Διαβάζουμε κι ακούμε συνήθως για συνταγές και στρατηγικές επαγγελματικής επιτυχίας.
Όμως, στην πραγματικότητα συναντούμε πολύ συχνότερα επαγγελματίες που ακολουθούν συνταγές αποτυχίας και δεν το γνωρίζουν καν!
Πολλές φορές είναι πιο έξυπνο να ξέρουμε τι πρέπει ν’ αποφύγουμε πριν μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε επαγγελματικά.
Είναι εξάλλου σοφότερο να διδασκόμαστε από τα λάθη των άλλων, κερδίζοντας χρόνο και γλιτώνοντας κόπο και απογοητεύσεις.
Ειδικά όταν πρόκειται για κλασικές και διαχρονικές συνταγές αποτυχίας.
Ακολουθεί μια λίστα των βασικών συστατικών της συνταγής αποτυχίας ενός επαγγελματία.
Τι κάνει ο επαγγελματίας που βαδίζει ολοταχώς προς την αποτυχία;
1. Περιμένει εύκολο και γρήγορο κέρδος με ελάχιστο κόπο.
Στην ουσία είναι τεμπέλης, αφού βαριέται να εργαστεί όσο χρειάζεται και αφελής, γιατί πιστεύει ότι αυτός θα τα καταφέρει καλύτερα από εκείνους που δουλεύουν σκληρά.
Ίσως παρασύρεται από ιστορίες δήθεν επιτυχημένων που έγιναν πλούσιοι και διάσημοι σε μια νύχτα! Γεμάτο από αυτές το διαδίκτυο!
Θα βρείτε συχνά τέτοιους ανθρώπους να πηγαίνουν από την μία δουλειά κι από την μια ιδέα στην άλλη, χωρίς να εμβαθύνουν, κυνηγώντας δήθεν ευκαιρίες που θα τους κάνουν πλούσιους.
2. Κάνει ό,τι όλοι οι άλλοι, ακριβώς όπως όλοι άλλοι (πολλές φορές χειρότερα από τους άλλους), ωστόσο περιμένει ο πελάτης να τον επιλέξει, να αναγνωρίσει την αξία του και να τον πληρώσει παραπάνω.
Πολλοί μέτριοι ή και κακοί επαγγελματίες υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και τη δουλειά τους, αγνοώντας τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν είναι επαρκείς και πρέπει να βελτιωθούν.
Το γεγονός ότι σπουδάσατε ή διδαχτήκατε κάτι δεν σας κάνει αυτομάτως καλό επαγγελματία – σας δίνει απλώς κάποιες βάσεις. Χρειάζονται πολύ περισσότερα για να ξεχωρίσετε και να επιτύχετε, ειδικά αν δραστηριοποιείστε σε τομείς με μεγάλη προσφορά και ανταγωνισμό.
Διαβάστε:
Φοβάστε να ξεχωρίσετε; Αξιοποιήστε δημιουργικά την διαφορετικότητά σας!
3. Πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος από τους πελάτες του, τους οποίους υποτιμά, εξαπατά ή βλέπει ανταγωνιστικά και όχι ως συνεργάτες, αγνοώντας τις, συχνά καλοπροαίρετες, παρατηρήσεις τους.
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χαζό επειδή δεν έχω ιδέα πώς ο οδοντίατρός μου καταφέρνει να φροντίσει τα δόντια μου ή ο μηχανικός να διορθώσει τη βλάβη του αυτοκινήτου μου. Αντίστοιχα, έχω πανέξυπνους και πολύ επιτυχημένους στο τομέα τους πελάτες, που όμως δεν μπορούν να σχεδιάσουν ή να ανακαινίσουν τον χώρο τους μόνοι τους.
Συνήθως οι αποτυχημένοι επαγγελματίες μαζεύονται σε γκρουπς στα social media και βρίζουν τους πελάτες τους – την ώρα που οι επιτυχημένοι δουλεύουν για να βελτιωθούν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι προσελκύουν τις χειρότερες κατηγορίες πελατών και ανθρώπων.
Ελκύουμε αυτό που εκπέμπουμε και οι πελάτες μας είναι ο καθρέφτης μας.
Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτική με επαγγελματίες που μιλούν υποτιμητικά ή με εκνευρισμό για τους πελάτες τους.
4. Θεωρεί ότι η δεξαμενή των υποψήφιων πελατών του είναι αστείρευτη με αποτέλεσμα να αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες τους, αφήνοντάς τους απογοητεύμενους και ανικανοποίητους.
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από έναν δυσαρεστημένο πελάτη, ειδικά αν πρόκειται για σοβαρό και λογικό άνθρωπο με μεγάλο κύκλο. Εκτός από μελλοντικές δουλειές που θα μας ανέθετε, αλλά και από φίλους και συνεργάτες του που θα μας σύστηνε, αποκτούμε κακό όνομα στην αγορά.
Μη μου πείτε ότι δεν αποτρέπετε φίλους σας να απευθυνθούν σε κάποιον ανεπαρκή επαγγελματία που σας εξαπάτησε;
Ειδικά την εποχή του διαδικτύου τα κακά νέα και κριτικές κυκλοφορούν πανεύκολα!
5. Δεν γνωρίζει τι σημαίνει επαγγελματισμός. Η συνέπεια, η αξιοπιστία, η ευγένεια, η ηθική και η ακεραιότητα, το σύστημα και η οργάνωση είναι για τα κορόιδα, ενώ αυτός είναι μάγκας και δεν χάνει τον χρόνο του μ’ αυτά!
Συχνά θ’ ακούσετε τέτοιους επαγγελματίες να λένε με στόμφο ότι δεν αξίζει να φέρεσαι με επαγγελματισμό, αφού στην Ελλάδα αυτό δεν πληρώνεται!
Καθόλου τυχαίο ότι θα έχει συνεχώς να κάνει με πελάτες που δεν εκτιμούν τον επαγγελματισμό, αλλά ψάχνουν τον φτηνό ερασιτέχνη.
Διαβάστε το άρθρο: Επαγγελματισμός: το συγκριτικό σας πλεονέκτημα σε μια χώρα ερασιτεχνών!
6. Στηρίζεται αποκλειστικά σε γνωριμίες και δημόσιες σχέσεις και ελάχιστα στην πραγματική αξία των υπηρεσιών που προσφέρει.
Όποιος είναι πράγματι δημιουργικός και εργατικός δεν έχει συνήθως πολύ χρόνο για δημόσιες σχέσεις και σπανίως θα τον βρείτε να τριγυρίζει καθημερινά σε κοσμικές εκδήλωσεις. (Εκτός αν αυτή είναι πράγματι η δουλειά του!)
Εξάλλου, τα ίδια τα έργα και οι ευχαριστημένοι πελάτες ενός καλού επαγγελματία τον διαφημίζουν επαρκώς.
7. Απευθύνεται σε όλους, πιστεύοντας ότι έτσι θα προσελκύσει περισσότερους πελάτες και παριστάνει τον ειδικό στα πάντα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των έργων που αναλαμβάνει.
Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα και συνήθως οι περιζήτητοι δημιουργικοί επαγγελματίες έχουν μια εξειδίκευση και το δικό τους στυλ. Δεν απευθύνονται λοιπόν σε όλους.
8. Γκρινιάζει συνεχώς για την κατάσταση της αγοράς, τους πελάτες και τους ανταγωνιστές, αντί να εργαστεί με τις υπάρχουσες συνθήκες, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί.
Πάντοτε φταίνε οι άλλοι και ποτέ αυτός.
Δεν κάνει τίποτα για να βελτιωθεί ο ίδιος, αλλά συνεχώς κατηγορεί τους άλλους.
Όμως, όποιος εθελοτυφλεί και δεν αναλαμβάνει της ευθύνες του δεν έχει περιθώρια εξέλιξης και μένει στάσιμος.
Εκτός αυτού, σε κανέναν δεν αρέσει να συνεργάζεται με έναν γκρινιάρη, μουτρωμένο και νευρικό επαγγελματία, ακόμη κι αν κάνει καλά τη δουλειά του. Θα προτιμήσει τον χαμογελαστό, κεφάτο και αισιόδοξο!
Διαβάστε:
Γκρίνια, η αντιπαραγωγική συνήθεια που εμποδίζει την επιτυχία σας
9. Το marketing και το branding είναι άγνωστες λέξεις γι’ αυτόν.
Είτε τα σνομπάρει, συγχέοντας το marketing με τη διαφήμιση και με απαρχαιωμένες, κακές πρακτικές, είτε θεωρεί ότι είναι δύσκολα και δαπανηρά και αφορούν μεγάλες εταιρείες και όχι ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
Θεωρεί μάλιστα κορόιδα όσους διαθέτουν χρήματα για να αναβαθμίσουν την εικόνα τους και να προσεγγίσουν το κατάλληλο κοινό.
Αυτοί οι επαγγελματίες αγνοούν πόσο πολύ σαμποτάρουν την επιχείρησή τους χωρίς να το αντιλαμβάνονται.
10. Δεν έχει πλάνο δράσης και όραμα.
Λειτουργεί στην τύχη, αυτοσχεδιάζοντας, αντί να ακούσει, να διαβάσει και να διδαχτεί από όσους είναι πραγματικά επιτυχημένοι.
Σκέφτεται βραχυπρόθεσμα και λειτουργεί κοντόφθαλμα, εστιάζοντας μονάχα στο παρόν και ελάχιστα στο μέλλον.
Συνήθως τέτοιοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν μικρή διάρκεια, ενώ σπαταλούν χρήματα και φορτώνονται δάνεια άσκοπα.
11. Τα ξέρει όλα καλύτερα από τον καθένα, με αποτέλεσμα να αρνείται να συμβουλευτεί ή να απευθυνθεί σε άλλους επαγγελματίες – ειδικούς σε τομείς που μπορούν να τον βοηθήσουν.
Εκτός από αντιπαθής και ανάξιος εμπιστοσύνης κάποιος που τα ξέρει όλα, δεν έχει πολλές πιθανότητες εξέλιξης, αφού αρνείται να εμπιστευτεί άλλους και να διδαχθεί από τα λάθη του.
12. Έχει άγνοια οικονομικής διαχείρισης των πόρων του, με αποτέλεσμα να σπαταλάει χρόνο και χρήμα εκεί που δεν χρειάζεται, κοστολογώντας λάθος τις υπηρεσίες του.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν πόσα κερδίζουν και πόσα ξοδεύουν κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα συστηματικά.
Αν όμως δεν υπάρχει κέρδος τότε κάνετε χόμπι και όχι επάγγελμα!
Διαβάστε:
7 λόγοι που δεν αμείβεστε όσο επιθυμείτε και ποιες είναι οι λύσεις!
Ελπίζω να μην ακολουθείτε την παραπάνω συνταγή επαγγελματικής αποτυχίας!
Όλοι μας έχουμε κάνει μικρά ή μεγάλα λάθη στον επαγγελματικό τομέα και όποιος δεν το παραδέχεται είτε λέει ψέμματα, είτε ακόμη χειρότερα, δεν εξελίσσεται.
Γιατί αυτό είναι το βασικότερο.
Να διδασκόμαστε από τις αποτυχίες και τις αστοχίες μας, να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, αλλά να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.
Ακόμη πιο σοφό είναι να διδασκόμαστε από τα λάθη και τις αποτυχίες των άλλων, γλιτώνοντας έτσι κόπο και χρόνο.
Αν μόλις ξεκινάτε την καριέρα σας στο ελεύθερο επάγγελμα είναι λογικό να κάνετε λάθη από άγνοια ή να μη γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις.
Είναι επίσης λογικό να μην έχετε ουσιαστικό κέρδος στην αρχή της καριέρας σας.
Αν όμως βρίσκεστε χρόνια στο επάγγελμα και εξακολουθείτε ν’ ακολουθείτε τις ίδιες, αποτυχημένες συνταγές, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να αναθεωρήσετε.
Σπανίως κάποιος πετυχαίνει από τύχη και μόνο – ευτυχώς!
Πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβεται πολλή δουλειά χρόνων και σωστή στρατηγική.
Είναι λοιπόν στο χέρι σας να το κάνετε να συμβεί!
Μάνια Μαυρίδου
Σεπτέμβριος 2020
υ.γ.
Αν θέλετε συμβουλές, ενθάρρυνση, σωστό σύστημα και έξυπνες στρατηγικές για να είστε πιο αποδοτικοί και να επιτύχετε τους στόχους σας, μπορώ να σας βοηθήσω. Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με την συμβουλευτική καριέρας ή το business coaching.
Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.
0 σχόλια