Ακούω από τους περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζω ότι τους ανεβάζω ψυχολογικά, ότι τους βοηθώ να δουν την θετική πλευρά των πραγμάτων, τους κινητοποιώ και τους ενθαρρύνω.

Είναι γεγονός ότι είμαι από τη φύση μου αισιόδοξη και σπανίως αισθάνομαι πεσμένη χωρίς σοβαρό λόγο. Ακόμη κι όταν συμβαίνει κρατάει πολύ λίγο.

Μελετώντας την ψυχολογία και ιδιαίτερα την Θετική Ψυχολογία, όπου βασίζεται το life και business coaching, διαπίστωσα ότι έχω εφαρμόσει στη ζωή μου τις αρχές της. Γι’ αυτό πιστεύω απόλυτα ότι έχει αποτελέσματα, φτάνει να γίνει τρόπος ζωής.

Δεν αρκεί να διαβάσουμε μερικά βιβλία αυτοβελτίωσης, ούτε να κάνουμε κάποιες συνεδρίες αυτογνωσίας, ψυχοθεραπείας ή coaching, αν δεν αποφασίσουμε ν’ αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες μας και δεν εφαρμόσουμε όσα θετικά αποκομίσαμε στην καθημερινότητά μας.
Αν δεν δεσμευτούμε απέναντι στον εαυτό μας ότι θα το κάνουμε.

Παρακάτω θα διαβάσετε πράγματα γνωστά για το πώς ν’ ανεβείτε ψυχολογικά, που πιθανότατα έχετε ξαναδιαβάσει αλλά προσπεράσατε ή ξεχάσατε γρήγορα.
Ίσως κάποια σας φάνηκαν απλά για να έχουν αποτέλεσμα, κάποια άλλα δύσκολα να τα εφαρμόσετε.

Αυτό το άρθρο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική μου εμπειρία.
Όλα όσα γράφω τα εφαρμόζω καθημερινά, γιατί μου έχουν γίνει δεύτερη φύση.
Οπότε ξέρω ότι είναι αποτελεσματικά, τουλάχιστον για ένα υγιή ψυχικά άνθρωπο, που δεν πάσχει από κατάθλιψη ή κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Αν εφαρμόσετε έστω και κάποια από αυτά που περιγράφω, είμαι σίγουρη ότι θα νιώσετε αμέσως καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες.
Ναι, μπορείτε ν’ ανεβείτε ψυχολογικά μέσα σε 2 εβδομάδες! Φτάνει να το αποφασίσετε!

12 δοκιμασμένοι τρόποι ν' ανεβείτε ψυχολογικά σε 2 εβδομάδες
Photo by Corina Ardeleanu on Unsplash

Βγάλτε από τη ζωή σας ό,τι σας ρίχνει ψυχολογικά αφήνοντας χώρο για όσα και όσους σας ανεβάζουν

1. Απομακρύνετε όσους σας ρίχνουν και συναναστραφείτε εκείνους που σας ανεβάζουν ψυχολογικά

Συζητούσα πριν λίγο καιρό με μια φίλη.
Μου έλεγε ότι είχε καθημερινές επισκέψεις από μία δική της φίλη που ήταν εξαιρετικά τοξικός άνθρωπος κι έβγαζε το φαρμάκι της στους γύρω της και στην ίδια. Η φίλη της ήταν δυστυχισμένη, αλλά δεν ήθελε να το αλλάξει – προτιμούσε να κλαίγεται και να επιτίθεται στους άλλους.

Την ρώτησα γιατί το ανέχεται, τι είναι αυτό που την κρατάει σε αυτή τη σχέση;
Δεδομένου ότι είναι κοινωνική, έχει πολλούς καλούς φίλους και παρέες, είναι ευχάριστος και γενναιόδωρος άνθρωπος, μου έκανε εντύπωση ότι εξακολουθούσε να διατηρεί μια τέτοια σχέση.
Αυτό που ουσιαστικά την κρατούσε, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους σε τέτοιες περιπτώσεις, ήταν η συνήθεια. Γνώριζε χρόνια την τοξική φίλη.
Επίσης, δίσταζε να την απομακρύνει, λόγω ενοχών. Φοβόταν μήπως είναι κακιά που δεν ανέχεται την απαράδεκτη συμπεριφορά ενός δυστυχισμένου ανθρώπου.

Αυτό που της είπα τότε και την επηρέασε ήταν, πως όταν διώχνουμε ανθρώπους, καταστάσεις και πράγματα που δεν μας κάνουν καλό, κάνουμε χώρο για καινούργιους, καλύτερους ανθρώπους, εμπειρίες και πράγματα.
Επίσης της είπα ότι πιθανόν κρατώντας την δίπλα της, απομακρύνει θετικούς ανθρώπους.
Εγώ για παράδειγμα σίγουρα θα απέφευγα την παρέα της, αν ήταν συχνά δίπλα της αυτός ο τοξικός άνθρωπος.

Μου αναφέρει συχνά πόσο την βοήθησε η κουβέντα μας και την έκανε να αναλάβει δράση.
Απομάκρυνε την τοξική φίλη κι άρχισε αμέσως να αισθάνεται καλύτερα, ξαλαφρωμένη!
Όχι μόνο γιατί έβγαλε από τη ζωή της έναν αρνητικό άνθρωπο, αλλά γιατί τόλμησε να κάνει κάτι που ουσιαστικά πάντα ήθελε, αλλά δεν έπαιρνε την απόφαση να το κάνει.

Το ποιοι βρίσκονται γύρω μας είναι καθοριστικό για την ευτυχία ή τη δυστυχία μας.
Μου κάνει εντύπωση ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μαζέψει γύρω τους τοξικούς, γκρινιάρηδες, μονίμως ανευχαρίστητους και αρνητικούς ανθρώπους και αναρωτιούνται γιατί νιώθουν πεσμένοι ψυχολογικά!

Απομακρύνετε χωρίς ενοχές όλους όσους σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα!
Αν είναι δύσκολο να τους βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας, μειώστε δραστικά το χρόνο που περνάτε μαζί τους.

Όσο καταστροφικό είναι να έχετε γύρω σας αρνητικούς και απαισιόδοξους ανθρώπους, τόσο ευεργετικό είναι να συνανστρέφεστε ανθρώπους που σας ανεβάζουν και σας βοηθούν να δείτε τη ζωή από τη φωτεινή της πλευρά.

Ανθρώπους που θεωρούν ότι όλα διορθώνονται, που αγαπάνε τη ζωή, τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση, που είναι καλοπροαίρετοι, χαρούμενοι και ενθουσιώδεις, που απολαμβάνουν τις μικρές και μεγάλες χαρές.
Όταν έχετε κοντά σας τέτοιους ανθρώπους γίνεστε κι εσείς καλύτερος.

Οι περισσότεροι καλοί μου φίλοι είναι άνθρωποι με χιούμορ, καλοπροαίρετοι, με σωστές αρχές, έντιμοι, γενναιόδωροι, δραστήριοι, δυναμικοί και ενθουσιώδεις.
Άνθρωποι εργατικοί, που τους αρέσει να εξελίσσονται προσωπικά και επαγγελματικά, αλλά και να διασκεδάζουν με την καρδιά τους.

Προσωπικά απομακρύνομαι αμέσως από αρνητικούς και γκρινιάρηδες ανθρώπους ή, αν βρεθώ σε παρέες που αρχίζουν να συζητάνε συνεχώς για προβλήματα ή αρρώστιες, προσπαθώ ν’ αλλάξω την κουβέντα.
Σε τι θα με βοηθήσει να ξέρω λεπτομέρειες για την τρομερή και σπάνια αρρώστια που άφησε στον τόπο τον μπατζανάκη του κουμπάρου της γειτόνισσας, που δεν γνώρισα ποτέ;

Αν δεν μπορώ να αναλάβω δράση, ώστε να διορθώσω μια κατάσταση, θεωρώ άσκοπο και ψυχοφθόρο να αναλώνομαι σε συζητήσεις που απλώς αναμασούν τα ίδια και τα ίδια προβλήματα.

Διαβάστε:
Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τους φίλους σας και τι δείχνει αυτό για σας;

2. Σβήστε την τηλεόραση και σταματήστε να διαβάζετε, να παρακολουθείτε και να συζητάτε συνεχώς για καταθλιπτικά θέματα

Η τηλεόραση είναι ένα τοξικό μέσο πλύσης εγκεφάλου και ελέγχου της μάζας, ενώ τα δελτία ειδήσεων μόνο ενημερωτικά δεν είναι!
Γελάω όταν ακούω ανθρώπους να λένε ότι παρακολουθούν ειδήσεις στην τηλεόραση για να χαλαρώσουν! Ή να σκοτώσουν την ώρα τους!
Δεν πάμε καλά!

12 δοκιμασμένοι τρόποι ν' ανεβείτε ψυχολογικά
Photo by Glen Carstens Peters on Unsplash

Μετρήστε το χρόνο που μεταδίδονται θλιβερές ειδήσεις, εγκλήματα, καταστροφές.
Και μετά ψάξτε για την καλή είδηση.
Σπανίως θα τη βρείτε, προς το τέλος του δελτίου, στα ψιλά γράμματα!

Αν παρακολουθείτε συχνά τηλεόραση και χαμηλού επιπέδου σελίδες στο διαδίκτυο, είστε σίγουρα πεπεισμένοι ότι ο κόσμος είναι γεμάτος απανθρωπιά, απάτη και δυστυχία και ότι οδεύουμε στην καταστροφή, χωρίς σωτηρία.

Για φανταστείτε όμως να σας πρόβαλλαν κατά βάση θετικές και αισιόδοξες ειδήσεις (που φυσικά υπάρχουν και προφανώς είναι περισσότερες, αλλιώς θα είχαμε αυτοκτονήσει ομαδικά) και να περνούσαν γρήγορα τις καταστροφικές, προβάλλοντας μόνο όσα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν;

Πώς θα αισθανόσασταν; Τι εντύπωση θα είχατε για τον κόσμο, το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας;
Ένα είναι σίγουρο, δεν θα είχατε τόση ανάγκη να καταναλώνετε!
Ένας φοβισμένος, απογοητευμένος και θλιμμένος άνθρωπος θα το ρίξει στο φαγητό, το ποτό, τα ψώνια γενικότερα, για να νιώσει καλύτερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πλέον ακόμη και στις ειδήσεις παρεμβάλλονται διαφημίσεις, αλλά πολύ καλά μελετημένο.

Σε τι βοηθάει να γνωρίζω λεπτομέρειες των θυμάτων ενός καταστροφικού σεισμού ή πόσο υπέφερε κάποιος ηλικιωμένος που τον ξυλοκόπησε ο ληστής, αν όχι να νιώσω ανήμπορη, αβοήθητη, απελπισμένη, θλιμμένη και τρομοκρατημένη;
Πείτε μου εσείς αν έχετε αντίθετη άποψη!
Αν σκοπός είναι να προφυλαχτώ και στις δύο περιπτώσεις ή να βοηθήσω, αν μπορώ, είναι απαραίτητο να παρακολουθώ λεπτό προς λεπτό τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες;

Εδώ και χρόνια δεν παρακολουθώ δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και νιώθω θαυμάσια!
Ωστόσο, μαθαίνω αυτά που χρειάζεται να μάθω συνοπτικά, μέσω διαδικτύου.
Μην ανησυχείτε, ακόμη και χωρίς τηλεόραση θα μάθετε αν η γη πάψει να γυρίζει!

Υπάρχουν τόσο πιο χρήσιμες κι ευχάριστες εναλλακτικές δραστηριότητες για να περάσετε την ώρα σας, από αυτή την παθητική και άρρωστη συνήθεια να παρακολουθείτε σκουπίδια!
Αν πάλι έχετε φτάσει να διασκεδάζετε με τις συμφορές του κόσμου, μάλλον θα πρέπει ν’ ανησυχήσετε.

Μην ξεχνάτε, εμείς διαμορφώνουμε την πραγματικότητά μας.
Επικεντρωθείτε στα θετικά που συμβαίνουν γύρω σας και σιγά-σιγά θα δείτε πώς αλλάζει η διάθεσή σας.

Για τους ίδιους λόγους αποφεύγω να βλέπω ταινίες ή να διαβάζω βιβλία με αρρώστιες και μεγάλες δυστυχίες, ειδικά αν είμαι ήδη πεσμένη.
Δεν βρίσκω το λόγο να φορτώνομαι και να επηρεάζομαι άσκοπα, όταν απλώς θέλω να χαλαρώσω, να περάσω ευχάριστα, να ξεκουραστώ.

Θα στεναχωρηθώ και θ’ ανησυχήσω όταν δεν έχω άλλη επιλογή, όταν μου συμβεί κάτι άσχημο και όχι εκ των προτέρων.

Πάντα θυμίζω στον εαυτό μου κάτι που έχω διαβάσει και είναι αλήθεια:
Το 95% των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούμε δεν συμβαίνουν ποτέ!

Διαβάστε:
Γκρίνια, η αντιπαραγωγική συνήθεια που εμποδίζει την επιτυχία σας

3. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας κάτι που σας ευχαριστεί και σας ανεβάζει ψυχολογικά

Αν πρόκειται για δημιουργική ενασχόληση, ακόμη καλύτερα!
Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ασχολούμαστε με δημιουργικά ή καλλιτεχνικά επαγγέλματα είμαστε συνήθως χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι άνθρωποι, αφού περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας απασχολούμενοι με κάτι που μας αρέσει.

Το ιδανικό είναι να κάνετε το επάγγελμα που αγαπάτε!
Είμαι εργασιομανής επειδή όλα με τα οποία ασχολούμαι επαγγελματικά θα μπορούσαν να είναι απλά χόμπυ μου!
Παρόλ’ αυτά, πρόσφατα αποφάσισα να ξαναθυμηθώ το πιάνο που είχα αφήσει για πολλά χρόνια, κάνοντας τώρα μαθήματα synthesizer. Είναι ένας τρόπος να κάνω ένα πραγματικό διάλειμμα από τη δουλειά, μαθαίνοντας κάτι καινούργιο.

Αν δεν καταφέρετε να εργάζεστε πάνω σε κάτι που σας ταιριάζει και σας γεμίζει (μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια να το πετύχετε), ένα δημιουργικό χόμπυ είναι η καλύτερη πηγή ευτυχίας.

Η φάση του δημιουργικού οίστρου (creative flow) είναι από τις πιο ευχάριστες και ευεργετικές καταστάσεις που μπορεί κάποιος να βρεθεί.
Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση κάθε μέρα, συχνά μάλιστα για αρκετές ώρες!
Η εκμάθηση ενός οργάνου, μιας τέχνης ή η ενασχόλησή σας με κάποια δημιουργική δραστηριότητα (από ζωγραφική, γράψιμο και φωτογραφία, μέχρι δημιουργία κοσμημάτων, καλλιγραφία, πλέξιμο, κηπουρική ή κατασκευές κάθε είδους) είναι ένας άριστος τρόπος για να νιώθετε χαρούμενοι και χαλαροί.
Υπάρχουν άπειροι τρόποι να περάσετε δημιουργικά (και όχι παθητικά) τον χρόνο σας.

Υπάρχουν βέβαια συνήθειες και χόμπυ που ενώ προς στιγμήν σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, μακροπρόθεσμα σας ρίχνουν και βλάπτουν την υγεία σας.
Αν για παράδειγμα πρόκειται για εθιστικές συνήθειες, όπως υπερβολικό αλκοόλ ή φαγητό, τυχερά παιχνίδια, εξαρτησιογόνες ουσίες, ακόμη και συνεχές, σε βαθμό εξαναγκασμού scrolling στο facebook και τα social media, τότε μάλλον υπονομεύετε τη διάθεση και την υγεία σας.

Ακραίες συμπεριφορές και συνήθειες κρύβουν κάποιο βαθύτερο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να εντοπίσετε και να λύσετε.
Σε περίπτωση εθισμών χρειάζεστε οπωσδήποτε βοήθεια από ειδικό και προφανώς αυτό το άρθρο δεν θα σας βοηθήσει να ανεβείτε ψυχολογικά.

Διαβάστε:
Καριέρα και προσωπική ζωή: μήπως είναι υπέροχο όταν ταυτίζονται;

4. Γελάστε με την καρδιά σας και διασκεδάστε με την κάθε ευκαιρία!

12 δοκιμασμένοι τρόποι ν' ανεβείτε ψυχολογικά
Photo by Ben White on Unsplash

Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος γελάει συχνά!
Αλλά και κάποιος που γελάει συχνά είναι δύσκολο να νιώθει δυστυχισμένος. Το γέλιο από μόνο του ανεβάζει τις ορμόνες της χαράς κι ευχαρίστησης.

Υπάρχουν μέρες που δεν έχετε γελάσει;
Κακώς!

Ένας λόγος που επιλέγω ανθρώπους με χιούμορ, είναι επειδή μου αρέσει να γελάω.
Δεν χρειάζεται να λες ανέκδοτα για να γελάς, φτάνει ν’ αντιμετωπίζεις τα πράγματα με χιούμορ. Ακόμη και τις δυσκολίες.
Με τους περισσότερους φίλους μου ξεκαρδιζόμαστε συχνά, απλώς συζητώντας για καθημερινά πράγματα.
Ο άλλος λόγος που επιλέγω για φίλους ανθρώπους με χιούμορ, είναι ότι αυτό είναι ένδειξη εξυπνάδας.

Είναι διαφορετικό να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με σοβαρότητα και εντελώς άλλο πράγμα η σοβαροφάνεια, πίσω από την οποία κρύβονται συνήθως άνθρωποι χωρίς αίσθηση του χιούμορ.

Αντί να βλέπετε ειδήσεις ή καταθλιπτικά έργα, δείτε έξυπνες κωμωδίες, διαβάστε χιουμοριστικά βιβλία και γελοιογραφίες, δείτε αστεία βίντεο, συνανστραφείτε ανθρώπους με χιούμορ ή περάστε χρόνο με παιδιά και ζωάκια.

Βγείτε έξω, μαζευτείτε σε σπίτια, κάντε κάτι με τους φίλους ή την οικογένειά σας που σας διασκεδάζει.

Πολλοί παραπονιούνται ότι ενώ τους αρέσει να διασκεδάζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο (πχ. να πηγαίνουν σε συναυλίες), η σύζυγος ή ο κολλητός δεν έχουν τα τέτοια γούστα.

Γιατί πρέπει να περιορίζεστε σε 2-3 άτομα; Δεν είναι λίγο βαρετό; Ο κόσμος είναι γεμάτος ανθρώπους με διαφορετικά γούστα κι ανησυχίες.
Ένας λόγος που μου αρέσει να έχω πολλούς και διαφορετικούς φίλους, κάποιοι από τους οποίους δεν θα συναντηθούν ποτέ, είναι ότι έχω κοινά με όλους αυτούς, που όμως δύσκολα θα τα συγκέντρωναν 2 ή 3 άτομα.

Υπάρχουν οι κοινωνικοί φίλοι και γλεντζέδες, οι φίλοι με πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες, οι φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών, οι φίλοι-συνάδελφοι σε διάφορους τομείς, οι φίλοι καλλιτέχνες, οι φίλοι με κοινά χόμπυ, οι φίλοι για τα σοβαρά και οι φίλοι για τις τρέλες.
Παρακάτω αποκαλύπτω πώς κάνω εύκολα νέους φίλους.

Φροντίστε τον εαυτό σας

5. Βάλτε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας κι αυτομάτως θ’ ανεβάσετε τη διάθεσή σας

12 δοκιμασμένοι τρόποι ν' ανεβείτε ψυχολογικά
Photo by Lasma Artman on Unsplash

Γυμναστείτε, κινηθείτε, κάντε κάποιο άθλημα.

Ένας ακόμη εύκολος και άμεσος τρόπος να ανεβάσετε τις ορμόνες της χαράς, είναι η άσκηση. Η συστηματική άσκηση, ακόμη και το απλό περπάτημα, κάνει καλό στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα.

Αν σας αρέσουν κάποια σπορ, ακόμη καλύτερα!
Προσωπικά με κέρδισε η γιόγκα, γιατί συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την πνευματική και τη σωματική άσκηση.
Όταν χρειάζομαι έμπνευση, νέες ιδέες, λύση σε ένα πρόβλημα ή απλή σωματική, ψυχική και πνευματική ξεκούραση, κάνω yoga nidra, που είναι μία τεχνική βαθιάς χαλάρωσης της yoga (δεν είναι άσκηση, συνήθως ακολουθεί το πρόγραμμα ασκήσεων).
Θα βρείτε περισσότερα στο διαδίκτυο για την τεχνική.

Επίσης, μου κατεβαίνουν πάρα πολλές ιδέες (και δεν είμαι η μόνη), έχω γράψει άρθρα ολόκληρα κι έχω εμπνευστεί μελλοντικούς στόχους, περπατώντας στο διάδρομο του γυμναστηρίου, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τα αγαπημένα μου μουσικά βίντεο.

Πάντα μου ανεβαίνει η διάθεση στη διάρκεια, αλλά και μετά από τέτοιες δραστηριότητες – είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.
Οπότε, κάποιος που γυμνάζεται συστηματικά νιώθει σίγουρα πιο ανεβασμένος, από εκείνον που σκουριάζει.
Και δεν αναφέρομαι καν στα άλλα οφέλη της άσκησης, όπως το καλλίγραμο σώμα και την καλή υγεία, τα οποία συμβάλλουν στην ευεξία σας!

6. Φροντίστε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Είναι αυτό που πολλοί (και ειδικότερα οι παντρεμένες γυναίκες με παιδιά) συχνά ξεχνάνε να κάνουν.
Να προσφέρουν στον εαυτό τους κάποια πράγματα που καθημερινά προσπαθούν να εξασφαλίσουν στους άλλους.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, προσφέρετέ του φροντίδα και απόλαυση σε όλα τα επίπεδα – σωματικό, ψυχικό και πνευματικό.

Ένα χαλαρωτικό μασάζ, μια περιποίηση προσώπου, καλό σεξ, ένα απολαυστικό γεύμα με καλούς φίλους ή τον-την σύντροφό σας, καλός ύπνος, υγιεινές συνήθειες χωρίς υπερβολές, είναι τρόποι να ανταμείψετε τον εαυτό σας και να του δείξετε αγάπη.

Σεμινάρια ή συνεδρίες αυτογνωσίας, coaching ή ψυχοθεραπείας, ασκήσεις χαλάρωσης, δοκιμάστε ό,τι έχετε ανάγκη ώστε να αισθανθείτε καλύτερα και να εξελιχθείτε ψυχικά και πνευματικά.

Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, η επιμόρφωση και οι σπουδές, ακόμη και σ’ ένα νέο γνωστικό αντικείμενο, είναι επίσης τρόποι να προχωρήσετε, να προοδεύσετε και να νιώσετε ικανοποίηση.

Όλα τα παραπάνω σας βοηθούν αυτομάτως να αισθανθείτε καλύτερα και μακροπρόθεσμα να εξελιχθείτε, κάτι απαραίτητο για να αισθάνεστε πλήρεις κι ευτυχισμένοι, εφόσον έχετε καλύψει της βασικές σας ανάγκες.

Προσπαθώ να αφιερώνω το απόγευμα της Κυριακής, εφόσον δεν κάνω κάτι άλλο, σε μια χαλαρή κούρα ομορφιάς, ώστε να ξεκινώ την εβδομάδα φρέσκια και αναζωογονημένη, ενώ έχω δοκιμάσει όλα όσα περιγράφω παραπάνω και κάποια τα έχω κάνει τρόπο ζωής.

7. Βρεθείτε κοντά στη φύση

Είμαι πολύ πιο ήρεμη και ισορροπημένη από τότε που άφησα το κέντρο της πόλης και ζω πιο κοντά στη φύση.
Δεν είναι κανένα σπουδαίο νέο!
Όσοι άνθρωποι ζούνε κοντά στη φύση έχουν αποδεδειγμένα λιγότερο άγχος.

Ξυπνάω με το κελάιδισμα των πουλιών και το φως του ήλιου ν’ ανατέλλει, βλέπω τα δέντρα και τα φυτά ν’ ανθίζουν την άνοιξη και να ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο.
Ξέρω πότε θ’ ανθίσει η βερικοκιά, πότε η συκιά και πότε το γιασεμί. Πότε θα γεμίσουμε γύρη και θα γκρινιάζουμε.
Βλέπω χιόνι, βροχή και χαλάζι και όποτε έχει καταιγίδα βλέπω κεραυνούς.
Το περιβάλλον άλλαξε.
Το σπίτι έγινε πιο δροσερό από τότε που ψήλωσαν τα δέντρα και τα φυτά – διαπίστωσα τη διαφορά όταν πρόπερσι κλαδέψαμε κάποια δέντρα.
Τα πουλιά ήρθαν μόλις φούντωσαν τα δέντρα και κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα.

Πρόσφατα υιοθέτησα μια από τις γατούλες της γειτονιάς. Είναι η πιο ήρεμη, γλυκιά και ευχάριστη συντροφιά.

Όλα αυτά τα αυτονόητα για έναν άνθρωπο που ζει στη φύση, όσα χρόνια ζούσα στο κέντρο της πόλης δεν τα αντιλαμβανόμουν.
Όταν ακόμη εργαζόμουν στην πόλη, με το που άφηνα την περιφερειακή και ανηφόριζα στο Πανόραμα όπου άλλαζε το τοπίο και βρισκόμουν ανάμεσα στα δέντρα, τα φυτά και την ηρεμία, αυτομάτως χαλάρωνα.
Ένιωθα ότι βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που ζουν με ζώα ή τα φροντίζουν είναι συνήθως πιο ήρεμοι και χαρούμενοι, ενώ αρρωσταίνουν λιγότερο και αναρρώνουν γρηγορότερα.

Αν δεν έχετε την τύχη να ζείτε κοντά στη φύση, μπορείτε να φέρετε τη φύση στο χώρο σας. Διαβάστε παρακάτω.

8. Διαμορφώστε το χώρο που ζείτε και εργάζεστε με τις αρχές της ψυχολογίας του χώρου

Δεν θα επεκταθώ σε αυτό το κεφάλαιο, εξάλλου έχω δημιουργήσει ολόκληρο blog με θέμα την ψυχολογία του χώρου, που στηρίζεται σε εύρηματα μελετών και έρευνας.
Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τους χώρους κατοικίας και εργασίας μας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να συμβάλλουν στην ευεξία και ευτυχία μας.

Επισκεφτείτε το Design for Happiness, το 1ο ελληνικό blog για την ψυχολογία στην αρχιτεκτονική και το interior design και θα ξέρετε με λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε.
Για παράδειγμα, κάποιες τάσεις της μόδας, όπως οι χώροι χωρίς χρώμα και το βιομηχανικό στυλ μπορεί να ρίχνουν την ψυχολογία μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Αντιθέτως, ό,τι μας φέρνει κοντά στη φύση (μας), συμβάλλει στην καλή μας διάθεση!

Σταματήστε να ψάχνετε λύσεις σε αμφίβολες πρακτικές τύπου feng shui και εμπιστευτείτε τους επιστήμονες!

9. Καταπολεμήστε τη ρουτίνα, αποκτώντας νέες εμπειρίες

Photo by Vlad Hilitanu on Unsplash

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αγαπάμε τα ταξίδια;
Γιατί ενθουσιαζόμαστε όταν ξεκινάμε μια νέα δραστηριότητα, χόμπυ, άθλημα, σπουδές ή εργασία;
Γιατί πετάμε στα σύννεφα όταν ερωτευόμαστε;

Γιατί απλούστατα, κάτι καινούργιο συμβαίνει στη ζωή μας και ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα.
Οι νέες εμπειρίες, είτε πρόκειται για γνωριμίες, καταστάσεις ή ταξίδια είναι αυτές που κάνουν τη ζωή μας συναρπαστική.
Ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, γνωρίζουμε νέους τόπους, ανθρώπους, συνήθειες.

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να βρεθείτε σε εξωτικά μέρη για να νιώσετε αυτή την έξαψη ή ευχαρίστηση. Επισκεφτείτε νέα μέρη που δεν έχετε δει στην ίδια την πόλη σας, δοκιμάστε το καινούργιο εστιατόριο ή μια νέα δραστηριότητα, ακόμη κι αν τελικά ανακαλύψετε ότι δεν σας ταιριάζει.

Όσο βολικό κι ευχάριστο είναι να έχουμε στέκια ή σταθερές παρέες και συνήθειες, άλλο τόσο είναι πιθανό να μας περιορίζουν και ίσως να κάνουν τη ζωή μας αναμενόμενη και πληκτική.

Ένας λόγος που μου αρέσει να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους και να μη μένω κολλημένη στους ίδιους παλιούς, καλούς φίλους που μεγαλώσαμε μαζί, είναι ότι μαζί τους πάντα φέρνουν νέες εμπειρίες για μένα.
Για τον ίδιο λόγο προτιμώ να πηγαίνω σε νέες δραστηριότητες χωρίς κάποιον φίλο από δίπλα. Έτσι είναι πιο σίγουρο ότι θα κάνω νέες γνωριμίες – όπως γίνεται πάντα.

Επίσης, μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργιους δρόμους όταν οδηγώ, γιατί έτσι αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον η καθημερινότητά μου. Μ’ αυτό τον τρόπο ανακαλύπτω πιο σύντομες ή ενδιαφέρουσες διαδρομές – δεν οδηγώ συνεχώς με το Gps ενεργοποιημένο.

Τέλος, είμαι από τους πρώτους που θα δοκιμάσουν νέα προγράμματα ή εφαρμογές που θα κάνουν την επαγγελματική ζωή μου ευκολότερη, παραγωγικότερη και πιο ευχάριστη.
Μπορεί να “χάσω” λίγο χρόνο ώστε να μάθω ή να στήσω κάτι καινούργιο, αλλά θα κερδίσω πολύ χρόνο στη συνέχεια.

Ωστόσο, κάποιες καλές συνήθειες, που μας βοηθούν να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι, παραγωγικοί και αποδοτικοί στη δουλειά μας είναι καλό όχι μόνο να τις διατηρούμε αλλά και να τις επιδιώκουμε.

10. Προσφέρετε χαρά και βοήθεια σε άλλους

Έρευνες δείχνουν ότι κάνοντας άλλους ανθρώπους χαρούμενους νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση.
Φτάνει να το κάνουμε οικειοθελώς, όχι επειδή έτσι πρέπει ή αποβλέποντας στενά σε κάποιο όφελος.

Επίσης, είναι σημαντικό να το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο.
Για παράδειγμα, δεν είμαι ο άνθρωπος που θα βοηθήσω κάποιον να μετακομίσει, να βάψει ή να καθαρίσει το σπίτι του, ούτε θα κάνω baby sitting.

Όμως βοηθώ συνεχώς φίλους σε προσωπικά ή επαγγελματικά θέματα, εκεί που έχω γνώσεις κι εμπειρία.
Αυτό ακριβώς κάνω και με το blogging.
Ένα άρθρο 3 χιλιάδων λέξεων, όπως αυτό και πολλά άλλα που έχω γράψει θέλει ώρες δουλειάς.
Όμως ξέρω ότι θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους και παίρνω μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπω να συμβαίνει.

Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για διάφορους σκοπούς, οι γενναιόδωροι άνθρωποι που ξέρουν να μοιράζονται νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση.
Ειδικά σε δύσκολους καιρούς και καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουμε, η προσφορά όπου και όπως μπορούμε είναι ανεκτίμητη.

Αντιθέτως, οι μίζεροι, γκρινιάρηδες και τσιγκούνηδες σπανιώς είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμενοι.

11. Πάρτε την αποφάση να λύσετε τα προβλήματά σας

Ο σημαντικότερος λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται πεσμένοι, απογοητευμένοι, αγχωμένοι ή δυστυχισμένοι, είναι επειδή σέρνουν μαζί τους για πολύ καιρό προβλήματα και βάρη που τους φαίνεται δύσκολο ή ακατόρθωτο να λύσουν.
Προβλήματα σχέσεων ή ψυχολογικά, προβλήματα υγείας, προβλήματα επαγγελματικά και οικονομικά.
Πολλά από αυτά τα δημιούργησαν οι ίδιοι, με τη στάση και την συμπεριφορά τους.

Αναβάλλουν και μεταθέτουν τη λύση τους για αργότερα ή περιμένουν να λυθούν ως δια μαγείας – κάτι που σπανίως συμβαίνει! Όμως, έτσι δηλητηριάζουν την καθημερινότητά τους.

Όπως γράφω σε αγγλικό μου άρθρο:
Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, μόνο αποφάσεις που δεν έχουμε πάρει ακόμη!

Τις περισσότερες φορές άνθρωποι που τελικά αποφάσισαν να κάνουν δραστικές και επίπονες αλλαγές μετανιώνουν που δεν το έκαναν νωρίτερα!
Πόσες φορές δεν ακούσατε να λένε κάποιοι: γιατί έχασα τόσα χρόνια πριν το αποφασίσω;

Συχνά θα χρειαστεί να ξεβολευτείτε για ένα διάστημα, μικρό ή μεγάλο προκειμένου να λύσετε ό,τι σας απασχολεί.
Πιθανόν να χρειαστείτε βοήθεια από φίλους, συνεργάτες ή ειδικούς.

Παίρνοντας την απόφαση και κάνοντας το πρώτο βήμα, τις πρώτες ενέργειες που χρειάζεται, θα νιώσετε ήδη καλύτερα.
Η ανάληψη δράσης είναι το μόνο αντίδοτο στην κακή διάθεση και την απραξία.
Μάλιστα, τις περισσότερες φορές το “ξεβόλεμά” μας ήταν λιγότερο τρομερό από αυτό που φανταζόμασταν!

Πάντα λέω στον εαυτό μου ότι στο κάτω-κάτω θα παραιτηθώ και θα αποδεχτώ μια κατάσταση μόνο αφού έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να την αλλάξω.
Δεν μου αρέσει να μετανιώνω επειδή δεν προσπάθησα.
Η αλήθεια είναι ότι έχοντας αυτή την φιλοσοφία έχω πετύχει πολλά παραπάνω απ’ όσα επεδίωκα.

Κάτι άλλο που έχω μάθει να κάνω, είναι να βλέπω την θετική πλευρά, αλλά και τις ευκαιρίες που κρύβει κάθε πρόβλημα ή δύσκολη κατάσταση – γιατί πάντα υπάρχουν.
Οι δύο μεγαλύτερες κρίσεις στη ζωή μου – ψυχολογική και οικονομική – ήταν οι καταλύτες ώστε να ενεγοποιηθώ και να πετύχω ό,τι κατάφερα στον προσωπικό και επαγγελματικό τομέα.
Ειλικρινά, τις ευγνωμονώ!

Photo by Drew Beamer on Unsplash

12. Επικεντρωθείτε στο παρόν

Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Κάντε μια άσκηση. Ελέγξτε τον εαυτό σας και τις σκέψεις σας στη διάρκεια μιας μέρας.
Θα διαπιστώσετε ότι σπάνια είστε απόλυτα εστιασμένοι στο παρόν, σε αυτό που κάνετε τη δεδομένη στιγμή.

Είτε το μυαλό σας είναι στραμμένο στο παρελθόν, είτε στο μέλλον.
Ο ενοχικός αναμασά τα λάθη του παρελθόντος και τις αδικίες των άλλων.
Ο φοβικός αγωνιά για το μέλλον του, το μέλλον των παιδιών του, της κοινωνίας, της ανθρωπότητας.

Και οι δύο χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα – το παρόν είναι το μόνο δεδομένο.

Ο ευτυχισμένος απολαμβάνει το παρόν, έχοντας αφήσει πίσω το παρελθόν, κρατώντας μόνο τις ευχάριστες στιγμές και την πολύτιμη εμπειρία, ενώ οραματίζεται ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό μέλλον, για το οποίο γνωρίζει ότι δουλεύει αυτή τη στιγμή.
Είναι εστιασμένος στο τώρα και το απολαμβάνει, δημιουργώντας ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Αν το καταφέρατε αυτό, τότε πιθανόν δεν χρειάστηκε να διαβάσετε αυτό το άρθρο!

Δοκιμάζοντας μόνο κάποια απ’ όσα αναφέρω παραπάνω σας διαβεβαιώ ότι θ’ ανεβείτε ψυχολογικά

Αν μάλιστα σας γίνουν τρόπος ζωής, τότε θ’ αρχίσετε πραγματικά ν’ απολαμβάνετε τη ζωή.

Αν πάλι αρνείστε πεισματικά να δοκιμάσετε όσα αναφέρω, αν προτιμάτε να ασχολείστε με καταθλιπτικά θέματα και αποφεύγετε όσα σας κάνουν να γελάτε και να χαίρεστε, αναρωτηθείτε γιατί το κάνετε;
Τι σας προσφέρει αυτό;

Μήπως αυτό σας δίδαξαν; Οι γονείς σας, οι δάσκαλοι, η θρησκεία, η κοινωνία;
Θεωρείτε ότι όποιος γελάει είναι χαζοχαρούμενος;
Ότι όποιος διασκεδάζει και χαίρεται είναι αναίσθητος;
Ότι όποιος δεν βρίζει και βλαστημάει τη δουλειά του, δεν εργάζεται;
Ότι ο άνθρωπος ήρθε στον κόσμο για να υποφέρει;

Μήπως θα σας βοηθούσε ένας ειδικός;

Δεν είναι κρίμα να ζήσετε μια ζωή μέσα στη δυστυχία, την ανησυχία και το φόβο, επειδή απλώς δεν κάνατε λίγη προσπάθεια να την αλλάξετε;

Πριν 18 χρόνια πήρα την απόφαση να ζητήσω βοήθεια, μέσα σε μια βδομάδα από τη στιγμή που πέρασα μια κρίση άγχους. Δεν περίμενα να περάσει από μόνη της και δεν ήθελα να έχω τόσο κακή ποιότητα ζωής. (Πολλοί δεν το κάνουν ποτέ, ακόμη και σε πολύ δυσκόλότερες καταστάσεις!)
Αυτή η απόφαση μεταμόρφωσε τη ζωή μου! Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.
Για μένα η περίοδος της ψυχοθεραπείας ήταν από τις πιο συναρπαστικές της ζωής μου και το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό μου!
Από τότε δηλώνω ευτυχισμένη και το εννοώ.

Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συμβουλευτική καριέρας και το business coaching, συνδυάζοντας το επαγγελματικό κομμάτι και την εμπειρία μου σ’ αυτό με την ψυχολογία.
Γιατί είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε και μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι.
Απλώς, μερικές φορές χρειάζεται κάποιος να μας το υπενθυμίζει!

Μάνια Μαυρίδου _ Αρχιτέκτων και Business Coach για Creatives
Μάρτιος 2020

υ.γ.
Αν θέλετε συμβουλές, ενθάρρυνση, σωστό σύστημα και έξυπνες στρατηγικές για να είστε πιο ευτυχισμένοι, αποδοτικοί και να επιτύχετε τους στόχους σας, μπορώ να σας βοηθήσω.
Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με την συμβουλευτική καριέρας και το business coaching.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


4 σχόλια

Καραπαναγιωτίδου Μαρίνα · 19/03/2024 στο 6:38 μμ

Καλησπέρα θα ήθελα να ζητήσω την συμβουλή σάς χώρισα από έναν νάρκισσο άντρα και αντί να ευχαριστήσω τον Θεό έχω πέσει σε μαρασμό έχασα τα πάντα έτσι αισθάνομαι δεν ξέρω τι να κάνω για να το αλλάξω τρέμω μην υποκύψω πάλι.

  Mania Mavridou · 20/03/2024 στο 11:51 πμ

  Γεια σας,
  Δεν είμαι η πιο αρμόδια για να δίνω συμβουλές σε θέματα σχέσεων.
  Εξάλλου, το blog επικεντρώνεται περισσότερο στον επαγγελματικό τομέα.
  Αυτό που γνωρίζω με σιγουριά είναι ότι και τις πιο δύσκολες καταστάσεις τελικά τις ξεπερνάμε.
  Καλό είναι να μη δίνουμε μεγάλη αξία και να θεωρούμε αναντικατάστατο οτιδήποτε στη ζωή μας – ανθρώπους, αγαθά, καταστάσεις κλπ. – γιατί τίποτα δεν είναι αναντικατάστατο.
  Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπους που διαπιστώσαμε ότι δεν αξίζουν ή απλώς δεν μας ταιριάζουν και δεν μας βοηθούν να εξελιχθούμε.
  Για να γίνει ευκολότερο κάτι τέτοιο θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο αξία στον εαυτό μας. Και αυτό ομολογουμένως, θέλει δουλειά.
  Όμως, είναι κάτι στο οποίο αξίζει να επενδύσουμε.
  Αν νιώθουμε πραγματικά καλά με τον εαυτό μας, αν τον νοιαζόμαστε και τον αγαπάμε, τότε όλα γίνονται πιο απλά και δεν εμπλεκόμαστε καν σε κακές σχέσεις και ζημιογόνες εξαρτήσεις.
  Φροντίζουμε να μας παρέχουμε μόνο τα καλύτερα!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ · 16/07/2023 στο 8:46 πμ

Γεια σας.
Τον τελευταίο καιρό, εχωντας και ένα σωρό προβλήματα , βλέπω τον εαυτό μου να άλλαξε. Δεν μιλάω, θέλω να μιλήσω αλλά δεν μου βγαίνει,είμαι κατσουφιασμενος, δεν έχω διάθεση.ολο αυτό έχει αντίκτυπο κακό στην οικογένεια μου κλπ
Θέλω να το αλλάξω αυτό, παλιά ήμουν όλο διάθεση, χαμογελαστός .
Τι πρέπει να κάνω; Να πάω σε κάποιον γιατρό; Σας παρακαλώ αν θέλετε πες τε μου τι να κάνω και έχω όλη την διάθεση για να το κάνω.

  Mania Mavridou · 16/07/2023 στο 10:04 πμ

  Θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε έναν καλό ψυχοθεραπευτη, κατά προτίμηση ψυχίατρο που ειδικεύεται στην ψυχοθεραπεία.
  Δεν προτείνω ψυχολόγο, γιατί ένας ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφησει και κάποιο αντικαταθλιπτικο εφόσον χρειαστεί, που θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  Είναι αυτό που έκανα κι εγώ πριν 2 δεκαετίες και από τότε άλλαξε η ζωή μου θεαματικά προς το καλύτερο!
  Μπορεί να είναι κάτι απλό και παροδικό αυτό που έχετε, όπως μια κρίση άγχους (μόνο ένας ειδικός θα κρίνει), αλλά καλό είναι να το προλάβετε ώστε να μην εξελιχθεί σε κατάθλιψη.

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights