοι.
Αρχικά γιατί έπρεπε να μάθω “how to run my business”, ώστε να επιβιώσω από την οικονομική κρίση, που ξεκίνησε από τον κατασκευαστικό κλάδο πριν από μία δεκαπενταετία.

Έπειτα, γιατί έπρεπε να γράψω εγώ για Αμερικάνους – μια ευκαιρία και πρόκληση που τόλμησα να αποδεχτώ και μου άνοιξε νέους δρόμους.
Το 2016 ξεκίνησα να γράφω για business και marketing σε ένα από τα κορυφαία αμερικάνικα blogs για creative freelancers, το Millo και λίγο αργότερα επέλεγα την ύλη  για ένα δεύτερο blog του ίδιου τομέα, το Freelance Report. Από τότε κάθε τόσο ζητείται η άποψή μου για διάφορα θέματα που αφορούν το freelancing, ώστε να συμπεριληφθεί σε κάποιο άρθρο.

Η ανάγκη είναι το μεγαλύτερο κίνητρο, όπως εύστοχα τονίζει ο Άρης στο βιβλίο του.
Ευγνωμονώ την οικονομική κρίση γιατί με ανάγκασε να μάθω πώς να λειτουργώ ως ιδιοκτήτρια της μικρής μου επιχείρησης (business owner) και όχι ως υπάλληλος των πελατών μου.

Ο Άρης περιγράφει εύστοχα την κατάσταση:
Το μικρο – επιχειρείν στην Ελλάδα είναι βαθιά αντί επιχειρηματικό…είναι απλώς μία εναλλακτική στο υπαλληλίκι, ένα διαφορετικό μεροκάματο.
Δεν αλλάζει, δεν τολμάει, δεν ξέρει να καινοτομεί, φοβάται την αλλαγή, αποφεύγει τις ανανεώσεις.

Αυτό ακριβώς ήταν και εξακολουθεί να είναι το τοπίο όχι μόνο στον κλάδο μου, αλλά γενικότερα στο ελεύθερο επάγγελμα.
Υπάρχουν πολύ περισσότεροι αρχιτέκτονες απ’ όσους έχει ανάγκη η χώρα, ανίδεοι επιχειρησιακά, ενώ όλοι σχεδόν προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες. Ως επακόλουθο, η πλειονότητα των συνάδελφων ανταγωνίζεται στο θέμα της αμοιβής και μόνο.
Όμως, αν προσφέρεις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ανταγωνίζεσαι στο ύψος της αμοιβής σου, έχεις αποτύχει επιχειρηματικά.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων μπορεί να κάνουν μεγάλα, άσκοπα έξοδα χτίζοντας ή ανακαινίζοντας το χώρο τους, όμως θεωρούν φυσιολογικό να δώσουν ψίχουλα σε εκείνους που θα τον σχεδιάσουν.

Η αλήθεια είναι πως δεν φταίνε οι πελάτες.
Αλήθεια, πόσοι εδώ μέσα γνωρίζετε τι ακριβώς κάνει ένας αρχιτέκτονας και ποια είναι η αξία του για σας;
Δεν είναι δουλειά σας να το γνωρίζετε εφόσον κανένας δεν σας το εξήγησε απλά και κατανοητά.
Ανύπαρκτο ή κακό marketing του κλάδου!

Γράφει ο Άρης:
Χωρίς μάρκετινγκ δεν σε ξέρει κανείς και εσύ δεν ξέρεις τι πουλάς και σε ποιον, τι αξία έχει, πώς διαφέρεις, πώς πείθεις.

σε άλλο σημείο λέει:
Αν δεν μπορείς να απαντήσεις στο αμείλικτο ερώτημα του πελάτη ‘γιατί να αγοράσω από σένα’ τότε απλά υπάρχεις. Δεν επιχειρείς.
Απλώς περιμένεις να ‘ρθει η ώρα σου να κλείσεις.

Υπάρχει λύση;
Φυσικά, μας τη δίνει ο Άρης στο βιβλίο του, που πιστεύω ότι θα κάνετε τη χάρη στον εαυτό σας να αγοράσετε!

Μια πρότασή του μόνο στην οποία στήριξα εγώ τη στρατηγική μου:
Δεν έχει κανένα νόημα να είσαι άλλος ένας που κάνει το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο.

Αν δεν μπορείς να είσαι ο καλύτερος ανάμεσα σε χιλιάδες και να πείσεις κιόλας γι’ αυτό ένα ανεκπαίδευτο κοινό, τι κάνεις;
Διαφοροποιείσαι από τους υπόλοιπους, προσφέροντας κάτι καινούργιο, κάνοντας τα πράγματα αλλιώς, βρίσκοντας αυτό που κάποιοι ψάχνουν και δεν βρίσκουν.
Ξεκινάς εκπαιδεύοντας τους ιδανικούς πελάτες σου. Και μετά δημιουργείς υπηρεσίες που θα αγοράσουν.

Αυτό έκανα με το πρώτο μου blog, Design for Happiness.
Το έκανα μελετώντας και γράφοντας για την Ψυχολογία του Χώρου, αφού αυτό ήταν το συγκριτικό μου πλεονέκτημα έναντι των χιλιάδων συναδέλφων που πάσχουν στον τομέα της επικοινωνίας με τον υποψήφιο πελάτη.

Το έκανα επίσης, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία του χρώματος στην ψυχολογία μας και λανσάροντας μια νέα υπηρεσία, την Χρωματική μελέτη, όταν όλοι οι υπόλοιποι σχεδιάζουν κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στις αποχρώσεις του λευκού, του γκρι και του μαύρου. Θαρρείς και ζούμε σε ασπρόμαυρο κόσμο!

Διαβάστε το άρθρο: Συμβουλευτική Καριέρας ή Business Coaching; Τι θα σας βοηθήσει περισσότερο;

Όλα όσα γράφει ο Άρης στο βιβλίο του δεν είναι πρωτόγνωρα ή ανήκουστα.
Είναι όσα θα έπρεπε να γνωρίζει κάθε νέος πριν βγει στο ελεύθερο επάγγελμα και να παίζει στα δάχτυλα κάθε επιχειρηματίας που έχει κάποια χρόνια στην αγορά.
Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Γράφει ο Άρης:
Αν η μικρή επιχείρηση είχε περιθώριο να διδαχτεί μόνο ένα πράγμα αυτό θα ήταν οι πωλήσεις. Αν ξέρεις να πουλάς δε χρειάζεσαι τίποτε άλλο.

Στα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια δεν μαθαίνεις να πουλάς. Δεν μαθαίνεις να στοχεύεις στον ιδανικό πελάτη και να τον προσελκύεις. Δεν μαθαίνεις να κοστολογείς τη δουλειά σου, να διαπραγματεύεσαι την αμοιβή σου και να επικοινωνείς με τον πελάτη.
Στην καλύτερη περίπτωση παίρνεις κάποιες βάσεις και εφόδια για να ασκήσεις ένα επάγγελμα. Στη χειρότερη, απλώς χάνεις τον χρόνο σου.

Γι’ αυτό το βιβλίο του Άρη είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για κάθε νέο επαγγελματία και μικρό επιχειρηματία που ονειρεύεται να επιτύχει.

Είμαστε η χώρα της προχειρότητας και των ερασιτεχνών!
Ένας συρφετός από ανεπάγγελτους, που αυτοαποκαλούνται ειδικοί, παρασύρουν στο βυθό “ναυαγούς” που παλεύουν να επιβιώσουν στην μικρή, άκρως ανταγωνιστική αγορά της χώρας μας.
Σύμβουλοι, coaches, μέντορες, digital marketers, influencers, τίτλοι πιασάρικοι, πίσω από τους οποίους κρύβονται άνεργοι και άεργοι που είδαν φως και μπήκαν, υπόσχονται εύκολο χρήμα και γρήγορη επιτυχία.

Αναμασούν τα ίδια και τα ίδια τσιτάτα στα social media, ποζάροντας για σοφοί, μαζεύοντας likes και χειροκροτητές, μήπως και πείσουν ότι είναι επιτυχημένοι.
Όχι μόνο δεν έχουν στήσει ούτε περίπτερο μόνοι τους, αλλά αρκετοί δεν έχουν καν εργαστεί πριν ξεκινήσουν να συμβουλεύουν!

Μέσα σ’ αυτό το πλήθος των δήθεν υπερεπιτυχημένων α-προσπάθητων (λέξη του Άρη που μου αρέσει), κάποιες λίγες, σοβαρές φωνές χάνονται, και είναι κρίμα.
Ευτυχώς, ο Άρης στο βιβλίο του ξεσκεπάζει όλους αυτούς τους άσχετους.
Ταυτόχρονα, ανεβάζει τον πήχυ για τους υπόλοιπους, εκείνους που πράγματι αξίζουν και έχουν κάτι να πουν.

Ο Άρης γράφει καλά και ξέρει τι λέει, γιατί έχει δουλέψει πολύ ο ίδιος. Σπάνιο και δυσεύρετο!

Κακά τα ψέματα, αν δεν διαβάσεις πολύ, τους καλύτερους του είδους, αν δεν γράψεις πολύ για να καταφέρεις να είσαι αυθεντικός και να αποκτήσεις το δικό σου στυλ, αν δεν κάνεις κτήμα σου όσα διάβασες, αλλά πάνω απ’ όλα, αν δεν βιώσεις και δεν νιώσεις στο πετσί σου όσα υποστηρίζεις, αν δεν αποτύχεις πριν πετύχεις, δεν μπορείς να αγγίξεις τον αναγνώστη.

Συνοψίζοντας,
γιατί κάποιος ν’ αγοράσει το βιβλίο;


Για να μάθει όσα αγνοεί και να ξεμάθει αυτά που του δίδαξαν λάθος, αν βρίσκεται στο ξεκίνημα.

Για να βάλει σε μια σειρά όσα διαβάζει από δω κι από κει και πιθανόν έχει πελαγώσει, αν ήδη επιχειρεί και προσπαθεί μέρα με τη μέρα να βελτιωθεί.

Για να εμπνευστεί, να στρωθεί με διάθεση στη δουλειά και να παράγει νέες ιδέες, αν ήδη βρίσκεται σε ανοδική πορεία και δεν εφησυχάζει.

Σε όλο το βιβλίο ο Άρης παραλληλίζει πολύ πετυχημένα τον μικρό επιχειρηματία με ναυαγό, που προσπαθεί να βρει τρόπο αρχικά να επιβιώσει και στη συνέχεια να βγει στ’ ανοιχτά.
Το βιβλίο του τον βοηθά να το κάνει γρήγορα και έξυπνα, αποφεύγοντας παγίδες που θα τον καθυστερήσουν άσκοπα ή θα τον απογοητεύσουν και θα τα παρατήσει.

Διαβάζοντας το Business Basics και εφαρμόζοντας τη μέθοδο του ναυαγού που διδάσκει ο Άρης, κάνετε σίγουρα μια έξυπνη επαγγελματική επένδυση στο μέλλον σας.

Κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς την επιτυχία!

Μάνια Μαυρίδου
Ιούνιος 2022

υ.γ.
Αν χρειάζεστε συμβουλές, ενθάρρυνση, σωστό σύστημα και έξυπνες στρατηγικές για να είστε πιο αποδοτικοί και να επιτύχετε τους στόχους σας, μπορώ να σας βοηθήσω.

Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με την συμβουλευτική καριέρας ή το business coaching.

Θέλετε να διαβάζετε κι άλλα άρθρα όπως αυτό;
Εγγραφείτε στο newsletter του Successful blog.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights