Ακούω πολλούς να γκρινιάζουν επειδή κλείστηκαν σπίτι τον τελευταίο χρόνο.
Σίγουρα ο εγκλεισμός μέσα για κάποιους που δεν το έχουν συνηθίσει μοιάζει με μαρτύριο, ειδικά αν αυτό συμβαίνει για μήνες.

Για άλλους πάλι το να μείνουν μέσα μοιάζει με ευλογία! Αλήθεια, πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να μείνετε σπίτι, να ξεκουραστείτε και να κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί;

Θα μου πείτε, άλλο να κάνετε διακοπές και άλλο να σας επιβάλλεται!
Ωστόσο, όντας αισιόδοξη και ευπροσάρμοστη, πιστεύω ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σπίτι σας, διασκεδάζοντας και ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον!

Είναι αυτό που έκανα οικειοθελώς, όταν η οικονομική ύφεση χτύπησε την πόρτα του αρχιτεκτονικού μου γραφείου πριν από 6 χρόνια – και την ευγνωμονώ!
Τα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο δημιουργικά και παραγωγικά της καριέρας μου!

Υπάρχουν σήμερα πάρα πολλοί τρόποι να περάσετε τον χρόνο σας ευχάριστα και ουσιαστικά, χωρίς να πλήξετε ούτε στιγμή!
Φτάνει να το αποφασίσετε και να πάψετε να γκρινιάζετε.

Μάλιστα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας αυτές τις στιγμές – που πιθανόν δεν θα ξαναέχετε στη διάθεσή σας – βάζοντας τις βάσεις για μία καινούργια ή πιο επιτυχημένη καριέρα!

10 δημιουργικοί τρόποι ν'αξιοποιήσετε την παραμονή σας σπίτι
Photo by Alessandro Bianchi on Unsplash

1. Βελτιώστε τα αγγλικά σας ή ξεκινήστε να μαθαίνετε αν δεν γνωρίζετε

Τα αγγλικά είναι πλέον μια παγκόσμια γλώσσα που μας βοηθά να επικοινωνούμε με ανθρώπους απ’ όλη την υφήλιο.
Είναι η γλώσσα του internet, θέλουμε δεν θέλουμε.
Από αυτή την άποψη, κάποιος που δεν γνωρίζει αγγλικά σήμερα είναι σχεδόν αναλφάβητος. Εκτός αυτού, στερεί από τον εαυτό του τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε αναρίθμητο αριθμό ιστοσελίδων, εφαρμογών, πληροφοριών, ειδήσεων, μαθημάτων και σεμιναρίων, δωρεάν ή σε πολύ χαμηλό κόστος, με ένα μόνο κλικ.
Το ελληνικό διαδικτυακό τοπίο είναι εξαιρετικά φτωχό σε σχέση με το παγκόσμιο, κάτι που θα διαπιστώσετε όταν αρχίσετε να ξανοίγεστε σ’ αυτό.

Οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι γνωρίζουν αγγλικά και στο βιογραφικό τους παραθέτουν οπωσδήποτε κάποιο πτυχίο.
Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν διαβάζει αγγλικά άρθρα και βιβλία!
Παρατηρώ ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που διαβάζουν τα αγγλικά μου άρθρα, συγκρίνοντας τα με τα ποσοστά εκείνων που διαβάζουν τα ελληνικά.

Είναι λοιπόν ευκαιρία να βελτιώσετε τα αγγλικά σας, ξεκινώντας να διαβάζετε αλλά και να παρακολουθείτε βίντεο ή μαθήματα αγγλικών.
Αν γνωρίζετε καλά τη γλώσσα σας ανοίγονται πάμπολλες ευκαιρίες καριέρας μέσω διαδικτύου. Σας μιλώ από προσωπική εμπειρία!

Για παράδειγμα, οι περισσότερες από τις άπειρες ευκαιρίες επιμόρφωσης που παρουσιάζω παρακάτω δεν είναι εφικτές αν δεν έχετε ένα καλό επίπεδο αγγλικών.

Διαβάστε:
Πώς κατάφερα να εργάζομαι σε αμερικάνικα blogs ζώντας στην Ελλάδα

2. Μάθετε να πληκτρολογείτε με τυφλό σύστημα

Η ταχύτητα με την οποία γράφουμε και η ικανότητα να γράφουμε σωστά ελληνικά ή αγγλικά έχει μεγάλη σημασία στην παραγωγικότητά μας.
Από το να ετοιμάσετε ένα επαγγελματικό email ή μια προσφορά, μέχρι να ξεκινήσετε να γράφετε μακροσκελή άρθρα, σεμινάρια ή βιβλία, στο 1/3 του χρόνου ή και παραπάνω που το κάνατε πριν, φανταστείτε πόσες ώρες ανούσιας δουλειάς γλιτώνετε!
Βεβαίως σήμερα υπάρχουν ευκολίες, όπως να υπαγορεύετε ένα κείμενο και αυτό να πληκτρολογείται (Voice typing σε Google Docs, Speechnotes κλπ.)
Είναι μια λύση για κάποιον που γράφει αργά.
Φτάνει να μιλάει καθαρά και να έχει καλή προφορά, ειδικά αν θέλει να υπαγορέψει κάτι σε άλλη γλώσσα!

Έμαθα τυφλό σύστημα στα δεκαπέντε μου χρόνια σε παλιά γραφομηχανή!
Πληκτρολογώ πιο γρήγορα σε ελληνικά και αγγλικά απ’ ό,τι μιλάω ή υπαγορεύω σε μια μηχανή – το έχω δοκιμάσει.
Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που γράφω πολύ!
Αλλά φυσικά, όσο περισσότερο γράφω, τόσο γρηγορότερα πληκτρολογώ!

Εκτός αυτού, το γράψιμο με το χέρι ή η πληκτρολόγηση ασκούν το μυαλό.
Είναι λοιπόν μια καλή ευκαρία να το δοκιμάσετε, αφού πλέον υπάρχουν δωρεάν συστήματα εκμάθησης στο διαδίκτυο και είναι διασκεδαστικό.
Θα μπορείτε πολύ σύντομα να γράφετε με ταχύτητα και σωστά – βάζοντας τόνους.

Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα αυτόν τον δωρεάν τρόπο εκμάθησης τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης.

Διαβάστε:
Γκρίνια, η αντιπαραγωγική συνήθεια που εμποδίζει την επιτυχία σας

3. Γυμνάστε το μυαλό σας και γνωρίστε τον εαυτό σας, διασκεδάζοντας

Αντί να σπαταλάτε το χρόνο σας σε ανούσια και εθιστικά τυχερά παιχνίδια και ιδεοψυχαναγκαστικές συνήθειες, όπως το συνεχές scrolling στο newsfeed του Facebook και του Instagram ή παρακολουθώντας βλακώδη video στο Tik-Tok, κάντε κάτι καλό για το μυαλό σας.

Θυμάμαι πριν χρόνια που είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, γύμναζα το μυαλό μου παίζοντας με την εφαρμογή Lumosity Brain Training.

Θα βρείτε κι άλλους τρόπους να παίζετε έξυπνα παιχνίδια, να λύνετε Sudoku αλλά και να κάνετε ενδιαφέροντα tests, ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους.
Δύο tests προσωπικότητας που προτείνω:
16 personalities
The VIA Character Strengths Survey

Ακόμη κι αν κάποια τέτοια τεστ δεν είναι απολύτως ακριβή, μας κάνουν να προβληματιστούμε και να ψαχτούμε λίγο παραπάνω.

Διαβάστε:
Καριέρα και προσωπική ζωή: μήπως είναι υπέροχο όταν ταυτίζονται;

4. Μελετήστε πάνω στον τομέα που θέλετε να εξελιχθείτε και να ξεχωρίσετε

10 δημιουργικοί τρόποι ν'αξιοποιήσετε την παραμονή σας σπίτι
Photo by Estee Janssens on Unsplash

Είναι μια άριστη ευκαιρία για να ενημερωθείτε και να εξελιχθείτε.
Πρόκειται γι’ αυτό που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνει ένας επαγγελματίας που δεν θέλει να μείνει στάσιμος.

Εξειδικεύτηκα στον τομέα της ψυχολογίας του χώρου διαβάζοντας και παρακολουθώντας έρευνες που γίνονται στον τομέα σε παγκόσμια κλίμακα.
Με ενδιέφερε πολύ η Περιβαλλοντική Ψυχολογία από τότε που ήμουν φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής και γνώρισα αυτό τον κλάδο της ψυχολογίας, μάλιστα θεωρώ ότι είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να δίνει βάση κάθε αρχιτέκτονας, παρόλο που λίγοι το κάνουν!

Έχουμε πλέον τόσες δυνατότητες να διαβάσουμε, να ενημερωθούμε ή και να επιμορφωθούμε, ακολουθώντας επιστημονικά περιοδικά και επιθεωρήσεις ή απλώς, κάνοντας αναζήτηση στο Google Scholar (Google Μελετήτης).

5. Παρακολουθήστε ένα από τα πάμπολλα διαδικτυακά σεμινάρια, μαθήματα ή εκπαιδευτικά videos

Γνωρίζω αρκετούς επιτυχημένους αυτοδίδακτους designers και μουσικούς.
Ο Alex Mathers, ένας από τους καλεσμένους στο Successful Podcast είναι ένας αυτοδίδακτος illustrator, που έχει εργαστεί για μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Google!

Έστησα 2 blogs και 1 ιστοσελίδα, έμαθα κι εξακολουθώ να μαθαίνω καθημερινά πολλά χρήσιμα πράγματα, ακολουθώντας εξειδικευμένα blogs κι έχοντας παρακολουθήσει webinars πάνω σε πολλούς τομείς, όπως το blogging, web design, digital και content marketing.

Πέρσι αποφάσισα να εκπαιδευτώ στο business coaching – και όχι να δηλώνω coach κάνοντας του κεφαλιού μου, χωρίς γνώση και μεθοδολογία, όπως ένα μεγάλο ποσοστό υποτιθέμενων coaches που ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια από το πουθενά!
Παρακολούθησα ένα εξάμηνο πρόγραμμα από απόσταση του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου και χαίρομαι που το έκανα!

Θα βρείτε πάρα πολλά διαδικτυακά προγράμματα επιμόρφωσης και σεμινάρια, που υπάρχουν χρόνια τώρα σε πολύ προσιτές τιμές, αλλά και έναν τεράστιο αριθμό videos που διδάσκουν ή εξηγούν τα πάντα δωρεάν!

6. Μάθετε κάποιο πρόγραμμα ή εφαρμογή κι εξασκηθείτε σ’ αυτό

Ένας λόγος που δεν έχω παίξει ποτέ παιχνίδια στο διαδίκτυο, είναι επειδή νιώθω ότι παίζω ενώ εργάζομαι. Βλέπω για παράδειγμα ότι υπάρχουν online παιχνίδια “διακόσμησης”!
Ο αρχιτεκτονικός ή γραφιστικός σχεδιασμός μέσω σχεδιαστικών προγραμμάτων δεν διαφέρει και πολύ από ένα παιχνίδι, ειδικά όταν έχεις εξασκηθεί αρκετά, ώστε να εργάζεσαι γρήγορα.
Εκτός αυτού, είναι ένας δημιουργικός τρόπος να περνάμε την ώρα μας, σχεδιάζοντας όμορφα και χρήσιμα πράγματα για τους πελάτες μας, το marketing της δουλειάς μας, την ιστοσελίδα ή το blog μας, αλλά και για πολλές άλλες εφαρμογές.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι, ξεκινήστε με κάποιο απλό πρόγραμμα, βάζοντας στόχο να δημιουργήσετε κάτι. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε αριστουργήματα στην αρχή!

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, αλλά και τις επαγγελματικές σας ανάγκες ή σχέδια, επικεντρωθείτε σε κάποιο νέο πρόγραμμα που θα σας λύσει τα χέρια ή εξερευνήστε όλες τις δυνατότητες μιας εφαρμογής που ήδη χρησιμοποιείτε, προσπαθώντας να γίνετε όσο το δυνατόν καλύτεροι.

Για παράδειγμα, παρατηρώ ότι ενώ πάρα πολλοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν πολύ συχνά το Powerpoint σε ομιλίες και παρουσιάσεις τους, οι περισσότεροι δεν έκαναν τον κόπο να μάθουν πώς να το αξιοποιούν σωστά. Μάλλον από τεμπελιά θα έλεγα!

Βάλτε στόχο να κάνετε μια εκπληκτική παρουσίαση και να ξεχωρίσετε, όχι απλώς μαθαίνοντας όλες τις δυνατότητές του, αλλά μελετώντας λιγάκι την οπτική επικοινωνία.
Κάντε μια αρχή, ακολουθώντας το πολύ καλό blog της εφαρμογής δημιουργίας παρουσιάσεων Visme.

7. Ξεκινήστε κάτι καινούργιο, αποκτήστε μια νέα συνήθεια ή χόμπυ

Πριν 6 χρόνια έστησα το 1o blog μου, που όχι μόνο έσωσε το αρχιτεκτονικό μου γραφείο από την κρίση, αλλά απογείωσε την καριέρα μου, ανοίγοντάς μου ορίζοντες και δημιουργώντας ευκαιρίες που ούτε καν φανταζόμουν!
Ήταν η πιο έξυπνη κίνηση στην καριέρα μου!

Αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση και συνέχιζα να εργάζομαι όπως πριν, δεν θα έκανα τίποτα απ’ όσα ακολούθησαν!
Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από μια αναγκαστική αλλαγή στην ρουτίνα μας για ν’ αποκτήσουμε νέες συνήθειες.
Αντί να λιώνετε στον καναπέ, παρακολουθώντας ειδήσεις ή έστω, ταινίες και σειρές στο Netflix, ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό.
Οι παθητικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα και η παρακολούθηση ταινιών ή videos είναι καλές, εφόσον αποτελούν διαλείμματα στη ρουτίνα μας και όχι ως μοναδικές δραστηριότητες.

Η οποιαδήποτε ενεργητική, δημιουργική ενασχόληση είναι απαραίτητη για την σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία μας.

Σχεδόν κάθε χρόνο αποκτώ ένα νέο χόμπι ή μαθαίνω κάτι καινούργιο, αποκτώντας ταυτόχρονα νέους φίλους.
Εκτός από διάφορα σεμινάρια κι επιμορφώσεις, έχω κάνει μαθήματα ιππασίας, φωτογραφίας, κατασκευής κοσμημάτων, υπήρξα μέλος σε wine club.
Φέτος αποφάσισα να ξαναθυμηθώ το πιάνο που είχα αφήσει για πολλά χρόνια, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα: μαθαίνοντας synthesizer σε ένα rock ωδείο που άνοιξε στη γειτονιά μου.

Αν λοιπόν το έχετε ρίξει στο διάβασμα, γιατί δεν δοκιμάζετε να γράψετε κάτι; Ίσως αρχικά τις σκέψεις σας αυτή την περίοδο.
Αν περνάτε το χρόνο σας χαζεύοντας φωτογραφίες, video και ταινίες, γιατί δεν δοκιμάζετε να δημιουργήσετε κάτι εσείς;

Έχετε στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ισοζύγιο – όσα παίρνουμε, τόσα να δίνουμε. Διαφορετικά θ’ αρχίστε να νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά και πιθανότατα δεν θα μπορείτε να προσδιορίσετε τι ακριβώς!

Ή τέλος, υιοθετήστε ένα ζωάκι! Είναι η καλύτερη συντροφιά, ό,τι κι αν κάνετε παράλληλα.
Δε νομίζω πως είναι τυχαίο ότι την περίοδο της καραντίνας ξαναβρέθηκα με γάτα στο σπίτι, μετά από αρκετά χρόνια!

Bridget, μια γλυκιά και ήρεμη συντροφιά, με ελάχιστες απαιτήσεις

8. Οργανώστε τη δουλειά σας ώστε να γίνετε πιο παραγωγικοί

Μπορεί να μην είναι το πιο ευχάριστο κομμάτι της δουλειάς σας, αλλά είναι απαραίτητο!
Αν για αρκετό καιρό αναβάλλετε κάποιες εργασίες, όπως συστηματοποίηση κάποιων διαδικασιών, δημιουργία φορμών ή templates που θα διευκολύνουν τη ροή της εργασίας σας, ίσως είναι ο καιρός να το κάνετε.

Μπορείτε μάλιστα, βρίσκοντας αρκετά υποδείγματα online, ακόμη και στα google docs, να κάνετε τη διαδικασία πιο ευχάριστη και δημιουργική.

Η δημιουργία ενός προτύπου προσφοράς, τιμολογίου, παρουσίασης της δουλειάς μου, newsletter template, blog post template, μετατρέπεται σε μια ευχάριστη απασχόληση, αφού θ’ ασχοληθώ αρκετά με το δημιουργικό – σχεδιαστικό κομμάτι, επιλέγοντας χρώματα, γραμματοσειρές, σχήματα κλπ.
Αυτό μάλιστα είναι το μυστικό μου και το κίνητρο που με βοηθά να πάρω την απόφαση. Ξεκινώ από το ευχάριστο κομμάτι, που είναι ο σχεδιασμός, οπότε η πιο βαρετή φάση της δουλειάς που ακολουθεί γίνεται ευκολότερα.

Photo by Emma Matthews on Unsplash

9. Μήπως είναι καιρός για branding και marketing;

Αν ανήκετε στους επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα και δεν αισθάνεσθε ικανοποιημένοι ή και περήφανοι για τον τρόπο παρουσίασης της δουλειάς σας, την επαγγελματική σας κάρτα και την online παρουσία σας, ήρθε η ώρα να το κάνετε!

Μελετήστε παραδείγματα που σας αρέσουν και, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον σχεδιασμό, keep it simple! Όσο πιο απλό αυτό που δημιουργήσατε, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να κάνετε λάθη.
Αν βέβαια δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις και δυνατότητες, καλύτερα να εμπιστευτείτε το branding της επιχείρησής σας σε κάποιον πεπειραμένο επαγγελματία, αποφεύγοντας ολέθρια λάθη.

Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία για να καταστρώσετε μία απλή στρατηγική marketing – και μην μπερδεύεστε, marketing δεν είναι μόνο η παρουσία σας στα social media!

Πώς μπορείτε να προσελκύσετε πιο ποιοτικούς πελάτες;
Πώς θα γνωρίσει περισσότερος κόσμος τι κάνετε καλύτερα από άλλους;
Πού βρίσκονται οι ιδανικοί σας πελάτες και πώς πρέπει ν’ απευθυνθείτε σ’ αυτούς;

Αν πάλι δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και θέλετε μια μικρή (ή μεγάλη βοήθεια) στους παραπάνω τομείς, δείτε τι σας προσφέρουν οι παρακάτω υπηρεσίες:

> Συμβουλευτική στο image marketing
> Συμβουλευτική καριέρας για επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα

10. Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας και βελτιώστε τη ζωή σας!

Το μεγαλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου πριν σχεδόν δύο δεκαετίες, ήταν η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία.
Ήταν κάτι που όχι μόνο με βοήθησε, αλλά μεταμόρφωσε τη ζωή μου στον προσωπικό και επαγγελματικό τομέα – και, φυσικά τη διάθεσή μου!

Όταν ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου ως business coach, αντιλήφθηκα ότι ουσιαστικά αυτό ήταν που είχα τότε ανάγκη, αφού δεν είχα κάποιο σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα.
Χρειαζόμουν ένα ξύπνημα, ένα ταρακούνημα και ενδυνάμωση, αλλαγή νοοτροπίας και πίστη στον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου – όμως δεν υπήρχε ακόμη κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα!

Σήμερα έχουμε πολύ περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, είτε μόνοι μας (δυσκολότερο και χρονοβόρο), είτε απευθυνόμενοι σε κάποιον ειδικό για γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Φτάνει να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε τη σωστή επιλογή. (Γιατί δυστυχώς, πολλοί δηλώνουν “ειδικοί” χωρίς να είναι!)

Ίσως αυτή η περίοδος να είναι ευκαιρία να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα τέτοιο δώρο, ξεφεύγοντας απ’ όσα σας μπλοκάρουν και καθυστερούν την προσωπική κι επαγγελματική εξέλιξη κι επιτυχία σας.

Γιατί, όπως συνηθίζω να λέω, συχνά οι λύσεις βρίσκονται σε αυτό που αποφεύγουμε να κάνουμε!

Μάνια Μαυρίδου
Απρίλιος 2020

υ.γ.
Αν θέλετε συμβουλές, ενθάρρυνση, σωστό σύστημα και έξυπνες στρατηγικές για να είστε πιο ευτυχισμένοι, αποδοτικοί και να επιτύχετε τους στόχους σας, μπορώ να σας βοηθήσω.
Δείτε τι μπορείτε να πετύχετε με την Συμβουλευτική Καριέρας ή το Business Coaching.

Μπορείτε να μοιραστείτε το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει κι άλλους, κάνοντας κλικ στα εικονίδια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ιστοσελίδας (ακόμα και με αναφορά της πηγής με ενεργό σύνδεσμο) χωρίς έγγραφη άδεια.
Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1993.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights