Στο 1ο μέρος του άρθρου εξετάσαμε τους λόγους που ωθούν τους περισσότερους να μην επενδύσουν στην εικόνα της επιχείρησής τους, με αποτέλεσμα να τη σαμποτάρουν.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι ξεκάθαρες συνέπειες του ερασιτεχνικού σχεδιασμού, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε.

Αν για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψήφιων πελατών σας δεν αναγνωρίζει την αξία των υπηρεσιών ή των προϊόντων που προσφέρετε και δεν διατίθεται να πληρώσει το αντίτιμο που ζητάτε, είναι πιθανόν να προσελκύετε λάθος κοινό.

Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εικόνα που εκπέμπετε.

Photo by Wesson Wang on Unsplash

Θα δυσκολευτείτε περισσότερο να πείσετε για την αξία σας αν “φαίνεστε” ερασιτέχνες

Όπως σημειώνεται στο 1ο μέρος του άρθρου, αυτός είναι από τους σημαντικότερους λόγους που θα πρέπει να προσέξετε την εικόνα σας.

Πριν από μερικούς μήνες, ένας φίλος μου που είναι ιδιοκτήτης μιας μικρής, οικογενειακής επιχείρησης μου έδειξε το λογότυπο που είχαν σχεδιάσει μόνοι τους.
Επρόκειτο για μία απολύτως ερασιτεχνική ιδέα, ήταν παρωχημένο και κακοσχεδιασμένο.
Του απάντησα με απόλυτη ειλικρίνεια ότι θα έβλαπτε την επιχείρησή τους.

Παραδέχτηκε ότι ήδη κάποιοι έμποροι αρνήθηκαν να εκθέσουν τα προϊόντα τους στο κατάστημά τους, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσαν να τα πουλήσουν, εξαιτίας του ερασιτεχνικού σχεδιασμού της συσκευασίας.

Επειδή δεν μπορούσουν ακόμη να διαθέσουν τα χρήματα για επαγγελματικό σχεδιασμό λογοτύπου, τον συμβούλεψα να κάνει έρευνα, βλέποντας πώς παρουσιάζονται αντίστοιχες ποιοτικές εταιρείες και κατόπιν να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι όσο γίνεται πιο απλό.

Με αυτό τον τρόπο, θα είναι πολύ ευκολότερο όταν έχουν τα χρήματα, να αναθέσουν σε κάποιον επαγγελματία γραφίστα το λογότυπο και την εταιρική τους ταυτότητα.

Πιθανόν να μην αναγνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στον ποιοτικό και τον πρόχειρο σχεδιασμό. Δεν συμβαίνει απαραίτητα το ίδιο με τους πελάτες σας

Σοφό είναι να μην υποτιμάτε τα αισθητικά κριτήρια και τις γνώσεις των πελατών σας.

Πολλοί από αυτούς είναι σίγουρα περισσότερο εκπαιδευμένοι στον καλό σχεδιασμό απ’ ό,τι εσείς – ειδικά αν συναλλάσσεστε με αρχιτέκτονες, designers ή καλλιτέχνες και γενικότερα, άτομα που δραστηριοποιούνται στον δημιουργικό τομέα.

Είτε είμαστε ειδικοί είτε όχι, όλοι μας νιώθουμε θετικά συναισθήματα όταν κοιτάζουμε έναν αρμονικό χρωματικό συνδυασμό ή ένα καλοσχεδιασμένο αντικείμενο, έντυπο ή χώρο.

Η δύναμη της εικόνας είναι τεράστια και μας επηρεάζει υποσυνείδητα, γι’ αυτό το λόγο η έρευνα στον τομέα της ψυχολογίας του design αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία του μάρκετινγκ.

Μπορείτε σίγουρα να ξεχωρίσετε έναν κομψά διακοσμημένο επαγγελματικό χώρο από έναν κακόγουστο, ακόμη κι αν το στυλ του δεν είναι του γούστου σας.

Ίσως δεν καταλαβαίνετε γιατί ένα διαφημιστικό έντυπο σας ελκύει και σας προδιαθέτει θετικά, ενώ ένα άλλο σας προκαλεί πονοκέφαλο, χωρίς να καταφέρνει να μεταφέρει επιτυχώς το μήνυμά του. Αλλά νιώθετε τη διαφορά.

Πρόσφατα έπεσα πάνω στην ιστοσελίδα κάποιας διακοσμήτριας η οποία διαφήμιζε μια χρωματική υπηρεσία.

Το κείμενο για τις ιδιότητες των χρωμάτων ήταν αναμφίβολα κλεμμένο από κάποιο blog ποικίλης ύλης, όπου μπορεί κανείς να βρει από συμβουλές μόδας και μακιγιάζ, μέχρι συνταγές μαγειρικής και ωροσκόπια.
Επιπλέον, προφανώς πίστευε ότι ένα πολύχρωμο κείμενο, συνοδευμένο από κακής ποιότητας φωτογραφίες εσωτερικών χώρων σε έντονα χρώματα και όλα αυτά σε ένα επίσης πολύχρωμο φόντο θα τόνιζε την αναγκαιότητα του χρώματος στη διακόσμηση!
Αυτό που ουσιαστικά κατάφερε είναι να δείξει σε όλους με ένα κλικ, ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα για χρωματικούς συνδυασμούς, της λείπει το γούστο και είναι μια κακή και τεμπέλα επαγγελματίας. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι δίκαιο το ότι προειδοποιεί εκ των προτέρων τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της πως δεν είναι ικανή να δίνει συμβουλές διακόσμησης.

Θα ήταν όμως άδικο, ένας επαγγελματίας που δραστηριοποιείται σε άλλον κλάδο που δεν προϋποθέτει ικανότητες στο design, να δημιουργήσει μία κακή πρώτη εντύπωση εξαιτίας της άγνοιάς του.

Η άγνοια βασικών αρχών του marketing οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις

Photo by Balázs Kétyi on Unsplash

Αν είστε άντρας πιθανόν αντιπαθείτε το μωβ-βιολετί, ένα από τα 3 πιο αγαπημένα χρώματα γυναικών και πολλών καλλιτεχνών.
Αν είστε γυναίκα πιθανότατα αγνοείτε ότι σχεδόν το 6% του ανδρικού πληθυσμού έχει πρόβλημα στο να ξεχωρίσει τις πράσινες αποχρώσεις.

Επίσης, δεν θα είχατε καμία τύχη αν απευθύνεστε σε δημιουργικά επαγγέλματα, χρησιμοποιώντας στο διαφημιστικό σας υλικό (ή ακόμη χειρότερα, στο λογότυπό σας) την πιο μισητή και πολυχρησιμοποιημένη από ερασιτέχνες γραμματοσειρά παγκοσμίως, την Comic Sans.
Εκτός του ότι κανένας δεν θα σας έπαιρνε στα σοβαρά, το διαφημιστικό σας υλικό θα ήταν ο περίγελος σε ιδιωτικές ομάδες art directors και graphic designers στο Facebook.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ο σχεδιασμός και η διακόσμηση του επαγγελματικού σας χώρου, ακόμη και η περιοχή στην οποία βρίσκεστε, στέλνουν ανάλογα μηνύματα στους υποψήφιους πελάτες σας για τη δουλειά σας και τις τιμές σας.

Το να στηρίζετε τις αποφάσεις που αφορούν τον σχεδιασμό αποκλειστικά στο προσωπικό σας γούστο και προτιμήσεις είναι ένα τεράστιο, αν και πολύ συχνό, λάθος.

Ο επαγγελματικός σας χώρος και η εταιρική σας ταυτότητα θα πρέπει να αντανακλούν την προσωπικότητά σας (εφόσον πρόκειται για προσωπική επιχείρηση), τη φιλοσοφία και τις αξίες σας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν βασικές αρχές του σχεδιασμού που αφορούν το χώρο που δραστηριοποιείστε, όπως και τις προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά του κοινού στο οποίο απευθύνεστε.
Αλλιώς η επικοινωνία σας δεν είναι αποτελεσματική.

Δεν είναι όμως πάντα τόσο εύκολο να στείλετε το σωστό μήνυμα στο κοινό που στοχεύετε, αν δεν έχετε εκπαιδευτεί σε αυτό.

Κάτι που επίσης παραβλέπεται από πολλούς είναι η συνέπεια στο σχεδιασμό.
Το ύφος, τα χρώματα που χρησιμοποιείτε, η γενική αίσθηση του διαφημιστικού σας υλικού, της ιστοσελίδας σας και του χώρου σας θα πρέπει να συνδέονται, ειδικά αν στοχεύετε να κάνετε το brand σας αναγνωρίσιμο.

Απαξιώνοντας την εικόνα σας καταστρέφετε την αξιοπιστία σας και δείχνετε ασέβεια προς τους πελάτες σας

Πριν μερικούς μήνες βρήκα στο γραμματοκιβώτιό μου τον ετήσιο κατάλογο μίας από τις γνωστότερες παγκοσμίως αλυσίδας επίπλων και ειδών για το σπίτι.
Τον άνοιξα και δεν πίστευα στα μάτια μου!
Το στήσιμο του καταλόγου ήταν μια πρόχειρη, ερασιτεχνική δουλειά, ενώ οι μισές σελίδες ήταν κακοτυπωμένες και δεν διαβάζονταν.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα!
Πότε δεν με ενθουσίασαν τα προϊόντα τους, τα βρίσκω ακριβά για την πραγματική τους αξία, αφού πρόκειται για ένα super market επίπλων.
Παρατηρούσα όμως ότι έχουν μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ ώστε να απευθύνονται στον πολύ κόσμο.

Ωστόσο, μόλις είδα τον άθλιο κατάλογο έχασα κάθε εκτίμηση για την πολυεθνική εταιρεία. Θεώρησα μάλιστα την απόφασή τους να διανείμουν έναν τόσο πρόχειρο κατάλογο ως έλλειψη σεβασμού προς τους πελάτες τους.

Πριν καταφύγετε σε μια προσωρινή, φτηνή και πρόχειρη λύση θα πρέπει να θυμάστε ότι ο πελάτης δεν αγοράζει μόνο μια υπηρεσία ή προϊόν, αλλά την συνολική εμπειρία – και οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές.

Σκεφτείτε για παράδειγμα να σας σερβίρεται το ίδιο ακριβώς γεύμα σε ένα προσεγμένο, καθαρό περιβάλλον, όμορφα διακοσμημένο, από χαμογελαστούς και ευγενικούς σερβιτόρους ή αντιθέτως, σε έναν βρώμικο, πρόχειρα στημένο χώρο από αγενέστατο και ανεπαρκές προσωπικό.
Σε ποιο εστιατόριο θα ήσασταν διατεθειμένοι να ξαναπάτε και να το συστήσετε και σε φίλους, ακόμη κι αν είχατε χρεωθεί περισσότερα για το ίδιο πιάτο;
Ποιο γεύμα θα θυμόσασταν πιο ευχάριστα και πιο πιάτο θα σας είχε φανεί πιο νόστιμο. (Αν νομίζετε ότι το περιβάλλον δεν επηρεάζει και τη γεύση σας, κάνετε μεγάλο λάθος!)

Απαξιώνοντας την εικόνα και ταυτότητα της επιχείρησής σας, καταστρέφετε την αξιοπιστία και την καλή σας φήμη, κάτι που πιθανότατα σας πήρε χρόνια να κτίσετε.
Αντιθέτως, σεβόμενοι τους υποψήφιους και ήδη υπάρχοντες πελάτες σας είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσετε τον δικό τους σεβασμό και εμπιστοσύνη.
Συνήθως εισπράττουμε αυτό που εκπέμπουμε.

Εδώ βέβαια πρέπει να σημειώσω, ότι στόχος όλων των επαγγελματιών δεν είναι να προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα.
Υπάρχουν επιχειρήσεις που το προϊόν τους είναι το φτηνό, πρόχειρο και γρήγορο.
Ακόμη κι εκεί, ο τρόπος που παρουσιάζονται και διαφημίζονται είναι ανάλογος του κοινού στο οποίο απευθύνονται και των στόχων τους.
Ας πούμε, γίνεται λόγος για τις κακόγουστες διαφημίσεις μεγάλης αλυσίδας που ισχυρίζεται ότι πουλάει πάμφθηνα.
Μα, αυτό ακριβώς το μήνυμα θέλουν να περάσουν, ότι πουλάνε ευτελή προϊόντα σε χαμηλές τιμές! Και το πετυχαίνουν με την ανάλογη διαφημιστική καμπάνια!

Photo by Patrik Michalicka on Unsplash

Εσείς πόσο εκμεταλλεύεστε τον σιωπηλό βοηθό σας;

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ειδικούς του marketing είναι ότι συνήθως μετράει περισσότερο ποιοι είστε από το τι κάνετε.
Αν συστήνεστε με τον λάθος τρόπο, χάνετε την ευκαιρία να αποδείξετε πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε.

Σκοπός μου δεν είναι να σας τρομοκρατήσω ή να σας απογοητεύσω, παρόλο που είμαι σίγουρη ότι αρκετοί από εσάς έχετε αρχίσει να κοιτάζετε εξεταστικά τον τρόπο που παρουσιάζετε τη δουλειά σας, προσπαθώντας να καταλάβετε τι θα μπορούσε να τη σαμποτάρει.
Έτσι κι αλλιώς,  χρειάζονται πολύ περισσότερα από έναν καλοφτιαγμένο χώρο ή μια άψογα σχεδιασμένη πινακίδα ή ιστοσελίδα για να θεωρηθεί επιτυχημένος ένας επαγγελματίας ή μια επιχείρηση.

Πρόθεσή μου είναι να τονίσω γιατί δεν θα έπρεπε να υποτιμάτε ένα τόσο σημαντικό εργαλείο, όπως το μάρκετινγκ της εικόνας.
Πρόκειται για τον πρωταρχικό και πιο αποτελεσματικό τρόπο να τραβήξετε την προσοχή και να προσλκύσετε πελάτες.


Από κει κι έπειτα στο χέρι σας είναι να μην τους απογοητέψετε!

Η απόφαση είναι δική σας.
Ίσως είναι σοφό να ξανασκεφτείτε αν αξίζει να επενδύσετε σε επαγγελματικού επιπέδου σχεδιασμό που φέρνει αποτελέσματα.
Σε πολλές περιπτώσεις ένας σωστός και έμπειρος επαγγελματίας θα σας γλιτώσει όχι μόνο από λάθη, αλλά και από άσκοπα έξοδα.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε ακόμη να αναθέσετε τον σχεδιασμό σε κάποιον επαγγελματία, κάντε μια εκτεταμένη έρευνα για το πώς παρουσιάζονται επιτυχημένες επιχειρήσεις στον τομέα σας, συμβουλευτείτε κάποιους φίλους ή πελάτες που εμπιστεύεστε και δημιουργήστε ό,τι πιο απλό μπορείτε!
Μην παίζετε, αυτοσχεδιάζετε και προπαντός, μην προσπαθήσετε να καινοτομήσετε, με κάτι που δεν γνωρίζετε.
Keep it simple!
Αυτή είναι η πιο σοφή συμβουλή που μπορώ να δώσω.

Καλό είναι να θυμάστε ότι όσο πιο ελκυστική και μελετημένη είναι η εικόνα που παρουσιάζετε, τόσο ευκολότερο είναι να ανεβάσετε την αξία της επιχείρησής σας, κερδίζοντας “ποιοτικούς” πελάτες και να ξεχωρίσετε ανάμεσα στους ανταγωνιστές σας.

Μάνια Μαυρίδου
Μάρτιος 2017

υ.γ.
Θέλετε να βελτιώσετε την εικόνα της επιχείρησής σας;
Θέλετε συμβουλές, ενθάρρυνση, σωστό σύστημα και έξυπνες στρατηγικές για να επιτύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους;
Κάποια από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρω είναι πιθανότατα κατάλληλη για σας.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights